ECODENTA - Паста за зъби и вода за уста - ревю - Green For Beauty

ECODENTA - Паста за зъби и вода за уста - ревю




ECODENTA - Паста за зъби и вода за уста - ревю 

Пастата за зъби е един продуктите за лична хигиена, който буквално поглъщаме до някаква степен, но не само поради тази причина трябва внимателно да подбираме пастата си за зъби.

Дали съставките на пастата за зъби наистина имат значение, ако не я поглъщам?
Може би се чудите защо е важно избягването на токсичните съставки в пастата за зъби.

Но ето : връзката уста-тяло е много реална и лошото здраве на устната кухина може да допринесе за сърдечни заболявания, диабет, остеопороза и други състояния. В резултат на това да имаме здрава уста е от първостепенно значение и всичко, което поставим в устата си - колкото и да е за кратко - може да повлияе на устното и цялостното ни здраве.

Устите ни са "облицовани" със защитни лигавици, които могат да се раздразнят, възпалят и да поемат  токсични съставки. Определени съставки могат да нарушат естествения баланс на флората (както „добри“, така и „лоши“ бактерии). Този дисбаланс може да повлияе дори на микробиома  в червата.

А ето и основните съставки, които да избягваме:

Натриев флуорид

Стоматолозите тръбят добродетелите на флуорида от години, твърдейки, че това е най-добрата защита срещу кариес. Предполага се, че флуорът изгражда здрави  зъби. В действителност, натриев флуорид е страничен продукт от производството на алуминий. Поглъщането му  може да причини гадене, повръщане и диария. Но въпреки опасностите си, натриевият флуорид продължава да бъде основна съставка във всички водещи марки за зъби.

Триклозан
За съжаление, Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) класифицира триклозана като пестицид, заявявайки, че представлява риск както за човешкото здраве, така и за околната среда. Учените категоризират триклозана като хлорофенол, който е вид химическо вещество, за което се подозира, че причинява рак при хората.

SLS
Според Американския колеж по токсикология, натриевият лавров сулфат може да остане в тялото до пет дни, натрупвайки се в сърцето, черния дроб, белите дробове и мозъка. В комбинация с някои други химикали, натриевият лавров сулфат се трансформира в нитрозамини, клас от мощни канцерогени, които карат тялото да абсорбира вредните нитрати.

Propylene Glycol
Активен компонент в антифриза, пропилен гликолът действа като овлажняващ агент и повърхностно активно вещество в пастата за зъби. Информационните листове за безопасност на материалите за пропилен гликол предупреждават, че химикалът може бързо да се абсорбира през кожата, като продължителният контакт води до нарушения в мозъка, черния дроб и бъбреците.

DEA
DEA нарушава хормоните и образува нитрати, причиняващи рак.

Това е накратко за съставките, има и много други и ако желаете мога да напиша по-подробна статия относно това.

Това за мен са доста основателни причини да търся натурални алтернативи от години. Въпрки това, не бях попадала на добри натурални пасти за зъби. От около две години ползвам единствено пастите за зъби от Nordics,  за които също съм писала, но те са само два вида, като избелващата трябва да се използва на интервали от поне 2-3 месеца. Така, че се радвам, че попаднах на органично сертифицираната серия  ECODENTA от SoPharmacy.
Последните два месеца и половина успях да изтествам цялата линия.

Цветният код на пастите за зъби:
Това е само теория, но се счита, че цветният код посочва каква е пастата.

 черен - изцяло синтетична паста
 червен цвят - съдържа някои химически компоненти, заедно с естествени съставки.
син цвят- съдържа някои естествени съставки, както и някои лекарствени компоненти.
зелен цвят - това означава, че изцяло съставките са от натурален и растителен произход

При пастите за зъби от Ecodenta, няма маркировка, или прилича на тъмно зелено, но все още много фирми използват тази маркировка, така че можете да го имате предвид. 


Избелваща паста с Папая 
Това беше първата паста, която тествах. Не е в типичната консистенция за паста за зъби, а по-скоро прозрачен гел, което можем да видим и по състава, тъй като е на основата на силика и алое вера. Има много приятен плодов вкус и аромат, като ментата дори не се усеща, а e като по-скоро послевкус, който оставя чувство на свежест, но много по-различно от типичното ментово усещане на пастите за зъби, което по принцип не харесвам. Тук искам да обърна внимание на това, че пастата съдържа въпросният натриев флуорид, но в изключително малки дози, разликата е в това, че в другите пасти за зъби той е основна съставка в много големи проценти.
Зъбите остават деликатно полирани, това което ми направи впечатление е, че дори цял ден да съм хапвала различни неща, зъбите стоят гладки, сякаш самата паста прави защитен гланц. Относно избелването, ефект имаше но към края на пастата, тоест трябваше време и натрупване, като сравнение с избелващата паста от Nordics, при нея ефект имаше почти веднага, но там определено много помага черният въглен, избелващият ефект в пастата идва от ферментите на папаята, които деликатно избелват без да увреждат емайла, както повечето избелващи пасти на пазара.



Състав: Glycerin, Hydrated Silica, Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Juice*, Carica Papaya (Papaya) Fruit Extract, Xylitol, Cellulose Gum, Sodium Coco-Sulfate, Mentha Piperita (Peppermint) Oil*, Aroma (Limonene), Sodium Fluoride, Citric Acid, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate. Съдържа флуорид 0,25% NaF (1130 ppm F-).

Паста за зъби против плака 
Втората, която опитах е кокосовата паста. Откакто съм открила чудото на кокосовото масло, имам по едно бурканче в банята, наистина има чудно действие за венците и зъбите. Тази не съдържа флуорид и може да се използва ежедневно. Харесва ми това, че не остава мазно усещане. Също много приятна и свежа. 

Състав: Glycerin, Hydrated Silica, Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Juice*, Xylitol, Cellulose gum, Sodium Coco-Sulfate, Cocos Nucifera (Coconut) Oil*, Zinc Citrate, Mentha Piperita (Peppermint) Oil*, Aroma (Limonene),Citric Acid, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate. Без флуорид.
Паста за зъби за чувствителни зъби и венци
Много интересна паста, със сигурност обаче не би била по вкуса не всеки. Лично аз обичам подобни продукти и идеята за солена паста някак много ми хареса. Венците ми често кървят, след брекетите имам поставени ретайнери, заради които не мога да почиствам междузъбното пространство с конец, поради тази причина, ако не съм почистила по някакъв начин, започват да кървят. С тази паста има осезаемо стягане на венците и нямаше никакво кървене или раздразване, докато я използвам. Също без флуорид. 
СъставGlycerin, Aqua, Hydrated Silica, Aloe Barbadensis Leaf Juice*, Tripotassium Citrate, Sodium Chloride, Sodium Coco-Sulfate, Cellulose gum, Dipotassium Glycyrrhyzinate, Mentha Arvensis Leaf Oil*, Mentha Piperita (Peppermint) Oil* (Limonene), Citric Acid, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate. Без флуорид.

Ecodenta Био Кокосова вода за уста с алое вера
Честно казано това е най-хубавата вода за уста, която съм опитвала. Супер свежа, супер вкусна и определено ефективна. Усещам разлика когато измия зъбите си и завърша с водата и когато не я използвам. Понякога обичам просто да се освежа през деня, в работата ми, като гримьор имам контакт с клиентите си отблизо и държа една в банята в студиото :)
Освен всичко има супер удобна опаковка с напомпваща се функция, която трудно ще успея да обясня писмено. 
Реално погледнато състава на всички е съвсем идентичен, с изключение на основната активна съставка за всяка, с 99%COSMOS ORGANIC сертифицирани или натурални съставки в туби от 150мл и крафт кутии. Цялостно съм изключително доволна, най-вече водата за уста определено ще присъства винаги в банята.

Какво е важно за вас, когато избирате паста за зъби ?
Цялата линия продукти, можете да откриете в аптеките на SoPharamcy.



________________________________________________________
За всички нови читатели в блога:
Можете да ме откриете също така в:
Instagram : @green_for_beauty
Facebook: Odonata
Facebook страницата на студиото за био§минерален грим  
YоuTube : GreenForBeauty

Mожете да се абонирате за канала освен, чрез имейла и през Google (тъй като понякога newslettera не отчита вашият абонамент и е възможно да не получите никъв нотификейшън за нови постове) за това най-добре Google


И не забравяйте, като читатели на блога можете да се възползвате от следните кодове за отстъпка:




1 коментар

  1. Изпробвайте пастите на Urtekram, мисля че ще останете приятно очарована от състава и ефекта. :)

    ОтговорИзтриване