Козметичен режим при пигментации и белези AM/PM - Green For Beauty

Козметичен режим при пигментации и белези AM/PM


 

Специално подбрани продукти за една функционална рутина или допълнение към текущата ви рутина, подходящ режим за смесена кожа, дехидратирана, при белези от пъпки, акне, петна и пигментации, зряла кожа.

Много пъти съм казвала, че не винаги е от значение всички продукти, да са от една марка или серия, важни са съставките и комбинациите. В режима са подбрани специални комбинации от различни активни групи, glycolic acid + vitmain C, probiotics, kojic acid, AHA, niacinamide, peptides.



Може да се приложи при следните състояние на кожата:


Мелазма: Известна е още като хлоазма, често срещано кожно заболяване, което причинява кафяви петна по лицето. Обезцветените (сиво-кафяви) петна се появяват най-вече по челото, брадичката, носа и бузите. Мелазмата може да бъде причинена от излагане на слънце, хормонална терапия, бременност, противозачатъчни хапчета, щитовидна жлеза или дори стрес. Може да се появи при бременни жени, поради хормонални промени по време на бременност и се нарича „маска на бременността“ и изчезва след бременност от само себе си или след спиране на употребата на противозачатъчни хапчета. 


Акне вулгарис (акне): Това е състояние на кожата, причинено, когато космените фоликули са запушени с мазнина и мъртви кожни клетки. Белите точки, черните точки, пъпките, кистите и възлите са всички видове акне. Обикновено се среща при тийнейджъри, въпреки че са засегнати всички възрастови групи.


Хиперпигментация: Това е състояние на кожата, при което петна от кожата стават по-тъмни на цвят от нормалната околна кожа. Това потъмняване на кожата възниква, когато излишъкът от меланин (хормон), кафявият пигмент, който произвежда нормалния цвят на кожата, образува отлагания в кожата.


Сутрин



Витамин С е мощен антиоксидант, който се предлага в няколко форми. L-аскорбиновата киселина, която е най-добре проучената, най-мощната версия, докато производно като натриев аскорбил фосфат е по-стабилно и по-нежно към кожата (но по-малко мощно).

Витамин С има много ползи за кожата, включително:

  • Неутрализиране на свободните радикали, които причиняват увреждане на кожата
  • Стимулиране производството на колаген
  • Инхибиране на производството на меланин

Серум 15% Vitamin C +Ferulic Acid – C-Glow – Geek&Gorgeous - Супер лека, подобна на вода формула с 15% витамин С + допълнителен антиоксидант (ферулова киселина и витамин Е), за да осигури на кожата защита от околната среда, засилва колагена и изравнява тена на кожата.

Гликоловата киселина е най-малката от алфа хидрокси киселините, така че може да проникне най-дълбоко, осигурявайки няколко предимства:


Тъй като е умела както в ексфолирането, така и в хидратирането, гликоловата киселина е идеална за суха, дехидратирана и смесена кожа.

Glycolic acid + Vitamin C


Тъй като гликоловата киселина допълва предимствата на витамин С, като отстранява "заседналите" натрупали се на повърхността клетки. Това разчиства пътя на витамин С и ускорява обновяването на клетките, което е от съществено значение за гладката и блестяща кожа.

Защо това козметично комбо е толкова работещо? Това се свежда до нивата на рН. Витамин С например има репутацията на нестабилен, за да работи добре, той трябва да се нанася, когато кожата е с по-ниско pH.

Що се отнася до гликоловата киселина и други химически ексфолианти, те имат много по-ниско ниво на pH, което е киселинно. Ако използвате витамин С и гликолова киселина заедно наслоени бързо един върху друг, това може да доведе до раздразнение и зачервявания.

Едната опция е да се изчака, да се нанесе тоника и 15мин след него серума с витамин С, за да се избегне реакция. В тоника на Ecolatier процента гликолика е 5%, което не е супер конценрирано съдържание и намирам тоника за лек и доста нежен. Въпреки това, ако се прояви реакция, то те ще трябва да бъдат разделени. Аз лично съм с много чувсвителна кожа и реагирам лесно на почти всякаква козметика и след измиване с вода, лично съм опитвала това комбо, като изчаквах 15мин между продуктите и не съм имала проблем. 


1. Серум с витамин С Geek&Gorgeous 15% + Ferulic acid

2. Тоник Glycolic acid 5%


В този режим, избрах в дневният режим  - хидратиращ крем за нормална до суха кожа с пребиотик – Phytocode

Аз съм го използвала за пръв път, когато кожата ми беше все още доста проблмна и мазна, така че бих препоръчала този крем за всеки тип кожа и проблем. Съчетава във формулата си интересна комбинация от активни съставки. За този режим, избрах крем който да се комбинира добре с киселините и останалите активни съставки, да има успокояващо, хидратиращо и омекотяващо действие, но в същото време има и други допълнителни активни съставки, които също работят срещу пигментациите. 

 Actibiome®, в качеството си на пребиотик, способства за развитието на полезна кожна микрофлора и възстановява естествения бактериален баланс, който гарантира здрав и равномерен тен. Ферментът от Lactobacillus Bulgaricus, изолиран от Българско кисело мляко, осигурява биологично-активни субстанции срещу вредни микроорганизми.

Кремът съдържа Brightenyl ® – високо ефективен комплекс от ново поколение за борба с нежеланата пигментация. Възстановява перфектния цвят и тен на кожата чрез блокиране на процеса на меланогенеза на няколко нива. Изсветлява тъмни петна получени вследствие на акне или други кожни проблеми. Brightenyl ® е отличен със Златен медал в категория Иновативни козметични съставки на изложението In-cosmetics, 2015 в Барселона.

 Обогатен с Антиоксиданти – екстракт от Синя Имортела и Витамин Е , кремът създава бариера срещу цигарения дим, замърсения въздух и вредните влияния от околната среда.



Последната и най-важна стъпка с която трябва да се завърши цикъла на дневният режим е подходяща слънцезащита поне SPF50




Стъпка 1:


Най-важната стъпка в една рутина е почистването. Дори и да използваме най-чистите и прекрасни продукти, ако не знаем как да ги почистим добре, кожата отново ще се озове в неприятно състояние.
Повечето гримове и най-вече слънцезащитите са базирани на масла и масленоразтворими съставки, съответно би било доста трудно да ги почистим с измивен продукт на водна основа. За това почистващите масла успяват умело да разтворят всичко.

Избрах формулата на HOMESPA - почистващо масло - fragrance free - Иновативна формула с комплекс от кафе, зелен чай и антиоксидантни плодови екстракти от годжи бери, акай, нони, нар и мангостин считани за супергерои в грижата за кожата, поради изключителните си ексфолиантни, озаряващи и тонизиращи свойства. Витамините играят важна роля в заздравяването на увредената кожа, както и в насърчаването на производството на колаген и еластин. В същото време са по-нежни киселини и няма добавени аромати, етерични масла и други съставки, които потенциално да реагират с другите киселини и активни съставки. 





Съдържа Пептиди, които подмладяват, намаляват състаряването на кожата, и появата на бръчките, повишават плътността и еластичността. Витаминният микс (B3, E, F) познати още като витамини на младостта, подобряват метаболитните процеси в кожата, борят се със свободните радикали, задържат влагата, насищат клетките с кислород. 

Съдържа Syn-Ake© дипептид. Това е синтетичен, безопасен аналог на ботулиновия токсин, мускулен релаксант, който дава изразен ефект още от първото приложение.

Стъпка 3: Тоник 

Редовната употреба на тоника има избистрящ и запълващ ефект. Блокира синтеза на меланин като съответно се грижи за пигментните петна по кожата, повишава съдържанието на влага в горните клетъчни слоеве, възстановява нормалният й хидробаланс и укрепва съпротивителните й сили.
Коджиевата киселина е депигментиращ агент. Може да спомогне за обезцветяването на белези, като намали тъмната пигментацията, лекува мелазмата -потъмняването на кожата при бременност.




Какво е коджиева киселина?

По принцип Kojic Acid е съставка, произведена от различни видове гъби. Произвежда се и като страничен продукт по време на ферментацията на храни, като японско саке, соев сос и оризово вино. Счита се, че локалното приложение на Kojic Acid помага при различни козметични проблеми. Поради своята сила, само до 3% или по-малко концентрация на киселината е одобрена за използване в продуктите за козметика.

Известно е също, че има антимикробни свойства. Това помага за противодействие на бактериалното акне по кожата, както и за изсветляване на белези от акне. Освен това се използва в много продукти за повишаване на тяхната ефективност. 

Известно е, че коджиевата киселина предотвратява и минимизира образуването на определен тип аминокиселина, наречена тирозин. Прекомерната концентрация на тирозин може да доведе до неравна кожа и тъмни петна, тъй като тирозините са киселината, отговорна за производството на меланин!

Тъй като Kojic Acid ограничава производството на тирозин, това може да доведе до светкавичен ефект върху кожата.


Стъпка 4: Активен серум

Какво е ниацинамид?

Ниацинамидът, известен също като никотинамид, е вид витамин B3. Добавките с ниацинамид се използват за противодействие на дефицита на B3. Може да се използва и локално за лечение на кожни проблеми, като акне и екзема.

Известно е, че ниацинамидът е добър противодействие на увреждането от слънцето, помага за изграждането на здрави кожни клетки, както и за предотвратяване на увреждане, което може да бъде причинено от ултравиолетовите лъчи. Смята се също, че помага при хиперпигментация и тъмни петна.

Доказано е, че ниацинамидът увеличава производството на колаген, което помага при лечението на тъмни петна и неравномерен тен на кожата. Заедно с това ниацинамидът също се счита за полезен при противодействието на признаците на увреждане от слънцето, което се случва в резултат на стареенето, като фини линии и бръчки. 





Стъпка 5: Нощен крем

Докато коджиeвата киселина може да се използва самостоятелно, ползите от нея могат да бъдат увеличени, като се използва в комбинация с двете AHA като млечна киселина, гликолова киселина, витамин С и арбутин.

Нощна крем-маска за лице 5% Glycolic acid – Wild Rose Centofolia – ECOLATIER® с естествени активни съставки е създаден за дълбоко подхранване и регенерация на кожата по време на сън. Стимулира естествените подмладяващи процеси, намалява фините линии и тонизира кожата. 

ВНИМАНИЕ!

Избягвайте да използвате GLYCOLIC ACID+KOJIC ACID за повече от 8 седмици!


кредити:

[Effect of a Tranexamic Acid, Kojic Acid, and Niacinamide Containing Serum on Facial Dyschromia: A Clinical Evaluation] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31141852/



1 коментар