Обновяване на клетките - кога започва да действа един козметичен продукт - Green For Beauty

Обновяване на клетките - кога започва да действа един козметичен продукт

 


Какво означава обновяване на клетките?

Това е непрекъснат цикъл от мъртви кожни клетки, изтласкани на повърхността от нови, здрави клетки. В нашето тяло текат много процеси и цикли. Нашата кожа също има свой собствен цикъл и редовния клетъчен обмен играе важна роля за поддържането на млада, сияйна кожа.

Тялото ни непрекъснато произвежда нови кожни клетки дълбоко в дермалната матрица. Тези клетки мигрират нагоре към повърхността, когато узряват. Някои зрели кожни клетки преминават процес, наречен кератинизация - превръщане на плоскоклетъчни епителни клетки в кератин. Кератинизацията в крайна сметка води до клетъчна смърт, оставяйки слой от по -сух, по -твърд органичен материал (клетъчни тела). Приблизително 25 до 30 слоя мъртви кожни клетки, резултат от кератинизация, съдържат външния слой, който виждате.

Тук ще отворя една скоба, относно акнето и кератинизацията. 

Хиперкератинизация

При склонна към акне кожа, клетъчният оборот е бавен. Фоликуларната хиперкератинизация (необичайно бързо отделяне на кожни клетки) в мастната жлеза и най-горната част на космения фоликул, близо до отвoра на порите може да се счита за едно от основните неща за образуването на лезии от акне. Смята се, че това е втората стъпка в патогенезата на акне вулгарис.Това ненормално отделяне на кожата води до образуването на микрокомедон под кожата 8 седмици преди лезията от акне да се види на повърхността на кожата. Ако анормално кератинизиране настъпи близо до изхода на пората, пората се блокира, улавяйки себума вътре. РЕЗУЛТАТ: Образуват се пъпки и порите се разширяват.


Тук ще реферирам към статията "Да опознаем кожата си и нейните функции - Епидермис "

В нея подробно съм описала какво представляват кожните слоеве и техните функции. 

Stratum Basale - Както и звучи това е базата, основа на тези 5 слоя, той е тънък слой, тук се създават новите клетки в нашата кожа, също така това е мястото където се образува Меланина и Меланоцитите, тоест от тук се образува цветът на нашата кожа, също така Меланина помага да се защити ДНК-то на живите клетки от увреждане от ултравиолетово (UV) лъчение. Клетките, които се образуват тук след това мигрират в по-горните слоеве. Както знаете при здравата млада кожа, обновяването на клетките се случва на приблизително 28 дни, когато новите са родените, старите се избутват нагоре и така стигат до следващият слой Statum Spinosum.

Така че можете да видите как нова прясна клетка, която се е образувала в долния слой на епидермиса, пътува чак до горния слой на кожата.  Постоянно регенерираме кожните си клетки, което е една от най-удивителните функции на кожата.


Натрупаните мъртви клетки на кожата също водят до неравномерен тен или сивкава кожа (dull skin).За съжаление, естественият оборот на кожните клетки се забавя с напредването на възрастта. 

Клетъчният оборот се забавя все повече и повече с напредването на възрастта. Общите темпове на клетъчния оборот:

  • Бебета и деца - до 14 дни
  • Тийнейджъри: 10-21 дни
  • 20 -те: 14 - 21 дни
  • 30 -те: 28 - 45 дни
  • 40 -те: 45 - 60+ дни
Увеличаване на оборота на клетките:

Не е нужно да зависите от естествения си цикъл на клетъчен оборот и да се съобразявате с неговите темпове, за да поддържате кожата си добре изглеждаща, озарена с равен тен и да предотвратите появата на акне. Можете да насърчите по-бързия клетъчен оборот вътрешно и локално чрез диета и специално формулирани продукти за грижа за кожата.

За кожата, склонна към акне, различни киселини помагат, като едновременно убиват бактериите, причиняващи акне, почистват клетъчните стени и фоликулите и омекотяват порите. 

цена: 29.00лв
Киселини, които обикновено се препоръчват за кожа, склонна към акне:
Салициловата киселина (SA) е единствената липофилна киселина (разтваряща се в масло). SA също е антибактериална и противовъзпалителена.

Eдна от любимите ми е молекулата 2% Салицилова киселина от ETAT PUR, специлано формулирана да прониква дълбоко, това е може би една от най-ефективните формули SA, която съм използвала. Буквално когато тръгне да ми излиза някоя пъпка и я намажа локално, на сутринта развитието й е напълно блокирало, не е червена и боляща и след още няколко нанасяния напълно изчезва. 





цена: 57.00 лв.




Азелаиновата киселина е антибактериална и озарява. Работи много добре със SA за намалява избиването на нови пъпки, облекчава белезите от акне (PIH, PIE).


А това, един от най-активните AHA тоници REN STEADY GLOW, комбинация от Азелеинова киселина, Млечна киселина и AHA киселини. Седем ползи за кожата в един тоник, един от ТОП продуктите на бранда REN:  ексфолира, озарява, стяга и хидратира за гладък, равномерен и енергичен тен, за сияеща кожа. Помага за по-бързо обновяване на клетките. Използва се само вечер.






цена: 45.00 лв.
Манделовата киселина е нежен избор за тези, които не понасят SA. Всъщност тук ще спомена, че реагирам на почти всички SA, освен тази на ETAT PUR, но Манделовата киселина под формата на тонер ми е много любима и нежна.
Taзи е на корейският бранд ByWishtrend.




НИКОГА не се препоръчва физическо/механично ексфолиране (скраб) с частици върху активно акне. Гледайте на всяка пъпка като локална инфекция. Физическите ексфолианти могат да разпространят бактерии, причиняващи акне.




Кога започва да действа един козметичен продукт

Както вече се запознахте кожата има собствен оборот на обновяване на клетките, който според възрастта е различен, но в основата са най-вече грижите и какви продукти се използват. Много често ме питат "Кога да очаквам ефект от този продукт?." и като цяло жените имат навика, ако не усетят разлика от първият път или до няколко седмици, съответно да отхвърлят продукта в графа "неработещи" или дори да спрат да го използват. Действието на един продукт зависи от много фактори, ако разглеждаме случаят, че например използвате един серум и нищо друго, то този серум ще се влияе от това, колко бързо се обновяват вашите клетки, какво ги стимулира, дали използвате киселини или нещо което да "отвори" порите и кожата за да влезе този продукт в по-дълбоките слоеве, съответно ако кожата не се почиства добре, няма добър "prep" този продукт много по-трудно ще навлезе в кожата.

________________________________________________________

За всички нови читатели в блога:
Можете да ме откриете също така в:
Instagram : @green_for_beauty
Facebook страницата на студиото за био§минерален грим  
YоuTube : GreenForBeauty

Mожете да се абонирате за канала освен, чрез имейла и през Google (тъй като понякога newslettera не отчита вашият абонамент и е възможно да не получите никаква нотификация за нови постове) за това най-добре Google


Кредити: 

1.https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/hyperkeratinization
2.https://www.otsuka.co.jp/en/health-and-illness/acne/about/

Няма коментари