Как ракът на кожата може да бъде причинен от продуктите за слънцезащита, а не от слънцето? - Green For Beauty

Как ракът на кожата може да бъде причинен от продуктите за слънцезащита, а не от слънцето?




Как ракът на кожата може да бъде причинен от продуктите за слънцезащита, а не от слънцето?


Сега е точният момент да помислим относно слънцезащитата на кожата си.
За повечето хора това означава, да се покриват със слънцезащитни продукти, които корпоративните маркетингови кампании насърчават. И все пак, докато ние действително се нуждаем от защита, за да предотвратим слънчевите изгаряния, блокирането на слънцето също не е за предпочитане. По този начин набавяме и витамин D, той предлага редица други ползи за здравето, включително, доста странно, предотвратяване на рака. Индустрията ни кара да се страхуваме от слънцето и в резултат на това възрастните и децата избират да се потапят в баня от токсични, химически разрушаващи химикали. Тук ще вметна още нещо, тъй като предната статия остана не доразбрана или просто хората не обичат да четат, но въпреки това обичат да коментират. В предният пост по никакъв начин не са били рекламирани или споменавани каквито и да е брандове за слънцезащита, нито е било за цел да се покажа тяхната жизнена важност. Именно за това пиша и този пост, за да се разбере, идеята и за да бъдат хората осведомени и да имат нужните познания за своето здраве. В следващ пост ще изброя и продукти, които аз лично самата използвам и намерих за добри.

Науката отдавна показва, че това, което поставяме на кожата си, отива в цялото ни тяло. Многобройни проучвания от цял ​​свят са изследвали по-специално слънцезащитните продукти, оценяващи съставките им и как те проникват в кожата след прилагането. Едно проучване, проведено във Факултета по фармация в университета в Манитоба, Канада,  покава значително проникване на всички слънцезащитни средства в кожата, което означава, че всички тези химикали влизат в множество тъкани в тялото.

Обратно, друго проучване, публикувано в перспективите за здравето на околната среда, показва значителен спад в хормонално разрушаващите химикали, които често се срещат в продуктите за лична хигиена и в тези с SPF, след като участниците преминат към "чисти" продукти. Тези химикали включват оксибензон, триклозан, парабени, фталати и др. Можете да прочетете повече за това и да получите достъп до изследването тук. Всички тези съставки се намират в най-масовите слънцезащитни продукти.

Така че, всичко това ни навежда на мисълта ,че трябва да се притесняваме по-скоро от съставките  използвани за направата на слънцезащитни продукти, които влизат в кръвообращението ни, а не толкова от слънцето. Науката, дадена ни от корпорациите, които се възползват от продажбата на слънцезащитни продукти, казва, че това не е вярно и няма за какво да се притесняваме , но мисля, че досега сме установили колко надеждна е тази "наука", финансирана от корпорации. Не много отдавна Джонсън и Джонсън бяха признати за виновни за това, че на пазара е поставен ракообразен бебешки прах. Макар и голяма фирма срещу тях са водени и се водят много дела и има много регистрирани смъртни случаи на малки деца и бебета в следствие на козметиката. Както и случаят с избелващата паста на Colgate и рака на венците.

Именно затова искам да обърнем внимание към статия, публикувана от "Хюфингтън пост", озаглавена "Извинете ме, докато омазвам детето си в този токсичен смъртоносен крем". В него майка Сара Калис споделя колко изтощена е тя да се опитва да се движи в днешния свят и да прави най-доброто за децата си, когато всичко, навсякъде, изглежда, че ни убива. За всяка покупка, която прави за децата си, има наука, която й казва, че това е страхотно от една страна и токсично от другата и така тя подчертава колко объркващ е потребителският пазар.

Вече знаем, че различните химикали, които се намират в слънцезащитни продукти, са токсични и знаем, че нашата кожа абсорбира каквото и да поставим върху нея. По-долу са дадени няколко примера за тези химикали:

Оксибензон Oxybenzone 
Това всъщност би могло да бъде най-обезпокоителната съставка, открита в повечето популярни слънцезащитни продукти. Използва се, защото ефективно абсорбира ултравиолетова светлина, също така се смята, че причинява разрушаване на хормоните и клетъчни увреждания, които могат да стимулират рака.

Според работната група по околната среда:

Обикновено се използва в слънцезащитни продукти, химически oxybenzone прониква в кожата, влиза в кръвта и действа като естроген в тялото. Може да предизвика алергични реакции. Данните са предварителни, но проучванията установиха връзка между по-високите концентрации на оксибензона и здравето. Едно проучване свързва оксибензона с ендометриозата при по-възрастните жени; друг открил, че жените с по-високи нива на оксибензона по време на бременност имат по-ниски дъщерни площи. (Източник)

Има много други проучвания за това химично вещество. Например, едно проучване, направено от Катедрата по клинична и експериментална ендокринология в Университета в Гьотинген в Германия, наблюдава регулаторни ефекти върху рецепторната експресия на оксибензона, което показва нарушаване на ендокринната (хормонната) функция.

Изследване от Института по фармакология и токсикология от Университета в Цюрих установява, че оксибензона може също да имитира ефектите на естроген в организма и да стимулира растежа на раковите клетки.

В резултат на многобройни проучвания, изследване от лабораториите на Фонда за ракови заболявания на Куинсланд в Института за медицински изследвания в Австралия от Куинсланд признава значението на системната абсорбция на слънцезащитни продукти. Изследователите откриват, че oxybenzone инхибира клетъчния растеж и синтеза на ДНК . Те определят, че слънцезащитните продукти причиняват митохондриален стрес и промени в приемането на лекарства в определени клетъчни линии.

Ретинил палмитат (витамин А палмитат)

Проучване, проведено от правителствени изследователи в САЩ, предполага, че ретинил палмитат, форма на витамин А, може да ускори развитието на кожни тумори и кожни лезии, когато се прилага върху кожата при наличие на слънчева светлина (NTP 2012).
 "Ретинил палмитат беше избран от Центъра за безопасност на храните и приложна храна за тестове за фототоксичност и фотокарциногенност, основаващи се на все по-широкото използване на това съединение в козметичните продукти при употреба върху кожата, изложена на слънце". Национална токсикологична програма.

Както обяснява д-р Джоузеф Мерола, това предполага, че слънцезащитните продукти действително могат да увеличат скоростта, при която злокачествените клетки развиват и разпространяват рак на кожата, защото съдържат витамин А и неговите производни, ретинол и ретинил палмитат.

Парфюм Fragrance
Ароматът се отнася до множество вредни химикали, разрушаващи хормоните, споменати по-рано, като парабени, фталати и синтетични мускуси. Когато аромата е от синтетичен произход.

Излагането на слънце може да ви предпази от рак
Слънцето не е толкова лошо, колкото се представя на пазара. Корпорациите се интересуват от печалбата, а не от хората, и ни казват, че експозицията на слънце може действително да причини рак и ни накара да купим слънцезащитни продукти. Още няколко проучвания направиха тази връзка, потвърждавайки, че подходящото количество излагане на слънце може действително да ни предпази от рак на кожата.

Както някои от вас знаят излагането на слънцето е свързано с витамин D. Изгарянето от слънчевите лъчи наистина е проблем и има много изследвания, които свързват слънчевите изгаряния с меланома, но поради широк кръг от фактори, като културни промени и маркетингови кампании, нашата кожа е станала по-малко устойчива на излагането на слънце. Ако прекарвате голяма част от времето си на слънце, кожата ви се адаптира, за да изгради естествен имунитет. Ние естествено сме създадени, за да получаваме слънчева светлина. Има алтернативни начини да се предпазите от слънчеви изгаряния. Можете да си купите естествени слънцезащитни продукти без вредни химикали.

Когато мислим за рак на кожата, ние автоматично искаме да обвиняваме слънцето, но какво да кажем за други причини за рак на кожата, които са там? Множество други съставки открити в продуктите за ежедневна хигиена, са причина за безпокойство също.

Слънцезащитните продукти са огромен принос за токсините в организма, като се абсорбират в рамките на секунди от прилагането им. Не е ли важно да знаете какво поставяте в тялото си? Сега живеем в култура, в която се страхуваме от слънцето, което е иронично, имайки предвид, че е създало целия живот на Земята. Важно е да запомните, че страхът в крайна сметка се проявява като реалност. Слънцето има много ползи за здравето, така че използването на натурални продукти ще гарантира, че получавате тези предимства, като същевременно запазите кожата си в безопасност.

Здравословни алтернативи
Когато пазарувате  слънцезащитни продукти, не забравяйте да прочетете етикетите и да избегнете закупуването на слънцезащитни продукти, съдържащи токсични химикали. Те може да са трудни за намиране, но ако заложите на някой био/органик магазин вероятността да намерите чист продукт ще е доста по-голяма. Потърсете слънцезащитни продукти, които съдържат цинкови и титанови минерали, за разлика от посочените по-горе активни съставки. Не забравяйте, че най-добрата защита от слънцето е сянката и облеклото. Не е нужно да носите слънцезащитни продукти всеки път, когато сте на слънце. Слънцезащитните продукти не позволяват на тялото да абсорбира витамин D от слънчева светлина. Така че, ако планирате да бъдете навън за кратък период от време, пропуснете слънцезащитните продукти и захранвайте тялото си с витамин D, който ще го поддържа здрав.

В следващият пост ще споделя няколко био и натурални слънцезашитни продукта.
Ако смятате тази статия за полезна, ще се радвам да я споделите.
Абонирайте се, за повече подобни статии.Благодаря!



Няма коментари