The Ordinary - ревю и козметичен режим при проблемна кожа и акне - Green For Beauty

The Ordinary - ревю и козметичен режим при проблемна кожа и акне




The Ordinary - козметичен режим при проблемна кожа и акне 
ревю на бранда и лични впечатления

Към статията има и видео с цялата рутина и нанасяне на продуктите. В тази статия ще разгледаме по-подробно продуктите и съответно техният състав и действие.
Продуктите използвам от 2018, създадох си собствен режим от продукти с таргет | Проблемна кожа и акне | 
The Ordinary печелят своите клиенти до голяма степен с прозрачността си за това, че обявяват състава и за това, че предлагат подробна информация какво реално правят продуктите и техните ефекти. Те са напълно открити. За това много често в описанието под продуктите, можете да срещнете следните информативни бележки :
"Докато Ретинол е изследван широко, той дразни кожата и съществуват по-нови технологии, които имитират видимите ефекти на Ретинол, без да предизвикват дразнене на кожата. Поради тази причина ние обикновено препоръчваме да използвате Granactive Retinoid 2% или Granactive Retinoid 5% вместо тази формула."  

Обърнете специално внимание и на състава и на това, че повечето от активните и основните съставки се препокриват.






Стъпка 1: Дълбоко почистване и ексфолиране
AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution 
Това е широкоспектърен продукт с много функции и ползи. Основната стъпка във всяка рутина е дълбокото почистване. Нанасяме като маска за 10мин. - важно е да не се надвишава препоръчителното време, защото този продукт е с изключителна концентрация. Препоръчва се веднъж седмично, ако кожата не е чувствителна и реактивна, a и при козметичен режим първоначално може да се прави и два пъти седмично. Този продукт е като гъст серум и не съдържа никакви абразивни частици, ексфолирането се получава от киселините. Препоръчвам да се използва до Юни месец максимум, тъй като силата на пилинга прави кожата доста чувствителна към слънце. Задължително е нанасянето на слънцезащита през деня!
Аз лично го прилагам веднъж на две седмици, защото кожата ми става изключително чувствителна след това. Алфа хидрокси киселините (AHA) ексфолират горната повърхност на кожата по този начин избистрят и правят тена на кожата равномерен от петна, белези и пигментации.
Бета хидрокси киселините (BHA) също ексфолират кожата с разширена функция, за да помогнат за изчистването на порите. 
Поради едновременно дълбокото почистване, ексфолиране и избистряне е супер подходящ при акне и белези от акне. Тази формула съдържа тасманийско пипербри ( Tasmannia Lanceolata Fruit/Leaf Extractкоето спомага за намаляване на дразненето при употребата на киселина и придава този кърваво червен цвят. Трябва да се внимава, ако акнето е възпалено и силно активно, в такива моменти е по-добре да се избягва употребата на продукта.
Понякога, след като нанеса, усещам пощипване на някои места, обикновено там, където тече някакъв процес, пъпка или възпаление. Важно е да се нанесе на чиста, но суха кожа и да се отмие с хладка вода. След като отмия, усещам кожата си по-стегната и самият тен по-избистрен. Ефектът определено е осезаем още след първото нанасяне, пъпчиците се тушират и процесът на възпаление при някои от тях се прекъсва. Още по-голям обаче е ефектът при майка ми, след като и направя цялостна процедура с продуктите, но специално след този продукт фините бръчици се стягат, лицето се озарява и видимо подмладява. И двете обожаваме този продукт.  

INCI:Glycolic Acid, Aqua (Water), Aloe Barbadensis Leaf Water, Sodium Hydroxide, Daucus Carota Sativa Extract, Propanediol, Cocamidopropyl Dimethylamine, Salicylic Acid, Potassium Citrate, Lactic Acid, Tartaric Acid, Citric Acid, Panthenol, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Tasmannia Lanceolata Fruit/Leaf Extract, Glycerin, Pentylene Glycol, Xanthan gum, Polysorbate 20, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Ethylhexylglycerin, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol.

Стъпка 2: Тониране 
Glycolic Acid 7% Toning Solution
8.70 еuro
Гликоловата киселина е алфа хидрокси киселина, която ексфолира кожата, така както в горната формула.
Този 7% тониращ разтвор предлага повърхностно ексфолиране за подобряване на блясъка и текстурата на кожата. Тази формула също съдържа тасманийско пипербери, а освен това - корен от женшен и алое вера, познати със своите успокояващи ползи. Използва се само вечер. Докато ексфолиращите киселини могат да доведат до бързи видими ползи, този тип  непреки форми на ексфолиране на кожата са предназначени за честа или всекидневна употреба, но при възникване на дразнене и чувствителност е желателно да се намали. Този продукт използвам най-често, при него също се усеща пощипване.  Полезно е да знаем, че при нанасяне слагаме на памучен тампон и само тампонираме в кожата, без да обтриваме. Препоръчително е да използваме вечер, може да се прилага всяка вечер, но аз лично препоръчвам да е през няколко дни и да се редува с друг успокояващ или хидратиращ тоник. Кожата ми понякога се опъва след употреба, а порите леко се свиват, задължително след това се нанася серум или крем. Смятам, че би бил ефективен при кожа с неактивно акне, неравности по кожата и неравен тен. 
НИКОГА НЕ БИВА СА НАНАСЯТЕ ЗАЕДНО С ДРУГИ КИСЕЛИНИ ИЛИ СЛЕД AHA/BHA ПИЛИНГА!
Ъпдейт 2021: След последното използване на тоника през 2019, кожата ми стана свръх реактивна към всичко, реагирах дори само при контакт с вода, след него открих много по-нежни варианти за гликолиев тоник или друг подобен с киселини.

INCI: Aqua (Water), Glycolic Acid, Rosa damascena flower water, Centaurea cyanus flower water, Aloe Barbadensis Leaf Water, Propanediol, Glycerin, Triethanolamine, Aminomethyl Propanol, Panax Ginseng Root Extract, Tasmannia Lanceolata Fruit/Leaf Extract, Aspartic Acid, Alanine, Glycine, Serine, Valine, Isoleucine, Proline, Threonine, Histidine, Phenylalanine, Glutamic Acid, Arginine, PCA, Sodium PCA, Sodium Lactate, Fructose, Glucose, Sucrose, Urea, Hexyl Nicotinate, Dextrin, Citric Acid, Polysorbate 20, Gellan Gum, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Sodium Chloride, Hexylene Glycol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol.

  Alpha Lipoic Acid 5% 
Алфа липоева киселина (ALA) - Може би най-изчистеният продукт от към състав в тази рутина. Propanediol - съдържа се и в горната ни формула, но тук е основа съставка и към него е добавена алфа липоевата киселина (Thioctic Acid). Тя е изключителен антиоксидант и има невероятни ползи за кожата, като защитава клетките от оксидативен стрес. Нанасям 2-3 капки на суха кожа, попива бързо и не се усеща мазно и тежко. Може да се нанася и сутрин, и вечер, и е много ВАЖНО както при нея, така и при всички останали продукти, след употореба върху лицето да се нанася стабилна и сигурна слънцезащита. Тази киселина най-често помага и има положителен ефект при акне. Също така помага и при заличаването на белези от акне.
Като цяло ALA може да се набавя и вътрешно чрез прием на суплементи.  При концентрация от 5% лабораторните тестове показват, че алфа липоевата киселина има антибактериално действие срещу Propionibacterium acnes. АLA може също да спомогне за укрепването на естествените антибактериални бариери на кожата. Въпреки, че P. acnes са полезен вид бактерии, които могат да бъдат открити върху кожата, високите им нива в пъпките могат да генерират свободни радикали. Това може да доведе до оксидативен стрес, който влошава акнето.

INCI:Propanediol, Thioctic Acid.

  Retinol 1% in Squalane
Този безводен разтвор съдържа 1% чист ретинол - съставка, която може да намали появата на фини линии, фото увреждането и общото стареене на кожата. Докато ретинолът е изследван широко и е считан за полезна съставка за кожата, често предизвиква дразнене и съществуват по-нови технологии, които имитират видимите ефекти на Ретинола, без да предизвикват нежелани ефекти върху кожата. Поради тази причина ние обикновено препоръчваме да използвате Granactive Retinoid 2% или Granactive Retinoid 5%, вместо тази формула.

Но...
Те имат широкоспектърни видове Ретиноиди - Нека погледнем -
Този който например използвам аз и те не препоръчват Retinol 1% in Squalane и неговото съдържане :
INCI:Squalane, Caprylic/Capric Triglyceride, Retinol, Solanum Lycopersicum (Tomato) Fruit Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, BHT.
BHT - Бутилхидрокситолуен е лабораторен химикал
Държа да разгледаме на първо място какво представлява ретинола и ретиноидите.
Ретинола се счита за синтетичен Витамин А. Често се добава от животни, но The Ordinary правят claim, че техните продукти с ретинол са веган. Ретиноидните съставки могат да ускорят развитието на кожни тумори и лезии върху кожата, ако тя се излага на слънце след употребата на ретиноиди. Ретиноидите са всички видове деривати Витамин А - повечето от които напълно синтетични или смес от синтетика и животински. Така, че реално всеки бранд използва различен тип ретинол и в действителност някои от тях могат да имат повече вреда от колкото полза.
Според изписването в INCI до някъде можем да предположим какво съдържа нашата формула.
В случаят Retinol, който е различен от Retinoic acid,Retinal и Retinyl Palmitate.
Retinola e по-слаб от Retinoic acid - за да се натрупа трябва да се използва по-дълго време и в по-голяма концетрация, за това се препоръчва, да се започне с 0.5% и така до дори 5%
Като според това, което търсим има значение концентацията, при младежка кожа и акне до 0.5% при първи признаци на стареене до 1% и съответно при таргетиране на бръчки от 1% до 5% Като винаги трябва да започнем от 0.5% нагоре.
В сайта на ewg тази съставка е с рейтинг 9, което според скалата означава - много опасна и вредна съставка за здравето на човека.
Ретинола основно се използва в продуктите за anti-age, но той е и много важен при справянето с акне, той има функцията да свива порите и да регулира себума, като изцяло променя и структурата на кожата. Моят личен опит с продуктите, наистина показа точно това. Тъй като се нанася само вечер, на сутринта кожата ми е изцяло обновена, озарена и чиста. Въпреки това след като приключа режима ми с The Ordinary, мисля да не го използвам повече от 4 месеца и такъв тип режим с наличието на Ретинол ще правя максимум веднъж в годината, тъй като употребата му е само 1-2 капки той е изключително икономичен, останалото количество ще дам на майка ми и ще видим как ще се справи с петната и бръчките по кожата. Макар, че премахва петна и фото увреждането, слагането на слънцезащитен продукт след това е абсолютно задължителна.

Самите те не препоръчват тази формула и мисля да направя цял отделен пост защо и как да разберем кой вид ретинол да използваме и по-подробен поглед над Ретиноидите и Ретинола.
Ето ги и останалите формули:
Granactive Retinoid 2% Emulsion (Moderate Strength, No Irritation)
Granactive Retinoid 2% in Squalane (Moderate Strength, No Irritation)
Granactive Retinoid 5% in Squalane (High Strength, No to Low Irritation)
Retinol 0.2% in Squalane (Low Strength, Moderate Irritation)
Retinol 0.5% in Squalane (Moderate Strength, High Irritation)
Retinol 1% in Squalane (High Strength, Very High Irritation)
Те препоръчват вместо това, което използвам аз, да използвам Granactive Retinoid 2% in Squalane INCI:Squalane, C12-15 Alkyl Benzoate, Bisabolol, Dimethyl Isosorbide, Hydroxypinacolone Retinoate, Solanum Lycopersicum (Tomato) Fruit Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil 
Тоест тук имаме съвсем различно нещо Hydroxypinacolone Retinoate съставка, която по-често реферират към лекуване на акне, защото самите те не препоръчват Ретинол при такъв тип проблем. 
Този продукт не трябва да се използва заедно с други ретиноиди, включително ретинол или ретинолова киселина. Този продукт не е лечение на акне. Проблемната кожа с акне може да настъпи временно увеличаване на пъпките през първите няколко седмици от използването на всяка форма на ретиноид, включително тези, използвани в тази формулировка.
Нещо на което не бях обърнала внимание и се получи точно така, но ако издържите след това ползите са големи, за това най-добре използвайте някоя от другите им формули.

Niacinamide 10% + Zinc 1% 

Никотинамид (витамин В3) е доказан в намаляването на появата на пъпки и запушвания. Висока 10% концентрация на този витамин се поддържа във формулата от цинкова сол  за да се балансира себума. Докато ниацинамид и цинк PCA намаляват пъпките и балансират  себума, The Ordinady не класифицират този продукт, като лечебен при акне. 
При постоянни заболявания, свързани с акне, препоръчваме употребата на бензоил пероксид и / или ретиноева киселина. DECIEM не препоръчва продължителна употреба на ВНА, като салицилова киселина за постоянни дефекти. За временно подобрение на външния вид на дефектите, салициловата киселина би помогнала. Тази формулировка може да се използва успоредно с лечението на акне, ако е необходимо за добавени видими ползи за кожата.
INCI: Aqua (Water), Niacinamide, Pentylene Glycol, Zinc PCA, Dimethyl Isosorbide, Tamarindus Indica Seed Gum, Xanthan gum, Isoceteth-20, Ethoxydiglycol, Phenoxyethanol, Chlorphenesin
 
Това е може би вторият най-известен продукт, с него обаче трябва да се внимава, тъй като цинка при много хора доведе кожата до пресушаване, за това трябва много добър хидрант след него, плътен хидратиращ крем. След този продукт, лично открих и много други с високо съдържание на Никотинамид и определено по-добри. По времето когато го използвах имах добри резултати с него, но сега го включвам под всякакви други форми в рутината си и съм много по-доволна.



Кои други продукти от The Ordinary могат да са полезни при акне и проблемна кожа?

Показаните до сега продукти са от моята рутина и това, което използвам. Ще ви покажа още някои подходящи продукти от гамата, които също са подходящи при пъпки и проблемна кожа.


Lactic Acid 5% + HA

 Млечната киселина е алфа хидрокси киселина, която ексфолира кожата. Много лек ексфолиант, намалява признаците на възпаление и чувствителност. При акне неабразивната ексфолиация е много важна, но този тип продукт не е желателно да се използва при силно възпаление или след други процедури.
 
Update 2021: Този продукт при много хора с акне, повишава процесите в кожата, което води до възпаление, така че най-добре да се използва нисък % и да се избягва при активни пъпки.

INCI:Aqua (Water), Lactic Acid, Glycerin, Pentylene Glycol, Propanediol, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Tasmannia Lanceolata Fruit/Leaf Extract, Acacia Senegal Gum, Xanthan Gum, Isoceteth-20, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Sodium Hydroxide, Ethylhexylglycerin, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol.

Salicylic Acid 2% Solution


Салициловата киселина е бета хидроксилна киселина, която също ексфолира кожата. Този 2% третиращ разтвор помага за ексфолиране на вътрешните стени на порите за борба с появата на петна и за по-чиста кожата при продължителна употреба.



Противопоказания: Тази формула не трябва да се използва върху чувствителна кожа, след пилинг или при възпаления.



 Този продукт не е лекарство. Ако се борите с екстензивно или персистиращо акне, моля консултирайте се с лекар. Съществува ефективна медицина, за да се бори успешно с акне, включително ретиноева киселина и бензоил пероксид.
INCI:Aqua (Water), Hamamelis Virginiana Leaf Water, Cocamidopropyl Dimethylamine, Salicylic Acid, Dimethyl Isosorbide, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Citric Acid, Polysorbate 20, Hydroxyethylcellulose, Ethoxydiglycol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, 1,2-hexanediol, Caprylyl Glycol. 

Ascorbic Acid 8% + Alpha Arbutin 2%

Този вариант на Витамин Ц е супер при третиране на белези и петна от акне.

Тази формула съчетава два от най-мощните озаряващи изсветляващи средства в грижата за кожата: чист витамин С и алфа арбутин, които са разтворени в напълно безводна формула за идеална стабилност. Витамин С е ефективен антиоксидант, който подобрява тонуса на кожата и намалява признаците на стареене. Алфа Арбутин е високо пречистена биосинтетична активна съставка, която намалява външния вид на тъмните петна и неравномерния тон на кожата.



INCI:Propanediol, Ascorbic Acid, Alpha-Arbutin



"B" Oil



"B" Oil разтваря пречистена форма на микроводорасли в смес от сквалан и масла от марула, арган, баобаб, патауа, бразилски орех, инка инчи, шипка и бораж за поддържане на здрава кожна защита, за подобряване на озаряването, балансиране и поддържане на здрав и красив вид на кожата.



INCI:Caprylic/Capric Triglyceride, Squalane, Crambe Abyssinica Seed Oil, Bisabolol, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Ethylhexyl Stearate, Isochrysis Galbana Extract, Adansonia Digitata Seed Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, Borago Officinalis Seed Oil, Rosa Canina Seed Oil, Sclerocarya Birrea Seed Oil, Oenocarpus Bataua Fruit Oil, Plukenetia Volubilis Seed Oil, Bertholletia Excelsa Seed Oil, Solanum Lycopersicum (Tomato) Fruit Extract, Hydroxymethoxyphenyl Decanone, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Tocopherol.


Продуктите можете да откриете в официалният им сайт: https://theordinary.com/about

При 90% от продуктите на The Оrdinary след употреба слънцезащитата е задължителна !

Препоръчвам да прочетете допълнителната обновена статия за 2020!

Истината за The Ordinary - Какво е хубавото и лошото ?

 

__________________________________________________________
За всички нови читатели в блога:
Можете да ме откриете също така в:
Instagram : @green_for_beauty
Facebook: Odonata
Facebook страницата на студиото за био§минерален грим  
YоuTube : GreenForBeauty

Mожете да се абонирате за канала освен, чрез имейла и през Google (тъй като понякога newslettera не отчита вашият абонамент и е възможно да не получите никъв нотификейшън за нови постове) за това най-добре Google



12 коментара

  1. Изключително полезна статия, която прочитам тъкмо навреме! Закупила съм си AHA+BHA, както и гликоловата киселина, но все още не смея да ги използвам, тъй като не съм сигурна в слънцезащитата си. Към момента имам спрея на La roche posey Anthelios, но се притеснявам, че може би няма да е толкова ефективен, колкото стандартен слънцезащитен крем. Искам да попитам, дали е проблем след киселините да се използва крем от сорта на Еffaclar duo+? Този конкретно присъстваше в досегашната ми грижа за проблемна кожа и се чудя дали мога някак да го комбинирам. Благодаря за полезната публикация, продължавам да следя блога с интерес :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че е навреме и че е била полезна за вас ! :)
      Макар, че La roche posеy e единствената медицинска козметика, която според мен е ефективна и намирам за по-безвредна от другите, когато стане въпрос за слънцезащита - съдържа peg-s, феноксиетанол и други синтетични.
      Препоръчвам да прочетете тази статия в която изброявам 6 вида натурални и ефективни слънцезащитни продукти >>> https://www.greenforbeauty.com/2018/09/blog-post.html - аз лично харесвам много Acorelle
      Колкото до Еffaclar duo+ - основното ефикасно в този крем е никотинамид, но върви с други неприятни съставки като Dimethicone, Myristyl Myristate, Bht
      Подобен на него и с никотинамид е този от Phytocode https://www.phytocode.bg/produkti/kozmetika-za-lice-seriq-rose-kiss/krem-anti-akne-detail ,но с много по-изчистен състав.


      Изтриване
    2. Myristyl Myristate

      Details
      It's a waxy emollient with a melting point near to skin temperature. It gives body and consistency to the formula and leaves a velvety feel on the skin.

      It has a high comedogenicity index (5 out of 5), so it might clog pores if you are prone to it. Famous dermatologist, Dr. Leslie Baumann also writes in her book, The Skin Type Solution to avoid this ingredient if you are acne-prone.

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,
    За мен в момента е актуална темата. Бих искала да Ви попитам от къде успявяте да закупите продуктите в момента? Готова съм да поръчам и от чуждестранен сайт, понеже в България (сайтовете, които предлагат The Ordinary) няма микъде продуктите от 1, 2, 3-та стъпка. Благодаря предварително. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление в момента не са налични и в орициалният сайт и останалите им партньори.

      Изтриване
    2. Привет, в asos.de зареждат периодично и доставката е 5 евро, а при поръчка над 42 евро - става безплатна. :)

      Изтриване
  4. Здравейте, искам да попитам може ли да използвам заедно The ordinary - Vitamin C suspension 23% + HA spheres 2 % и The ordinary - Niacinamide 10 % + Zink 1 % ?
    Благодаря !

    ОтговорИзтриване
  5. Освен че е неграмотно написана (с множество правописни грешки) и с некадърно преведени цитати, тази статия съдържа НЕВЯРНА информация и абсолютно грешни съвети, като ползване на гликоловия тоник след АНА-ВНА пилинга и (почти) всекидневно използване и на двата продукта, което е пагубно за кожата. Нагледно доказателство е и рекацията на кожата на авторката...

    ОтговорИзтриване
  6. Освен че е неграмотно написана (с множество правописни грешки) и с некадърно преведени цитати, тази статия съдържа НЕВЯРНА информация и абсолютно грешни съвети, като ползване на гликоловия тоник след АНА-ВНА пилинга и (почти) всекидневно използване и на двата продукта, което е пагубно за кожата. Нагледно доказателство е и рекацията на кожата на авторката...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Най-отдолу е написано, че има поправка и нова обновена статия за 2020 където е описано наново какъв е целият проблем и смесването на въпросните киселини и да защо не трябва да се използва гликоловият тоник и аха-бха пилинга на дневна база или като цяло.

      Изтриване