Най-добрата слънцезащита - Green For Beauty

Най-добрата слънцезащита





Открих коя е най-добрата слънцезащита - това е информацията ! Колкото повече се информираме и търсим знания, толкова по- защитени ставаме. Реших да напиша тази статия като сбор на всички останали по темата SPF и да я напиша с по-прости и сбити думи, надявам се така тя да може да стигне до повече хора. Темата за кой какво използва няколко пъти се отвори в различни групи във Фейсбук и смятам, че не е за подценяване. Съгласявам се, че информацията в днешно време е изкривена и хората са доста дезориентирани в някои неща. 
Хората обичат да вярват в това, което им харесва, това е извода до който стигнах. Не разбирам как може човек да се остави да бъде манипулиран от грешната информация и как сме просто едни роботи, отказващи да мислят, да искаме да проверим, да научим, да се обогатим. Темата със слънцезащитата е само един пример, но ние сме такива за много неща. Давам няколко примера за различни типажи хора и това, какво масово мислят по темата. 

1. Природата ни е дала всичко - вярвам само на нея  !
Има типаж хора, за които каквото и да се случи, природата оправя всичко. "Всичко останало е пропаганда и ние сме просто част от една голяма заблуда или роби на фармацефтичната индустрия." 

Ще си позволя да сложа и напълно реални цитати от хора.

"Какво за втрещяване има- прочетете малко за естествената слънцезащите. Толкова ви е внушено, че само в лаборатория може да се измисли нещо полезно, че даже и не помисляте, че природата вече го е сътворила. Жалко" - Този коментар дори е от лекарско лице, което си ме втрещи още повече тъй като смятам, че поне лекарите си проверяват информацията от научни източници.

 "Аз си правя сама,По-близо е до създадените от природата. До тук се справя добре. 🙂 Скоро ще стана на 50 години. Благодаря на природата за това, което ми дава всеки ден! ❤️""


"Мажете си се вие с фармацефтиката и си стойте в заблудата, аз вярвам само в природата майка."

Няма нищо лошо да се обърнем към природата, да тя може да ни даде много, за това завърших и точно специалност органично формулиране на козметика, за това водя и този блог, но всичко трябва да бъде подкрепено и с ясни аргументи и други научни доказателства. Не можем просто ето така да оставяме всичко сляпо "в ръцете на природата" и да очакваме чудеса. В случаят със слънцезащитата, има хора които са решили, че маслата са абсолютно самодостатъчни, че природата го е създала вече и, че всичко останало е една заблуда и как хората преди нас са живяли без да са се мазали с "химия". Хората преди нас са живели в доста по-чиста планета, в момента ние всички имаме сериозен проблем и слънцето е много по-силно от преди. Когато казвам силно нямам предвид, че просто грее, а че вредите и щетите от него са много по-сериозни от преди. Цялата подробрна статия и научни кредити можете да прочетете тук>> Каквко представлява SPF ? | Защо не трябва да използваме масла вместо spf продукти ? 

А на кратко казано,  някой си е правил някакви опити с масла, които не са били доказани и на базата на това фирмите производители бързичко са се ориентирали и като един развален телефон кокосовото масло е придобило от SPF5 до SPF30 и покрай него и други масла, но реални задълбочени тестове от учени с доказателства няма. Тъй като плъзналата информация се е разпространила толкова сериозно навсякъде други учени пък са решили да проверят това и с доказателства (изследванията можете да видите в линковете) са открили, че маслата имат SPF между 1 и максимално 10 (като доказан е само този с SPF1, а 10 е само предполагаемо) Тук много хора казват "Ама аз съм се мазал и не съм изгарял" Да, маслата могат да предотвратят изгаряне и това се свърза с UVB лъчите, основният проблем е, че хората не разбират разликата между UVA и UVB. Простичко и съвсем образно казано UVB влизат в кожата "2мм" а UVA "6см" това от което трябва да се пазим са тези UVA лъчи, изгарянето не е големият ни проблем.  

Слава богу има и начетени хора, като Силвия Павлова, която винаги когато може разпространява полезна информация по темата, за това ще цитирам и един неин много точен коментар. "Маслото от малини наистина има висок фактор, но само към UVB лъчи. Към UVA лъчи дава слаба и незадоволителна защита. UVA лъчите са 500 пъти повече в слънчевата радиация от UVB лъчите. UVA лъчите проникват много по-дълбоко в кожата и са основните причинители на преждевременно стареене на клетките, кожни мутации и ракови заболявания. Ако се мажете само и единствено с масло от малини най-вероятно няма да изгорите и ще ви даде фалшиво усещане за защита, но в действителност здравословните последствия могат да са много по-сериозни от едно зачервяване на кожата. Добрата слънцезащита дава широкоспектърна защита, за да ви предпази от неприятни болести. Бъдете здрави, мислете като правите избор за себе си и за семейството си и не се доверявайте сляпо на източници. Четете. Съвременните болести не трябва да се подценяват."

2.Витамин Д
Към маниаците на тема "природата е всичко" има и други, които повтарят едно и също за усвояването на витам Д. 
"Доколкото знам слънцезащитните кремове пък и други козметики със spf възпрепятстват поемането на витамин D. "


"Защо не си направите сама? Лесно, бързо и натурално. 
Около 75 – 90% витамин D се произвежда, когато кожата ни е изложена на UVB лъчи. Употребата на защитните кремове драстично намалява този процес. Фактори, по-високи от 8, правят поемането на витамин 
D почти невъзможно. В комбинация със заседналия ни „офисен“ начин на живот, се получава витамин D-недостатъчност, което води след себе си рахита, остеопорозата, слабо усвояване на калций, боледуват костите, сърцето и др. Това повишава като цяло и риска от някои ракови заболявания. Смята се, че ако 90% от рака на кожата се причинява от слънцето, големите количества витамин D предпазват от други ракови заболявания. "

Това пък си е тотално противоречие, хем да си направим сами, хем да не се мажем, съвсем не разбирам логиката.

Също информация прочетена някъде без реално възприемане, да вярно е, че има блокаж на усвояването, но там от където оригинално тръгва тази информация съм сигурна, че не е пишело "Не се мажете с нищо" 



3.Разликата в източниците на информация и някои термини
Това ще го спомена тъй като виждам, че хората не знаят как да отсяват правилно информацията, нито къде да я търсят. Обикновено когато имаме някакво питане, пишем в google и от там ни излизат всякакви познати сайтове с всякаква информация. 
Има научни сайтове, университети и журнали в които предоставената информация е на научно ниво, с теза или доказателство, както и представени изследвания и допълнителни референции. 
Като пример давам:
Tъй като на няколко пъти се обърнаха към, че и моите думи са просто нещо си от някой си. Да, така е, за това винаги гледам да посоча кредити от къде съм намерила въпросната информация и всичко може да се проследи. В случаят когато "спорят" че моите думи са "интернет" ми е много интересно тяхното твърдение от къде е също. :) Така, че да, хората обичат да вярват в това, което им харесва. 

Това, което споделих относно SPF е научен факт, не е просто мое мнение. 
Факт е термин, използван като синоним на истинност, която може да бъде доказана научно или логично. Факт е резултат или събитие, случило се в действителност и чието съществуване е безспорно и проверено и не подлежи на съмнение.

Някои неща, които се приемат за факти, могат да бъдат опровергани след допълнителни изследвания.

В науката факт е обективно проверено (потвърдено експериментално) наблюдение, за разлика от теорията.

4. Ще си го направя сам
Ами то си звучи супер, маслото от малинови семки има до 50 фактор, малко кокосово масло, малко цинк и воала. Маслата са по-течни и цинка ще се разнесе равномерно върху кожата. Така изглежда отстрани, но за съжаление не е възможно. Защо не можем да си направим домашен слънцезащитен крем ?
Дори аз като квалифициран формулатор не бих могла да изработя ефикасна слънцезащита без нужната скъпа техника и безбройни лабораторни изследвания.

5.Не вярвам на нищо, медицинската козметика си е най-добре
Има и този типаж хора, които или никога не са замисляли и са свикнали,че слънцезащитата е отнесена единствено към медицинската козметика или смятат, че не е важно или просто не вярват, че био козметиката има качества. Специолно био SPF  продуктите са винаги подозрителни за хората. Да, има много нефукциониращи продукти, съгласна съм, такива има и в мас маркет козметиката, но за тях никой не говори, особено ако са с много реклама и ги срещаме навсякъде, тогава си мислим, че проблема си е в нас или не обръщаме внимание. 
Трябва винаги да търсим на първо място качеството, което както в био козметиката така и в конвенционалната не винаги върви с цената. Има повече скъпи продукти в конвенционалната, които не вършат нищо за кожата отколкото в био козметиката. По същият начин търсете, четете и ще намерите. Въпреки това миналата година специално тествах поне няколко био слънцезащитни бранда с различни цени.

Накрая мога да кажа, че това си е ваш избор, дали ще се мажете, дали ще си стоите вкъщи криейки се от слънцето, дали ще усвоявате витамин Д докато хрупате моркови, дали ще се мажете само с медицинска козметика, това си е изцяло ваш избор и както казва Силвия Павлова "Бъдете здрави, мислете като правите избор за себе си и за семейството си и не се доверявайте сляпо на източници. Четете. Съвременните болести не трябва да се подценяват."


Няма коментари