10 начина как да използвате МАРСИЛСКИ САПУН + рецепти - Green For Beauty

10 начина как да използвате МАРСИЛСКИ САПУН + рецепти


           10 начина как да използвате МАРСИЛСКИ САПУН

Чудният сапун, който може да почисти всичко? Може да звучи твърде хубаво, за да е истина, но сапуните Savon de Marseille имат дълга история в правенето на точно това! Време е да преразгледаме този вековен продукт, който се вписва идеално в модерерният, екологичен начин на живот без отпадъци - zero waste.

Традиционен, твърд сапун, произведен от зехтин и солена морска вода, този тип сапун се произвежда в Южна Франция от над 600 години. Използван е за почистване на всичко - от бебета до кухни, каменни подове до пране и е един от най-нежните, овлажняващи сапуни. Нарязани на големи квадратни блокове, кубчетата сапун са предназначени да бъдат настъргани или търкани. През 1688 г. Луи XIV въвежда разпоредба, ограничаващи използването на заглавието „Savon de Marseille“, за да се нарече един сапун Марсилки, то той трябва да бъде направен от най-малко 72% зехтин без животински мазнини, и така започва гордата традиция за щамповане на кубчетата сапун.

В началото на 1900 г. се наблюдава спад в употребата на savon de Marseille с появата на синтетичните детергенти и сапуни. За щастие производството на този специален сапун никога не е спирало напълно. Рецептите са запазени, както и производствените тайни, а днес той се преоткрива заради своята ефективност, простота, широко приложение и екологична стойност. Все повече и повече, хората търсят екологични почистващи препарати с минимална опаковка и откриването на този скъпоценен камък-сапун е тук от дълго време.  

Като многофункционален сапун можете да го използвате за почти всичко, но се уверете по същият начин, че използвате истински Марски сапун, тъй като и в наши дни има много "фалшификати". Такиес, които са направени с по-евтини съставки, които няма да са толкова ефективни и може да съдържат животински мазнини. Ще споделя в този пост, няколко мои любими, които са 100% веган и натурални, направени изцяло от зехтин и кокосово масло и не съдържат палмово масло. Също така, веднъж отворен и намокрен той може да се използва над 6 месеца.  

 10 начина за използване на Марсилски сапун

1. Измийте съдовете и ръцете

За да измиете мръсните си чинии с марсилския сапун, можете да направите препарат за миене, като настържете част от сапуна и смесите стърготини с гореща вода. Той ефективно разгражда мазнините, но е нежен към деликатните повърхности. Тенджери и тигани до фин кристал, наистина всичко, от което се нуждаете за скърцащи до чисто съдове. И пази и омекотява ръцете ви! За да използвате за чинии, просто намокрете четка за чинии или гъба и разтрийте с кръгови движения отгоре на блока, за да го заредите. Без пластмасови бутилки, без отпадъци, без суетене.  

 


2. Почистете подове и повърхности 

 Можете да използвате сапуна за почистване на всички видове повърхности. Направете свой собствен разтвор, като смесите сапунени стърготини с гореща вода и го нанесете върху повърхностите. Или просто разтрийте мокра кърпа върху сапуна и след това върху повърхността или пода, които почиствате. Не може да бъде по-лесно.   


 

3. Изперете дрехите

  Потенциално едно от любимите ми открития тази година - можете да използвате марсилския сапун, за да създадете свой собствен препарат за пране.  Можете да го използвате не само за пране на дрехи в пералня, но и за приготвяне натечност за деликатно/ръчно пране.

 ​За използване в прането, повечето хора настъргват сапуна си. Познавам няколко души, които просто добавят малко количество ситно настърган сапун директно в техните перални машини в дозатора за перилен препарат, приблизително ¼ чаша на зареждане. Аз лично предпочитам да си направя сапун за пране от настърганите люспи. Лесно е да се направи, по-икономично използване на вашия сапун и можете да правите голяма партида веднъж месечно, за да използвате според нуждите, като закупен от магазина сапун за пране -  без химически почистващи препарати, само напълно хипоалергичен, ултра нежен сапун за пране!

  За да направите тази течност, използвайте следната рецепта:  

Съставки:

  • 1 чаша / 60 г настърган марсилски сапун   
  • 2 л вода ¼ чаша сода бикарбонат (като омекотител за вода)* 
  •   ¼ чаша бял винен оцет (като омекотител)*
    *по избор
     


    Оставете водата да заври и добавете сапунените люспи, като разбърквате, за да се разтворят напълно. Оставете да изстине, добавете сода и оцет по желание. Содата за хляб помага за омекотяване на водата, както и помага за премахване на миризми от прането, докато оцетът работи като омекотител. Смесете добре. Трябва да имате прекрасна, млечна течност. След като изстине напълно, изсипете в бутилка [или в стар контейнер за сапун за пране] и Voila! Гел за пране! В това състояние ще се запази доста за неопределено време - просто разклатете сместа преди употреба. Всяка машина е малко по-различна, така че ще са нужни няколко пъти, преди да намерите идеалното количество.  Този сапун за пране е абсолютно прекрасен, особено, при избягване на алергични реакции при хора с много чувствителна кожа или бебешки дрехи.

За ръчно пране на деликатни тъкани или вълна/Марсилският сапун действа изключително добре на вълната/, можете да използвате следната рецепта:  

  • 1с.л настърган сапун
  • 35мл гореща-почти вряща вода.
     
    Разбъркайте, за да комбинирате, докато получите млечна консистенция с лека пяна. Накиснете дрехите си за една нощ в този разтвор. Изплакнете добре на следващата сутрин. Отличен за коприна и други подобни, но най-вече чудесно за пуловери от вълна и кашмир. Ако използвате обикновен неароматизиран savon de Marseille, може да добавите няколко капки етерично масло като лавандула към сместа
      


    4. Средство за отстраняване на петна  

    Сапунът може да се използва за премахване на петна от всички видове материали. За дрехи, втрийте сапуна директно върху материала преди пране. Сапунът може да се използва дори за петна върху килими и дивани, въпреки че винаги се препоръчва да тествате материята, преди да приложите сапуна върху петното.

    Като средство за отстраняване на петна: леко намокрете кубчето си и го разтрийте директно върху петното. Оставете сапунения филм да изсъхне върху петното, след което измийте както обикновено. 

     

    5. Почистете тоалетната 

     За да направите почистващо средство за тоалетна от марсилския сапун, разтопете малко стърготини от сапуна с вряща вода. След това можете да излеете тази течност в тоалетната си и да изчеткате както обикновено. Течността ще се пени, оставяйки ви с хубава и чиста тоалетна чиния.  

    6. Лична грижа

      Тъй като сапунът е пълен с натурални растителни масла, той също е наистина нежен към кожата ви. Известно е, че е особено добър за тези с екзема или чувствителна кожа. Можете да го разпените директно върху тялото си, за да се измиете.  

    Сапун за бръснене: Можете дори да използвате бара като сапун за бръснене, заедно с вашата безопасна самобръсначка за многократна употреба ( Разпенете избраните от вас части от тялото и сте готови. 

    Освен че подхранват кожата ви, маслата от марсилския сапун са чудесни и за косата ви. За да приложите, просто използвайте сапуна, както бихте направили обикновен бар шампоан.  

    7. Шампоан за домашни любимци 

     Точно така, сапунът може да се използва и върху животни. Не е необходимо да купувате специален шампоан, тъй като сапунът няма да раздразни кожата на вашия домашен любимец. За да изкъпете кучето или котката си, внимателно разтрийте мокрия сапун директно върху козината и изплакнете обилно, за да сте сигурни, че няма остатъци. Козината на вашия домашен любимец ще бъде искрящо чиста и лъскава.  

    8. Почистете ютията  

    Чудили ли сте се някога как да почистите ютията си и да удължите живота й? Просто забръшето малко от сапуна върху все още топла ютия и след това изгладете върху чист чаршаф. Това ще изчисти желязото от мръсотия от разтопените влакна.

     

    9. Блестящи бижута  

    Друго от любимите ми приложения за марсилския сапун е почистването на сребърни бижута. Просто накиснете бижутата в смес от сапунени стърготини с гореща вода за около 10-15 минути. След като се накиснат, можете да почистите бижутата и да ги изплакнете под чешмата. Повярвайте ми, няма да повярвате каква е разликата.  

    10. Инсектицид  

    Сапунът може да се използва дори за защита на вашите растения от насекоми. Просто се уверете, че винаги тествате малка част от сместа върху листата на растението, преди да приложите останалата част.  

    Следвайте рецептата по-долу за бърз и лесен начин да помогнете на вашите растения. Съставки   

    -150 г настърган марсилски сапун 

    1 л вряща вода  

    -1 супена лъжица зехтин  

    Метод Смесете заедно и поставете в шише със спрей! 

     

    Марсилски сапун OLEANAT със зехтин
  • цена: 11.00лв
    100% oт oбщитe cъcтaвĸи ca oт ecтecтвeн пpoизxoд
  • Фopмyлa бeз пapфюм
  • Бeз ĸoнcepвaтивeн
  • Бeз oцвeтитeли
  • Бeз пaлмoвo мacлo
  • Πpoизвeдeнo в Mapcилия
  • 300г

    Съдържание:

    SODIUM OLIVATE, SODIUM COCOATE, AQUA, GLYCERIN, SODIUM CHLORIDE, SODIUM HYDROXYDE

Можете да откриете ТУК






Автентичен Марсилски сапун зелен- 300г – Savon de Marseille – ECO CONSEILS

цена: 16.50лв
 ЕСО СОNЅЕІLЅ e фpeнcĸи бpaнд, cпeциaлизиpaн в пpoизвoдcтвoтo нa eĸoлoгични пpoдyĸти. B пopтфoлиoтo нa ЕСО СОNЅЕІLЅ щe oтĸpиeтe, ĸaĸтo виcoĸoĸaчecтвeни пpoдyĸти зa гpижa зa тялoтo, тaĸa и зa дoмa и гpaдинaтa.
ЕСО СОNЅЕІLЅ имa зa цeл дa пpeдлoжи eĸoлoгични aлтepнaтиви нa eжeднeвнo изпoлзвaнитe eднoĸpaтни пpoдyĸти. Bceĸи apтиĸyл ce cъздaвa c yвaжeниe и гpижa зa oĸoлнaтa cpeдa.
Acopтимeнтът нa ЕСО СОNЅЕІLЅ пpиcъcтвaт нa paфтoвeтe нa нaд 1000 мaгaзинa във Фpaнция и Eвpoпa.

Можете да откриете ТУК

Cъcтaв:

HATPИEB KOKOAT, BOДA, HATPИEB XЛOPИД, HATPИEB XИДPOKCИД.




А вие използвате ли Марсилски сапун и какви  са вашите начини за приложение ?

________________________________________________________

За всички нови читатели в блога:
Можете да ме откриете също така в:
Instagram : @green_for_beauty
Facebook страницата на студиото за био§минерален грим  
YоuTube : GreenForBeauty

Mожете да се абонирате за канала освен, чрез имейла и през Google (тъй като понякога newslettera не отчита вашият абонамент и е възможно да не получите никаква нотификация за нови постове) за това най-добре Google






Няма коментари