КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КИСЕЛИНИТЕ AHA,BHA,PHA,LHA,MA и Glycolic acid? - Green For Beauty

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КИСЕЛИНИТЕ AHA,BHA,PHA,LHA,MA и Glycolic acid?


 
 КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КИСЕЛИНИТЕ AHA,BHA,PHA,LHA,MA и Glycolic acid?Повечето от вас са добре запознати с киселините и киселинните пилинги / AHA, BHA , PHA.
Тъй като в следващите постове ще направя няколко ревюта на различни продукти с киселини в този пост ще отделя специално внимание върху всяка киселина по отделно.
AHA BHA PHA се отнася до трите хидрокси киселини, които се намират в различни вещества и в природата, а именно алфа хидрокси киселини, бета хидрокси киселини и поли хидрокси киселини.
Не забравяйте да използвате слънцезащитен крем, защото ексфолирането с киселина прави кожата по-чувствителна към слънцето!

 

AHA 

AHA означава алфа хидрокси киселина, която е група киселини, която включва glycolic acid, lactic acid, citric acid, malic acid, mandelic acid.

AHA са водоразтворими компоненти, които се получават от естествени вещества като захарна тръстика, бадеми, мляко и цитрусови плодове. AHA  почиства, чрез екфолиране повърхността на кожата правейки я гладка, изравнява неравномерна текстура и тен на кожата, видими признаци на увреждане от слънцето и разширени пори.

Гликоловата киселина е една от най-известните AHA в грижата за кожата и е най-мощната форма на AHA получава се от захарна тръстика и е ефективна за отпушване на порите и контрол на на себума.





Като цяло киселните в тази група се считат за "най-силни", по-скоро най-осезаеми върху кожата, при много хора се получава усещане за парене или зачервяване, това е и защото те проникват много бързо и много навътре, за това са направени и ново поколение киселини като BHA и PHA, които са за по-чувствителни кожи и много рядко дават тази реакция.  

 

 

 

Lactic Acid
Получено от мляко и захарна тръстика. Млечната киселина помага да се поддържа кожата овлажнена и да се чувства по-малко суха. Идеален за суха, чувствителна кожа.


 



 
45.00лв
Манделова киселина
Произвежда се от горчиви бадеми и съдържа антибактериални свойства. Менделовата киселина е по-щадяща версия на AHA поради по-голямата си молекула. Помага за подобряване на пигментацията, признаците на стареене и акне, oсобено при кисти и подкобни пъпки. Най-добрият вид за чувствителни типове кожа.



 

 

 

Etatpure 44.00лв
Citric acid
Получено от цитрусови плодове. Лимонената киселина помага за регулиране на нивото на рН и облекчаване на признаците на стареене, белези от акне и неравномерен тeн и текстура на кожата. Използва се главно за изсветляване и озаряване на повяхнала кожата.



AHA се препоръчва за нормална до суха, зряла и увредена от слънцето кожа, тъй като има способността да подобрява естествените овлажняващи фактори на кожата в кожата. Полезна е при хора със суха, груба кожа като кератоза пиларис(пилешка кожа).




AHA се препоръчва за нормална до суха, зряла и увредена от слънцето кожа, тъй като има способността да подобрява естествените овлажняващи фактори на кожата в кожата. Полезна е при хора със суха, груба кожа като кератоза пиларис(пилешка кожа).


BHA

BHA - бета хидрокси киселини, която е група киселини, която включва салицилова киселина и някои форми на лимонена киселина. Полезна е при хора с мазна кожа.



 BHA  прониква в кожата по-дълбоко от AHA, за да отпуши порите и да намали производството на себум. Изчистването на порите ще помогне за намаляване на пъпки,акне и подкожни пъпки. По-специално салициловата киселина е най-често известна със способността си да лекува акне и да помага при черни точки. В допълнение, салициловата киселина може да лекува мазоли и брадавици. За разлика от гликолевата киселина, салициловата киселина показва, че проявява слънцезащитни способности.

LHA означава липо хидрокси киселини, които са получени от салицилова киселина и имат подобно предназначение. Те са по-разтворими в мазнини от BHA и по-нежни, защото проникват по-бавно в кожата. Поради това те са полезни за ексфолиране и лечение на акне при тези с чувствителна кожа. LHA може също да усили анти-стареещите ефекти на третиноин, активна форма на витамин А, чрез стимулиране на производството на кожни клетки. 



PHA


 

 PHA (полихидрокси киселина)има по-голям молекулен размер от AHA, което я кара да проникват по-бавно в кожата. Това означава, че не ексфолира толкова силно, колкото AHA и причинява по-малко дразнене и зачервяване, отколкото AHA, което я прави чудесна за всички типове кожа, особено тези с чувствителна и реактивна.PHAs ексфолира мъртвите кожни клетки и излишните остатъци по повърхността на кожата, което води до изравняване на текстурата и тен, помага за намаляване на фините линии, бръчките, пигментацията и белезите от акне, като същевременно хидратира кожата, увеличава обновяването на клетките и заключва влагата.

 

Лактобионова киселина  

Получено от растителен екстракт или лактоза. Лактобионовата киселина е силен овлажнител и антиоксидант, който задържа влагата в кожата. Увеличава клетъчния оборот, оставяйки кожата пълна ''plumped" и стегната. Помага за изглаждането на кожата и намалява появата на пигментация, фини линии, бръчки и белези. 

 Галактоза 

 Намира се в лактоза или млечни захари. Галактозата е енергийно осигуряващо хранително вещество, което спомага за заздравяването, като стимулира синтеза на колаген. 

 Глюконова киселина  


 

Естествено срещаща се и в човешките клетки. Глюконовата киселина помага за намаляване на появата на хиперпигментация, като насърчава клетъчната регенерация. 

 

Като заключение можем да кажем, че AHA е най-полезна при хора със суха, груба кожа, докато BHA е при хора с мазна,акнеична кожа. Хората с чувствителна, дехидратирана, и склонна към омазняване и акне е добре да се обърнат към PHA. AHA, BHA и PHA също могат да се смесват заедно за тези с комбиниран тип кожа. Ексфолирането с киселини трябва да се извършва най-много два до три пъти седмично (веднъж или два пъти седмично за тези с чувствителна кожа). Признаците за прекомерно ексфолиране включват дразнене, зачервяване или чувствителност към други продукти. Трябва да се внимава, когато се използват киселини около очите и шията, тъй като киселините могат да бъдат твърде силни за кожата в тези области. Тъй като и ретиноидите, и киселините се ексфолират, тези съставки не трябва да се използват едновременно. Задължително е използването на слънцезащита когато използвате киселини. Ако никога не сте използвали киселини препоръчвам да се започне постепенно и леко, с PHA,BHA или салицилова в зависимост от това, какъв проблем таргетирате.  

 

Как да разберете дали имате нужда от киселини в рутината си?

 На първо място, анализирайте типа на кожата си и текущите й проблеми - ако имате суха кожа и с неравности, като белези от акне, тъмни петна, увреждане от слънце, можете да се насочите към AHA ексфолиант/тоник. BHAs са най-подходящи за мазна и склонна към акне кожа с дълбоки, запушени пори, докато PHAs могат да бъдат подходящи за всички типове кожа, особено за суха чувствителна кожа, включително тези с розацея и екзема, които не могат да понасят AHAs и BHAs. Все още не сте сигурни коя киселина да използвате?

 Можете да използвате продукт, който е съчетание от AHA, и BHA (и PHA), за да работи заедно с кожните ви проблеми, от хиперпигментация, лющене до кистозно акне. Моля, обърнете внимание, че AHAs повишават чувствителността към слънцето (в сравнение с BHAs и PHAs) - трябва да носите винаги слънцезащитни продукти след ексфолиране, за да предотвратите по-нататъшно увреждане от слънцето. Най-добре е да се използват във вечерната рутина и да не се прекалява с тях, тъй като макар и да стимулират овлажняването и запазването на влага в кожата, прекомерната им употреба може да доведе до изсушаване.




1 коментар

  1. Отлична статия - добре описана и информативна.
    Аз ползвам продуктите с PHA на Benton и ефектът от пилинг геловете при мен е повече от очевиден. Кожата ми се хидратира много добре, а някои съставки като алое и прополис определено успокояват кожата.

    ОтговорИзтриване