Alcohol Denat (денатуриран алкохол) - Какво представлява денатурираният алкохол в козметиката ?

Алкохолите в козметиката често са "натирени" и често са много неразбрани. За алкохолите в козметиката, като цяло и тяхната разлика съм публикувала в друга гост статия.

В тази статия искам специално да разгледаме един от често срещаните алкохоли в козметиакта Alcohol Denat (DENATURED ALCOHOL) Алкохол денат е съкращение за денатуриран алкохол, който се използва в козметиката, като антипенителен агент, стягащо, антимикробно средство и разтворител. Денатурираният алкохол е етанол (наричан още етилов алкохол) 
Денатурираният алкохол често се използва в продукти, предназначени за лечение на акне. Това е така, защото той прави попиването на продукта в кожата незабавно, което води до мигновено потушаване на себума и усещането за мазна кожа. Тези свойства могат да звучат много привлекателно, ако имате мазен тип кожа. Въпреки това, непосредствените ефекти на обезмасляване на продуктите на базата на алкохол всъщност могат да стимулират мастните жлези да произвеждат двойно повече себум и кожата става още по-мазна. Това прекомерно производство на себум в съчетание с възможното дразнене, което може да предизвика денатуриран алкохол, може да доведе до увеличаване на пъпките.


Този алкохол се счита за неорганичен. Счита се, че за разлика от другите натурални алкохоли този не е от растителен произход. Простите алкохоли се използват за много неща, включително алкохолни напитки, антисептици, горива, консерванти. Денатурирането на алкохола добавя различни вредни и токсични химикали. Така, както аз го разбирам е, че тъй като чисто като суровина чистият алкохол е скъп, той един вид се смесва с други вещества, които са чисто токсични и синтетични за да се разреди количеството. Повечето запознати съветват да се избягва в козметиката, тъй като въпорсните токсините ще се абсорбират в кожата.

В козметиката най-често може да се срещне в гелове за лице, тоници и дезодоранти.
Денат алкохол. се появява в много списъци с „натурални“ дезодоранти, както и в конвенционалните. Незаконно е да се произвежда алкохол за пиене по синтетичен начин. Ферментацията е единственият допустим метод, така че аз лично не разбирам защо приемаме синтетичния алкохол да се поставя върху кожата ни? Алкохолът се синтезира от нефт чрез създаване на етилен, до получаване на етанол. 

Денатурираният алкохол е въпрос на личен избор

Моите мисли и моето мнение е, че определено бих предпочела продукт който съдържа изцяло натурални алкохоли, но за мен лично не би бил проблем, ако използвам продукти съдържащи този алкохол в да кажем мокри кърпички, спрей дезинфектанти, продукти за коса или измивни продукти. Не бих сложила обаче продукти за лице съдържащи този алкохол, особено ако е в основните съставки при моят тип мазна и проблемна кожа, определено смятам, че не би се отразил добре.
Смятам, че трябва да се имат предвид някои различни фактори, Ако видите, в продукт  денатуриран алкохол, важно е в какво количество е, колкото по-нагоре е в състава, толкова по-голямо е неговото количество. Примерно не би бил добре ако в първите няколко съставки, на крем за лице, серум или друг продукт за кожата, често се използва и в слънцезащитните продукти за разтваряне на активните съставки. Ако се притеснявате от това, мисля, че е по-безопасно да избягвате продукти, които го съдържат, защото те остават на кожата ви през целия ден или през цялата нощ.

Ето и един цитат от The Derm Review:
Въпреки одобрението на денатуриран алкохол от експертната група на CIR, безопасността на тази съставка в продуктите за грижа за кожата е противоречива. Когато при формулирането на продукти за грижа за кожата се използват високи концентрации на денатуриран алкохол, тази съставка може да причини изсушаване и дразнене. Денатурираният алкохол може също да причини ерозия на повърхностния слой на кожата, което да доведе до отслабена кожна бариера. Според FutureDerm обаче, ако се използват по-ниски концентрации на денатуриран алкохол, тази съставка може просто да действа като обезмасляващо средство, което допринася за по-добра текстура на състава за грижа за кожата.
А какво е вашето мнение по въпроса? Открихте ли този алкохол във вашите продукти ?

Благодаря !
________________________________________________________
За всички нови читатели в блога:
Можете да ме откриете също така в:
Instagram : @green_for_beauty
Facebook: Odonata
Facebook страницата на студиото за био§минерален грим  
YоuTube : GreenForBeauty

Mожете да се абонирате за канала освен, чрез имейла и през Google (тъй като понякога newslettera не отчита вашият абонамент и е възможно да не получите никъв нотификейшън за нови постове) за това най-добре Google


Кредити:
References: Cosmetics Info, “Alcohol Denat”, Wikipedia, “Denatured Alcohol”, The Naked Chemist, “Astringent products, their role on the skin”, 2015, Paula’s Choice, “Alcohol in Skincare: The Facts”, Int J Toxicol. 2008;27 Suppl 1:1-43, FutureDerm, “The Most Misunderstood Skincare Ingredient: Alcohol”, 2007.

Types of Alcohol in Skincare | The good and the bad Feb 6, 2017 | Green Health |

Deodorant without Aluminum and Cancer causing ChemicalsНяма коментари

Последвай ме за нови постове и идеи :