Вазелин - Защо да избягваме петролните продукти - - Green For Beauty

Вазелин - Защо да избягваме петролните продукти -




Използвате ли вазелин? По-точно (petrolioum jelly)

Реших, че темата за сезона е много актуална, защото точно в тези дни много от нас използват именно вазелин. Продукт, който е мултифункционален и присъства в почти всяко едно домакинство и козметичен продукт, аз самата използвам често и за различни неща. Някои го ползват вместо крем за лице, други срещу напукани устни, пети, лакти, рани и другата му честа употреба е за бебета и малки деца, против подсичане. Дерматолозите често го изписват при атопични и дерматитни състояние на кожата, след операции и като цяло за укрепване на бариерният слой на кожата и намаляване загубата на вода. Важно е да знаем, че има чисти и безвредни за нас и околната среда алтернативи на вазелина.


Проблемът с вазелинa е всъщност неговата точка на пазара: евтин и ефективен.


Евтин: Вазелинът е вторичен продукт от процеса на производството на петрол. Да, нефт както бензин. Суровините във вазелина (това, което мажем върху кожата си) са всъщност открити на нефтена платформа  - открити са по време на изграждането на машината за добив на нефт.

Тъй,като вазелинът е получен от суров петрол, той трябва да бъде преработен (refined).
Тоест, ако обработката е направена некачествено , рискувате да получите продукт, който може да съдържа потенциално токсични химикали и се свързва с някои сериозни заболявания (1). Въпреки това все още има слаби доказателства и акредитирани тестове. Вие като краен клиент няма от къде да сте сигурни как точно е бил направен вашият вазелин, дори за тези с етикет чисти или "козметичен продукт", особено козметичните компании се изкушават от това да използват евтини суровини и да се възползват от имиджа си на козметична компания, което успокоява клиентите, че продукта би бил безвреден.



Ефективен(но): Вазелинът създава високо ефективна бариера. Той задържа влагата и предпазва кожата, като прави филтър на повърхностността й, като по този начин предпазва порите и не позволява нищо да влезе в тях. Това е като обвиване на тялото ви в прозрачно фолио.

Истината е, че вазелина няма никакви хранителни стойности за вашата кожа. Да има ефект, но това е като да си много гладен и да ядеш джънк. Да чипсовете ще заситят стомаха ти, но няма да имат никакви ползени свойства за организма ти.

Ако искате нещо, което ще предпази кожата, ще запази нейната хидратация, но също така и да я нахрани и да я остави да диша,  уверете се, че вазелинът е направена на растителна или натурална основа, линолин(ланолин от животински произход) или масла - които са богати на незаменими мастни киселини и витамини.

Различни наименования под които можете да го срещнете:  съставки на петролна основа - вазелин, вазелин, минерално масло и парафин
(Petrolatum; Paraffinum Liquidum; Mineral oil; Syntethic Wax)
 
Като заключение, дори и да не е напълно доказана вредата от петролиума, това е "натурална", но нерастителна съставка, която има външно влияние без реална и хранителна стойност за кожата и след като има полезни и безопасни алтернативи, защо да не ги използваме? През годините в работата си съм срещала толкова много хора, които са ми споделяли, че страдат от сухота или напукване, че мажат постоянно с вазелин, но ефекта е краткотраен и често споделят влошаване след употреба, това за мен лично е потвърждение, че вазелина само прикрива временно проблема, но не го решава.


Ето някои алтернативи, които съм опитала:

Замести тях с: пчелен восък, какаово масло, шея и растителни масла, тези са абсолютна алтернатива на вазелина, а освен това са обогатени и с много билки и екстракти, като прополис.

цена: 14.90лв
Прополисов  мехлем – натурален вазелин с напълно натурален състав, от висококачествен прополис, растителни масла и екстракти, съобразен с нуждите на кожата. Притежава изключителни омекотяващи, защитни и подхранващи свойства.

- Този специално може да се използва и от бебета и деца

Състав: екстракт от прополис, масло от канабис, конкрет от лавандула, масло от чаено дърво, екстракт от невен, пчелен восък, какаово масло, токоферол, масло от карите.


39.90лв

Нежен балсам за лице – HempTouch CBD

Дерматологично тестван  подходящ вариант за бебета и е без съдържание на етерични масла*

Доказано хипоалергенно, не дразни и е подходящо за атопична и чувствителна кожа.Този балсам е с гладка текстура и не се втечнява при стайна температура, но се омекотява в ръцете, което улеснява нанасянето. Само много малко количество е необходимо за покриване на по-големи участъци от кожата. 

Състав:BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER, MANGIFERA INDICA SEED BUTTER, CALENDULA OFFICINALIS FLOWER EXTRACT, OLEA EUROPAEA FRUIT OIL, CANNABIS SATIVA SEED OIL, CANNABIS SATIVA EXTRACT, BISABOLOL, TOCOPHEROL, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL

 


 
Натурален балсам със свежарски аромат на мента и лайм

Състав (INCI) : Нерафинирано органично масло от карите (Butyrospermum Parkii)*, нерафинирано органично какаово масло(Theobroma Cacao)*, маслен извлек от невен в органичен студенопресован зехтин (Calendula Officinalis Oil), пчелен восък(Cera Alba), органични етерични масла: лайм (Citrus Aurantifolium)* и мента (Mentha Piperita)*


 
 
__________________________________________________________
За всички нови читатели в блога:
Можете да ме откриете също така в:
Instagram : @green_for_beauty
Facebook страницата на студиото за био§минерален грим  
YоuTube : GreenForBeauty

Mожете да се абонирате за канала освен, чрез имейла и през Google (тъй като понякога newslettera не отчита вашият абонамент и е възможно да не получите никъв нотификейшън за нови постове) за това най-добре Google
__________________________________________________
 
 

[4] NTP (National Toxicology Program). 2014. Report on Carcinogens, Thirteenth Edition. Research Triangle Park, NC: U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service.  http://ntp.niehs.nih.gov/pubhealth/roc/roc13/

[5] International Agency for Research on Cancer. (2014). Agents classified by the IARC monographs, volumes 1–112. http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/

[6] “Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs).” (n.d.) BreastCancerFund. Web. 10 Aug. 2015. http://www.breastcancerfund.org/clear-science/radiation-chemicals-and-breast-cancer/polycyclic-aromatic-hydrocarbons.html

[7] Pratt, M. M., John, K., MacLean, A. B., Afework, S., Phillips, D. H., & Poirier, M. C. (2011). Polycyclic Aromatic Hydrocarbon (PAH) Exposure and DNA Adduct Semi-Quantitation in Archived Human Tissues. International Journal of Environmental Research and Public Health8(7), 2675–2691. doi:10.3390/ijerph8072675

[8] Substance: Petrolatum. (2015, August 9). Retrieved August 10, 2015.

 

1 коментар

Последвай ме за нови постове и идеи :