Вазелин - Защо да избягваме петролните продукти -
Използвате ли вазелин? По-точно (petrolioum jelly)

Реших,че темата за сезона е много актуална,защото точно в тези дни много от нас използват именно вазелин. Продукт,който е мултифункционален и присъства в почти всяко едно домакинство, аз самата използвам често и за различни неща. Някои го ползват вместо крем за лице, други срещу напукани устни, пети, лакти, рани и другата му честа употреба е за бебета и малки деца, против подсичане. Важно е да знаем ,че има чисти и безвредни за нас и околната среда алтернативи на вазелина.


Проблемът с вазелинa е всъщност неговата точка на пазара: евтин и ефективен.


Евтин: Вазелинът е вторичен продукт от процеса на производството на петрол. Да, нефт както бензин. Суровините във вазелина (това, което мажем върху кожата си) са всъщност открити на нефтена платформа  - открити са по време на изграждането на машината за добив на нефт.

Тъй,като вазелинът е получен от суров петрол, той трябва да бъде преработен (refined).
Тоест, ако обработката е направена некачествено , рискувате да получите продукт , който съдържа токсични химикали, които са свързани с раковите заболявания. Вие като краен клиент няма от къде да сте сигурни как точно е бил направен вашият вазелин, дори за тези с етикет чисти или  "козметичен продукт" ,особено козметичните компании се изкушават от това да използват евтини суровини и да се възползват от имиджа си на козметична компания, което успокоява клиентите, че продукта би бил безвреден.Ефективен: Вазелинът създава високо ефективна бариера. Той задържа влагата и предпазва кожата, като прави филтър на повърхностността й , като по този начин предпазва порите и не позволява нищо да влезе в тях. Това е като обвиване на тялото ви в прозрачно фолио - то се задушава. Кожата не може да диша .

Истината е ,че вазелина няма никакви хранителни стойности за вашата кожа. Да има ефект ,но това е като да си много гладен и да ядеш джънк храната . Да чипсовете ще заситят стомаха ти ,но няма да имат никакви ползени свойства за организма ти.

Ако искате нещо, което ще предпази кожата ,ще запази нейната хидратация, но също така и да я нахрани и да я остави да диша,  уверете се, че вазелинът е направена на растителна основа ,масла - които са богати на незаменими мастни киселини и витамини.

Ето някои алтернативи ,които съм опитала

Внимавайте за:  съставки на петролна основа - вазелин, вазелин, минерално масло и парафин

Заместни тях с: пчелен восък, какаово масло и растителни масла


Натурален балсам за сухи  устни със свежарски аромат на мента и лайм

7.80 лв.


Състав (INCI) : Нерафинирано органично масло от карите (Butyrospermum Parkii)*, нерафинирано органично какаово масло(Theobroma Cacao)*, маслен извлек от невен в органичен студенопресован зехтин (Calendula Officinalis Oil), пчелен восък(Cera Alba), органични етерични масла: лайм (Citrus Aurantifolium)* и мента (Mentha Piperita)*

ПРОПОЛИСОВ ВАЗЕЛИН 30%

Състав:
Съдържа прополис - 30 %, ланолин, вазелин и пчелен восък.6,00лв.
Естествена алтернатива на вазелин с био карите, невен, зехтин и етерични масла от лавандула и манука

*100% естествена алтернатива на вазелините на петролна основа.
*Без химикали, консерванти, оцветители
*Идеален за подхранване на кожата на ръцете, напукана кожа и дори за възпален нос
Съдържание:

Virgin Organic Olive Oil (зехтин), Virgin Organic Shea Butter (масло от карите), Organic Calendula Infused in Organic Sunflower Oil (невен киснат в зехтин), Essential Oils of Lavender, Geranium & Manuka (етерични масла от лавандула, здравец, манука).


Морава и Е-лек са абсолютна алтернатива на вазелина ,малките опаковки ,като цена дори идват по-евтини от петролният вазелин ,а освен това са обогатени и с много билки.

Този мехлем задължително трябва да присъства във всеки дом!

6.00лв.
Помага при лечение на рани, охлузвания, ускорява процесите на регенерация и епителизация на рани, изгаряния, открити кървящи рани по кожата, с този мехлем може да се намали образуването на белези по кожата, успешно премахва врасналите косъмчета.
Състав INCI: OLEUM EXCERPTIS CALENDULA, HIPERICUM PERFORATUM, EXTRA VIRGO OLEUM OLIVARUM*, CERA ALBA*, COCOES OLEUM VIRGO*, ESSENTIALIS OLEA*: MELALEUCA ALTERNIFOLIA, LAVANDULA OFFICINALIS, PINUS SYLVESTRIS
Мехлемът със смрадлика е особено подходящ в борбата с трудно зарастващи гнойни рани, акне, циреи, ечемик в окото или други възпаления. Чудесен помощник е и при рани от залежаване, брадавици и краста. Може и да се използва за защита на кожата на ръцете от ниските температури през зимата.
Състав INCI: OLEUM EXCERPTIS RHUS HERBA, EXTRA VIRGO OLEUM OLIVARUM*, CERA ALBA*, COCOES OLEUM VIRGO*, PRUNUS AMYGDALUS DULCISOLEUM, ESSENTIALIS OLEA*: MELALEUCA ALTERNIFOLIA, CITRUS LIMON, JUNIPERUS VIRGINIANA, THYMUS VULGARIS1 коментар

Последвай ме за нови постове и идеи :