Zero waste DIY | Какво не е добре да правим сами ? - Green For Beauty

Zero waste DIY | Какво не е добре да правим сами ?


Пиша този пост защото има някои важни неща, които е добре да се знаят, най-вече от хората които са ЗА zero waste начинът на живот и искат да правят по-малко отпадък и по-специално, тези които предприемат стъпката в това сами да изработват козметиката си. Пиша това и по повод, че някои от тези рецепти, се споделят и от най-признатите zerowaste и eco beauty блогъри, но това не означава, че подадените такива са изцяло приложими. Тяхната идея е да ни двъхновят .

По темата добавям и другата статия  - Защо да сме внимателни с домашната козметика ?

На първо място, не всичко можем да изработим сами в домашни условия.
Със сигурност на първо място трябва да забравим за домашно изработена слънцезащита.

Защо не можем да си направим домашен слънцезащитен крем ?

Напълно ЗА  съм за всякакви домашни маски, мазила и дори домашни препарати за почистване, но изработването на един крем за лице например изисква доста знания, суровини, подготовка и КОНСЕРВАНТ, ако нямаме нищо от това, по-добре да не опитваме да започваме.
Не е невъзможно, но е важно да влагаме повече умисъл и внимание, защото в противен случай ще си навредим. Трудно ще успеем да намерим всички съставки и суровини без отпадъчни опаковки. При мен суровините пристигат в килограми, често в кашони и алуминиеви опаковки, но и в пластмасови кофи, което не мога да избегна, но за това пък поставям козметиката в стъкло, което по нови проучвания също не е толкова еко, тъй като изисква доста енергия и ресурси за изработването, но поне не е пластмаса и запазва съставките, без да отделя  всичко съдържащо се в пластмасата, освен това е лесно за дезинфекция, тъй като е с непореста повърхност.

Апелът ми най-вече е да бъдем отговорни и да не си мислим, че можем да си забъркаме всичко просто ето така. Аз съм ЗА DIY козметиката и за това създадох отдела Кухня за красота с идеята да ви предложа истински функционални рецепти.

Домашната паста за зъби, може и да не е добра идея
Това е от доста често срещаните рецепти и DIY  продукти.
Защо не е добра идея и какъв е проблемът ?
Най-основният проблем са етеричните масла - голяма част от потребителите ще използват етерично масло закупено от някоя дрогерия или аптека, масово в аптеките и дрогериите се предлагат едни определени български марки етерични масла,за да не споменавам марките познати на всички ще кажа, че най-евтиното етерично истинско масло ще започне с цена от поне 9-10лв. но ако ще слагаме нещо в устата си то трябва да е поне органично сертифицирано и одобрено за орален прием, например това са маслата на Pranarom и Styx, които също разбира се могат да се открият в по-добрите аптеки. За това, ако не сте сигурни в качеството на етеричното масло, по-добре не го използвайте в такъв тип продукт изобщо.
Всички рецепти, които намерих са с наличието на вода и клей, а това е възможно най-опасната комбинация и буквално си правим басейн от микроорганизми и после слагаме това в устата си.

Жабуркането с кокосово масло е супер, но не е самодостатъчно. Домашната паста за зъби е супер, но определено не бива да изключваме и стандартната. Аз използвам чиста паста за зъби, която освен много приятна има и супер избелващ ефект от nordics.
Отделно се предлагат таблетки и други готови продукти за устна хигиена в стъклени опаковки и без отпадъци - Geoorganics
Някои от рецептите са със силно абразивни частици, които ще нарушат емайла ви, което ще доведе до по-лесното образуване и на кариеси.
Не на последно място, но качествената домашна паста за зъби освен това, може да ни коства доста повече пари, за да бъде изработена качествено, не просто сода, етерично масло, хума, кокос и ксилитол, както са повечето DIY рецепти.

Домашен крем за лице
Тук мога да изпиша много, накратко не можем да направим нищо в което сме сложили вода, без консервант. Консервант не е лоша дума и е абсолютно задължителен и докато не се запознаем добре с функцията и значението на консерванта не е добра идея да си забъркваме каквато и да е емулсия с вода. Изискват се доста опити и знания и ако имаме свободното време за това, е супер хоби и занимание, но ако искаме да го направим само заради идеята да не си купуваме нещо в опаковка, просто няма смисъл. Освен това, ако искате хубав хидратиращ крем или анти ейдж ефект, това са допълнителни активни съставки, които ще ни костват много.

Скраб за тяло и лице от остатъчни материали
Основната идея за алтернативите на скрабовете за лице и тяло е,че в много от душ геловете и продуктите за лице с ексфолиращи частици, се съдържат микропластмаси и неразградими във вода и околна среда съставки. Тъй като видях няколко идеи за изработване на скраб от остатъчните материали, като например от черупки. Това никак не е добра идея, макар и да изглежда супер готино, на първо място за да направим черупката на ядката наистина толкова ситна до прах, ще ни е нужно нещо повече от хаванче. Второ, дори кайсиевите ядки, които се предлагат в козметиката като ексфолиант не са никак добра идея. Те всички са изключително абразивни и създават микро разкъсвания по горната част на епидермиса, които не се виждат с просто око. Такъв тип скраб можем да използваме на тялото си и то 1-2 пъти макс в седмицата, а за лице бих казала,че е по-добре дори да се избягват.
За тяло прекрасна функця ще ни свършат утайката на кафето например, но има огромна вероятност да си запушим канала, казвам от личен опит. Захарен скраб или от епсом соли с масла и етерични масла биха били прекрасна алтернатива.


Заложете на натуралната козметика
Като цяло, ако заложите на по-натурална, етична и веган козметика със сигурност ще останете повече в концепцията. Вероятността да създадете повече боклук докато се опитвате да направите нещо свое е много по-голяма, например ако не знаете как да изчистите правилно остатъците, маслото като така използваната шеа всъщност може да е много опасо за природата. Твърдите бътъри когато отидат в канала могат да запушат тръбите и да застоят там с времето, да се натрупат и да замърсят.




3 коментара

  1. Пастата на Нордикс има в състава си глицерин, което не е добре за зъбите- оставя фин филм, който трудно се отмива и пречи на зъбите да се реминерализират( да, това се случва от слюнката ни). На нашия пазар е трудничко да се намери паста за зъби без глицерин, но не е невъзможно. А домашна паста не е задължително да се прави с вода. Има сполучливи рецепти на база кокосово масло, глини, етерични масла.

    ОтговорИзтриване
  2. В прирадата паста за зъби съществува и се нарича Сивак. Mожете да намерите тази пудра в www.arometera.bg.2 капки етерично масло от лимон ще дезинфекцира устната кухина и ще освежи дъха. Не всеки без подговка може да създава формули. Но твърдя,че ВСЕКИ може да израбати един козметичен продукт в домашни условия, ако разполага с професионална рецепта. Сами ще се убедите с рецептите и указанията за изработване в сайт www.arometera.bg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сивака - до колкото знам по-скоро се води природна четка за зъби. Отново акцентирам специално за маслата, че си искат някои познания преди да предприемем вътрешен в устната кухина, както и е важно качеството на маслата. Тези на аромазон имат и био сертифицирани и такива, които не са био. Аз ползвам почти всичките им масла и мога да потвърдя тяхното качество, но етерични масла още повече в устната кухина не бива да се поставят неразредени.Съгласна съм, че всеки може да изработи в домашни условия различни козметични продукти с подходящи продукти и екипировка, разбира се и рецепта.

      Изтриване