Истината за The Ordinary - Какво е хубавото и лошото ? - Green For Beauty

Истината за The Ordinary - Какво е хубавото и лошото ?




Здравейте!
Една от най-четените статии в блога ми е козметичният ми режим, който направих преди една година с The Ordinary, сега реших да навляза малко по-дълбоко и да обясня какво ми харесва и какво не в марката, тъй като много пъти съм казвала, че е важно да четем и да внимаваме с продуктите, много трудно трябва да се доверяваме цялостно на някой бранд само, защото има 2-3 хубави продукта, не означава, че всички те ще са хубави и ефикасни.
При мен идват дами и споделят, че са чели статията и примерно са си взели тоника, с ретинола и праймъра, но първо това е ужасно опасна комбинация, второ праймъра е продукта, който изобщо не бих препоръчала на никого и така за да няма объркани в тази статия, ще поясня.

Прочетете внимателно и преценете от какво точно имате нужда.
Имайте предвид, че повечето продукти са фоточувствителни и не е добре да се използват в следващите месеци, но можете да си запазите и отворите продуктите през есента.
Като цяло основната допускана грешка на много дами е слънцезащитата, продуктите а и не само трябва задължително да се придружават от слънцезащита и хидратация!

За почти две години съм изпробвала повечето от продуктите им, някои съм ги повтаряла по два пъти, например БХА+АХА пилинга, тоника и никотинимд 10% + цинк 1%

The Ordinary - са много различни от повечето козметични марки, дори не мога да ги отнеса специфично нито към медицински, нито към конвенционални. Те са специфични и известни със своите модерни и иновативни формули, активни съставки, киселини и проценти, което на мен много ми харесва. Тук мога да дам пример и дефиниция за това как изглежда една чиста козметика, която не е нужно да е растителна, за да бъде наречена натурална, повечето от продуктите са чисти, с активни безвредни съставки и допълнително обогатени с други растителни. Печелят аудиторията си със своята прозрачност и това, че обясняват процентно и в дълбочина как работи всеки един продукт.
За много хора е странно как държат толкова ниски цени, ако продуктите са толкова качествени.
Те разчитат на word of mouth за тези продукти се говори много, особено напоследък, станаха както се казва супер viral, вече могат да се открият дори и в България. Залагат много в органична реклама, не толкова в опаковките, не гонят "луксозна FANCY визия"  и отделно са огромна фабрика, която мисля, че вече е под шапката на L'oreal (една от лошите причини).
Техният главен фокус е във формулите и действието на продуктите, докато повечето марки, по-скоро се фокусират в опаковката, етикета и какво ще хареса потребителят визуално, докато не се отдава такова значение на съдържанието.

Glycolic acid 7% toning solution
Първо да разгледаме какво представлява гликолиевата киселина - представлява алфа хидрокси киселина, която се среща натурално в някои продукти – кисело мляко, захарна тръстика, ябълки, цитруси. Тя е един от най-мощните ексфолианти (химически пилинг) която успешно изчиства мъртвите клетки от кожата. Използвала съм и други продукти с тази киселина и обожавам ефекта й върху кожата ми, но при този тоник, тя е доста силна и развивам остра чувствителност. След нанасяне си бях взела ветрило, защото кожата ми започваше да гори болезнено много, а това не е добър знак, дори месец след като приключих с използването на тоника, кожата ми продължаваше да се зачервява и да е рактивна към много продукти. Така, че да имайте предвид също, че този тоник по време на и след използването му се съчетава много трудно и внимателно с други продукти.
pH 3.6 - Това е другото, което трябва да вземем под внимание.
По принцип идеята на тоника за лице, като продукт е да възстанови баланса и pH-то на кожата. За това е важно то да е близко до нашето естествено - 4.5
Стойността на pH на кожата е един от основните фактори способстващи развитието на акне и други кожни проблеми. Всъщност стойността на pH може да мине над 6 само ако имате кожен проблем. Propionibacterium acnes – причинителят на акне, е бактерия, която се намира при всички хора в нормално здраво състояние. Известен факт е, че при хората, страдащи от акне, бактерията е в по-големи количества, което много зависи от нивото на pH на кожата. Оказва се, че бактерията е с минимален брой при стойности на pH около 5.5. Всяко покачване на pH на кожата към неутралното 7, би спомогнала за по-бърз растеж и размножаване на бактерията, от което следва и по-голяма вероятност за развиване на акне.
Кожата е в най-добро състояние и баланс когато нейното pH е около 5.5 - леко киселинно. Taка, че не трябва да е нито прекалено високо, нито прекалено ниско, защото тогава кожата се раздразва. Мисля, че това е причината поради, която толкова се зачервявах. 


Lactic acid 10% + HA

Млечна киселина - тя е изключително полезна за кожата и се счита за един от най-нежните химични пилинги за кожата плюс това, че тя самата и стабилизиращо pH - дейстивие, но по принцип във формулите тя се използва в много ниски проценти, за това можете да я забележите най-често в крайните съставки на вашият крем например. В този серум тя е 10% което е доста и ако сте с чувствителна кожа със сигурност е добре да я избегнете.
Млечната киселина е алфа хидрокси киселина, която ексфолира кожата. Много лек ексфолиант, намалява признаците на възпаление и чувствителност. При акне неабразивната ексфолиация е много важна, но този тип продукт не е желателно да се използва при силно възпаление или след други процедури. Поради тази причина, ако сте с по-проблемна кожа изберете Lactic acid 5% Хубавото е, че се абсорбира бързо в кожата, лошото е, че във формулата с 10% всъщност не прави почти нищо за кожата, докато в същото време, може да се окаже недобре за много чувсвителните кожи. 

Niacinamide 10% + Zinc 1%
Във видеата ми, Instagram и тук в блога, често говоря за Никотинамида.
Това е моя много любима съставка, която гледам винаги да присъства в моите козметични продукти. Никотинамид, витамин B3, никотинова киселина. Ниацин е общ термин за никотинова киселина и нейните производни. Това е витамин от групата В, който се съдържа в житни култури, месо и плодове. Той участва в няколко важни клетъчни метаболитни процеси и е популярна съставка в продукти против стареене, и при лечение на акне. При лечението на акне регулира производството на себум и намалява възпалението. Бариерната функция на кожата се засилва, намалява загубата на вода - това има и положителен ефект при невродерматична кожа, тъй като никотинамид се понася много добре. В грижата за зряла кожа бръчките и пигментните петна са намалени и еластичността на кожата повишена.
Козметични свойства:
  • изглажда кожата, намалява пигментацията, стимулира еластичността на кожата, идеален за анти-стареене козметика за кожата
  • регулира производството на себум, намалява възпаления, идеална грижа при акне
  • насърчава кожната бариерна функция, намалява загубата на влага
  • особено съвместим, подходящ за екзема
Това е първият им продукт, който използвах и определено един от най-любимите ми серуми, които бих повтаряла на периоди. За щастие, той не се влияе толкова от слънцето, както повечето продукти в линията им. Първоначално това, което ме притесняваше в него беше phenoxyethanol-a който тази година аз признах. Написах и статия по въпроса Phenoxyethanol безопасен в био козметиката?
Това беше единственият продукт, който открих с наличието на никотинамид и то в голям процент, сега имам още любими продукти в които се съдържа, като например анти-акне флуида на Phytocode, крема с пробиотици 

AHA 30 +BHA2% 
AHA-киселините са водоразтворими, действат на повърхността на кожата, като е възможно да изтънят най-горния слой на кожата, затова е важно да използвате много силна защита след това. Най-известните и често използвани АНА- киселини са гликолова, млечна, винена, лимонова и бадемова киселина.  Най-често се използват в борба със суперпигментация – пигментни петна, белези и пост-акне, разширени пори, фини линии и повърхностни бръчки, както и при неравен тон на кожата. 

ВНА киселините са маслоразтворими, което означава, че действат в по-дълбоките слоеве на кожата и са пододящи за нормална, комбинирана към кожа, склонна към акне, зачервявания, петна и разширени пори. При продължителна употреба действат  багоприятно и в борбата с бръчки и пигментни петна. ВНА- киселините навлизат в дълбочина през порите, за да премахнат мъртвите клетки и да редуцират отделянето на себум. Те са подходящи за всекидневна употреба, но е добре да се започне от няколко пъти седмично и постепенно да се премине към ежедневна употреба. Най-известните и често използвани ВНА-киселини са  салицилова и цитрусова.

Те са подобни и свързани с киселините по-нагоре. Самият продукт е с изключителна концентрация, за това е важно да се спазят посочените 10 минути.  В самият продукт се съдържа  гликолова киселина, млечена и салицилова.
Обожавам продукта и все още не съм открила нищо подобно, разликата е видима още след първото му използване. Кожата ми е озарена, порите са по-стегнати и цялостно кожата и тена са изравнени. 

✅ The Ordinary НЕ използват етерични масла и аромати
✅ Напълно открити са за своите формули и
✅ Самият бранд има за цел да образова и да обяснява на клиентите си !
Имат реални резултати

Защото всички сме чували фразата "О този крем е страхотен, мирише на цветя и
ще направи кожата ти мека,неповторима и дълбоко хидратирана" това може да се
отнесе за всеки крем, но ето защо е важно да гледаме и състава и какво реално може
да направи той за кожата ни. Има ли наистина омекотяващи и хидратиращи съставки?
Докато The Ordinary обясняват защо и какво точно прави продукта.

Стъклени опаковки Environmental print

Макар, че имат външни картонени опаковки, самите бутилчици са стъклени. Първо така се
запазват съставките и качествата на продукта, второ са много по-екологични и с възможност за рециклиране.

✅ Ценови диапазон

Цените са изключително достъпни.

Цец
❌ Продуктите са по-скоро treatments

Не можем да гледаме на бранда, като цялостен козметичен бранд от който можем да си набавим всичко.
По-скоро можем да добавим някой друг активен продукт, според таргета, който имаме към нашата
актуална козметична рутина. Например те нямат добър хидратиращ или anti-age крем. Нямат измиващи 
продукти, подходящи за различни типове кожа.

❌Аз лично не харесвам формулите и идеите на техните "кремове" плюс това се комбинират трудно 
със серумите.

❌Много от хората изобщо не разбират продуктите и за какво точно са отнесени.

Получавам много въпроси по темата и кой продукт и как да изберат, защото в действителност 
се изискват някакви знания и четене, в противен случай можем да си навредим. Например 
ретинола, ако не го съчетаем правилно можем да си навредим, макар че по описание ни звучи 
прекрасно, може да не е най-подходящият за нас.

❌ Висока фоточувствителност и реактивност
Продуктите могат да предизвикат сериозна чувствителност и раздразнения. Много хора
 пренебрегват слънцезащитата, а при тези продукти, тя е много задължително и то SPF50, 
а много хора я пропускат и след време със сигурност ще има отрицателни ефекти.

❌ Промяна на формулите
Тук трябва да спомена, че има много случаи и хора, които са се оплакали и са установили разлики във времето и, че са усетили как много от формулите не са това, което са били.
Малко конспиративно, но ... създателят на The Ordianary Brandon Truaxe почина миналата година при неизяснени обстоятелства. Паднал от тавана на сграда, по разследването има доказателства, че се касае за убийство. Твърди се, че в този период са били в преговори с L'oreal, които след смъртта му все пак  имат вземане, даване с бранда. Малко преди това, той е публикувал отворено писмо към феновете на бранда в което обяснява защо го е направил.
След него, на пазара излизат много продукти, които не е ясно дали са негови формулировки, отделно зачестяват оплакванията, че има разлика във формулите. (Нищо от това не е потвърдено)

А вие пробвали ли сте някой от продуктите на марката?


Благодаря !
________________________________________________________
За всички нови читатели в блога:
Можете да ме откриете също така в:
Instagram : @green_for_beauty
YоuTube : GreenForBeauty

Mожете да се абонирате за канала освен, чрез имейла и през Google (тъй като понякога newslettera не отчита вашият абонамент и е възможно да не получите никъв нотификейшън за нови постове) за това най-добре Google

Т




Ц
М






2 коментара

  1. Благодаря за статията, доста полезна.��
    Аз съм изпробвала само ниацинамида, (не нанасях всеки ден) но по-скоро не видях никаква разлика в кожата си. При нанасяне доста изсушаваше при мен и след него хидратиращо кремче беше задължително. Скоро ще му дам 2 шанс.��
    Когато го използвах бях с доста пъпчици, но тогава нанасях и много грим+ изпробвах различни продукти и затова не мога да кажа дали при мен е действал негативно или положително. Ще опитам отново самостоятелно и за по-продължително време, за да видя как ще подейства.

    ОтговорИзтриване
  2. Привет! :) Използвам марката вече втора година и съм страшно доволна. Освен ниацинамида (задължителен продукт и към моята козметика;сутрин) и пилинг продукта (веднъж в седмицата), които спомена в статията, мога да препоръчам продукта за околоочния контур с кофеин (Caffeine Solution 5%+EGCG) - страхотен е и на мен ми влияе много добре. Започнах да използвам също така ретиноида (Granactive Retinoid 2% in Squalane), който нанасям само вечер.
    Мога да добавя също хидратиращият им продукт Natural Moisturizing Factors + HA, а този месец си закупих за първи път и слънчезащитният им Mineral UV Filters SPF 30 with Antioxidants.

    ОтговорИзтриване