Да опознаем кожата си и нейните функции - Епидермис - - Green For Beauty

Да опознаем кожата си и нейните функции - Епидермис -



Ако познаваме по-добре кожата си ще я разбираме по-добре.

Днес ще ви върна малко назад в часовете по Биология, от какво точно е съставена кожата ни е нещо, за което със сигурност не се замисляте в ежедневието си, но е хубаво да си припомним и да знаем няколко неща, това ще ни помогне да я разбираме много по-добре и съответно да знаем защо някои продукти работят или не работят за нашата кожа. 

Когато кожата е здрава, тя поддържа добри нива на влага. Това е напълно логично, защото компрометираната кожа често е суха, напукана и възпалена. Влажната кожа е идеална за предпазване от чужди тела и вещества, тъй като влагата помага на кожата да запази своята еластичност. С други думи, колкото по-гъвкава е кожата, толкова по-добре тя функционира.

Кожата се състои от Епидермис, Дермис и Подкожна тъкан (мястото с мазнинките)



Когато говорим за грижа за кожата, основно обръщаме внимание на Епидермиса, който пък е съставен от още 5 слоя, всеки от които с важно значение.

Stratum Corneum - Stratum Lucidum - Stratum Granulosum - Stratum Spinosum - Stratum Basale


С мои и опростени думи ще разкажа за всеки накратко, науката си е наука и всичко в нея се обяснява точно,но аз съм just a skincare junkie, не съм дерматолог така че don't judge me 😁

Ще започна от долу на горе, тъй като на практика така се случват и нещата.

Важно е да се разбере, че бръчките се развиват в дермата, тъй като тук се намират колагенът и еластинът в нашата кожа. За да може козметиката да има ефект например против бръчки, продуктът трябва да съдържа съставки, които могат да имат ефект върху дермата. По-скъпите и задълбочени изследвания могат да докажат буквално как определени съставки влияят върху кожата, клетките и дори какво правят във всеки отделен слой. Това са основно така наречените активни съставки, именно тяхната цел е да влияят на много дълбоко ниво на Епидермиса и Дермиса.

Stratum Basale - Както и звучи това е базата, основа на тези 5 слоя, той е тънък слой, тук се създават новите клетки в нашата кожа, също така това е мястото където се образува Меланина и Меланоцитите, тоест от тук се образува цветът на нашата кожа, също така Меланина помага да се защити ДНК-то на живите клетки от увреждане от ултравиолетово (UV) лъчение. Клетките, които се образуват тук след това мигрират в по-горните слоеве. Както знаете при здравата млада кожа, обновяването на клетките се случва на приблизително 28 дни, когато новите са родените, старите се избутват нагоре и така стигат до следващият слой Statum Spinosum.

Така че можете да видите как нова прясна клетка, която се е образувала в долния слой на епидермиса, пътува чак до горния слой на кожата.  Постоянно регенерираме кожните си клетки, което е една от най-удивителните функции на кожата.

Stratum Spinosum - Той носи това заради формата си, която наподобява гръбнак, поради изпъкналите клетъчни процеси, които се присъединяват към клетките чрез структура, наречена десмозома. Stratum spinosum е съставен от  кератиноцити, образувани в резултат на клетъчното делене в базалния слой. Този слой е и дом на Лангерхановите клетки (представете си ги като добро паяче) което отива и намира лошите, неканени гости и чужди тела и след това, като лоша охрана в заведение ги съпровожда и извежда от организма ни. В този слой се образува и хидратацията на кожата. 

След 40-годишна възраст се наблюдава рязък спад на липидите в кожата, оттук и тенденцията да изпитваме сухота на кожата с напредването на възрастта. Постоянното отделяне на корнеоцитите  поддържа целостта на тази бариера. Процесът на отделяне  включва разграждане (ензимно) на протеиновите мостове между корнеоцитите, така че те да могат да се отделят. Липсата на вода в този слой може да попречи на това да се отделят нормално.

Stratum Grannulosum - Има зърнест вид поради  промените в кератиноцитите, тъй като те са изтласкани от слоя spinosum. На практика тук се образува протеина - кератин дошъл с клетките от долните слоеве. Този слой образува и специална водоустойчивост, която предпазва долните клетки.  Тази липидна обвивка съдържа серамиди, холестерол и свободни мастни киселини. Серамидите играят съществена роля в структурирането и поддържането на бариерната функция на водопропускливостта на кожата. За това е чудесно да се използват маслени серуми съдържащи серамиди. 

Stratum Lucidum - Той се намира, там където кожата е най-плътна и дебела, представете си дланите и петите. Неговата основа функция е защитна. Клетките съдържащите се в този слой, вече са се отдалечили от долните слоеве, където са се хранили с нутриенти и далеч от нутриентите, те умират и се превръщат в мъртви клетки. 

Stratum Corneum - Това е най-горният слой на епидермиса, който и ние виждаме.  Той изложен на външната среда и се бори срещу слънцето и токсини. Повишената кератинизация (наричана още корнификация вроговяване) на клетките в този слой му дава името. Този сух, мъртъв слой помага да се предотврати проникването на микроби и дехидратацията. Клетките в този слой се отделят периодично и се заменят с нови клетки. Клетките в този слой все още могат да бъдат прикрепени една към друга чрез десмозоми, например когато изгорите от слънцето и кожата ви се бели, тя се бели на цели по-едри парчета, тъй като са все още заедно. Козметичните процедури, като микродермабразио, помагат за премахването на част от сухия, горен слой и имат за цел да поддържат кожата да изглежда „свежа“ и здрава.

Благодаря !
________________________________________________________
За всички нови читатели в блога:
Можете да ме откриете също така в:
Instagram : @green_for_beauty
Facebook страницата на студиото за био§минерален грим  
YоuTube : GreenForBeauty

Mожете да се абонирате за канала освен, чрез имейла и през Google (тъй като понякога newslettera не отчита вашият абонамент и е възможно да не получите никъв нотификейшън за нови постове) за това най-добре Google


Кредити:

https://open.oregonstate.education/aandp/chapter/5-1-layers-of-the-skin/

https://askthescientists.com/skin-layers/

Няма коментари