Разликата между минерални и натурални масла | видовете масла - Green For Beauty

Разликата между минерални и натурални масла | видовете масла


Разликата между минерални и натурални масла | видовете масла 


Тези дни на пазара има голямо разнообразие от видове масла, че човек е лесно да се обърка, за това сега ще направя пояснение как да различаваме минералните, натуралните масла и етеричните масла. Каква е разликата в готварските масла предлагани в магазините за хранителни стоки и в козметичните масла. Другото объркване идва от превода им от английски, на български е винаги масло, докато в английския е пояснено vegetable oil или mineral oil.

Познавайки правилно маслата ние ще можем да ги използваме в наша полза.
Неспособността да разпознаете различните продукти може да доведе до кожни проблеми, дори да застрашите вашето здраве. Така че преди да стигнете до бутилка етерично масло от мента или преди да приложите минерално масло върху кожата си, не забравяйте да прочетете тази публикация и да разберете какви видове масла съществуват и за какво се използват.

Какво означава " oil-free" - без масла ?
След като козметичната индустрия въвежда "oil-free" нещата се объркват много. Този надпис можете да срещнете на етикетите на много козметични продукти, особено медицински или такива предназначени за младежка и проблемна кожа. Когато някой с мазна кожа прочете, че даден продукт съдържа масла , той автоматично подминава този продукт, мислейки че маслата ще омазнят допълнително кожата им.

Всъщност "oil free" - означава,че продукта не съдържа минерални масла. Това може да обърка много хора, така както и аз бях в илюзия отначало. Толкова дълго време правих какво ли не за да матирам и изсуша кожата си, търкайки я със силициев спирт и алкохол и мисълта да сложа нещо в което има масла или чисто масло ме ужасяваше. А всъщност маслата са най-хубавото нещо, което някой може да направи когато има мазна и проблемна кожа.

Какво представляват минералните масла ?
Чували сме за минерален грим, знаем че, той е естествена и натурална алтернатива ,за това на много хора минералните масла им звучат, като най-натуралното нещо, но по-правилно би било ако ги наречем синтетични масла.

Минералното масло е маслото, което трябва да избягваме. Трите основни класа минерални масла са ароматни масла, нафтени масла и алкани. Името "минерално масло" е само по себе си заблуждаващо, тъй като звучи като нещо, което би било чудесно за вашата кожа. По-често минерланото масло е течният страничен продукт на рафинирането на суров петрол за производството на бензин и нефтопродукти. Този остатъчен продукт е евтин и за това е идеална алтернатива в козметичната индустрия. Определено не е нещо, което искате близо до вашата кожа. Същото масло, което се среща често в козметиката и бебешките лосиони, също се използва като покритие в посуда,чинии,тигани, ваксини за добитък и т.н

В продължение на десетилетия минералното масло се използва като популярен овлажнител в продуктите за кожата и косата. Ако имате вазелин или бебешко масло ,както и "семейни" кремове в големи опаковки, ако погледнете състава със сигурност ще откриете минерално масло или petrolium jelly.

Знаехте ли, че може да се съдържат и токсини? "Качеството" на минералното масло, използвано за смазване на оборудване и двигатели, е доказано като канцерогенно. Въпреки че минералното масло в неговата по-рафинирана, "козметична" форма е пречистено, все още има основания за безпокойство.

Минералното масло в козметиката обикновено се счита за комедогенно вещество. За мен единствената дума, по-мръсна от "мазно;масло", когато става дума за грижа за кожата, е "комедогенна", а ако даден продукт не е облечен с "некомедогенен", аз го избягвах. Комдогенните съставки не могат да се абсорбират от кожата и запушват порите с физическа бариера която намалява загубата на влага, но това покритие запушва порите и по този начин се образуват черни точки,които са черни защото се окисляват от въздуха, но черните точки в контакт с още бактерии се превръщат в пъпки.

Кожата, както всички знаем, всъщност е орган - най-големият от тялото, за да бъдем точни. В комбинация с бъбреците, тя служи за отстраняване на токсините от тялото. Ако кожата ви не може да "диша", няма начин да го направи. Минералното масло нарушава природните бариери и развитието на нормалните клетки.

Какво е растително-базово масло?

По-конкретно произведено от "мастната" част на растението. Това са триглицеридите, които съставляват растителното масло. Това е един от най-разпространените видове масла, достъпни в световен мащаб. Те са известни и като растителни масла или "базови" масла. При стайна температура повечето от тях са течни и ясни, но при различни температури могат да се втвърдят или размътят.

Редица растителни масла имат козметични и кулинарни функции. Расителните масла имат известен срок на годност, поради окисляване -  за това често се добавя витамин Е (токоферол) който е антиоксидант и помага за удължаване на техният срок на годност.
Натуралните растителни масла се приемат добре от нашият организъм и кожа, тъй като те имат подобна структура и имитират нашите естествени липиди, поставено върху кожата, тя естествено ги абсорбира. Независимо от това,че маслото е растително, а не минерално ние винаги трябва да избираме качествени нерафинирани масла, които не са били на пряка слънчева светлина, органични или такива, които можем да приемаме и вътрешно, това ще гарантира до някъде тяхната чистота. Важно е да знаем,че има натурални масла, които са с по-голяма комедогенна стойност и е добре да се избягват от хора с по-мазна или проблемна кожа. (Ще напиша отделна статия за тези масла) Когато кожата ни е мазна или склонна към омазняване, маслата ще помогнат тя да поеме нужното количество и по този начин ще себерегулира себума, това е по-правилно от това да искаме да я изсушим или да нанасяме тонове пудра за да прикрием лъщенето. 

Каква е разликата между кулинарни и козметични масла ?

Най-вече някои масла са много по-полезни когато ги приемаме вътрешно и ефекта им  е по-значителен отколкото само външно за кожата. Някои масла могат да влияят на кожата по-добре приемайки ги вътрешно отколкото чрез кожата. Факт е ,че повечето кулинарни масла са нерафинирани за разлика от тези предназначени за козметично ползване. Често в тези за козметика са добавени допълнителни аромати и стабилизатори или са разредени, а това дори не винаги се описва на опаковката и състава. Други масла са отровни за вътрешен прием или могат да имат сериозни странични ефекти, като маслото от таману.




Каква е разликата между натурални масла и етерични масла ?

Какво е етерично масло?


Етеричното масло е продукт, който се извлича от кората, цвят, листа, корени, стъбла или други части на растението, обикновено е при дестилация на вода или студено пресоване.  Течността е силно концентрирана, обикновено са прозрачни или в някои случаи жълти или кехлибарени.

Етеричните масла се използват в ароматерапията поради техните терапевтични ползи. Разбира се, те трябва да се използват внимателно и в малки количества. Задължително е разреждат с друга течност, за предпочитане растително/базово  масло. Неразредено, етерично масло може да раздразни или да навреди на кожата ви. Обикновено няколко капки от етерично масло са достатъчни, за да се получат желаните резултати.  Имайте предвид обаче, че не всички етерични масла могат да бъдат смесени. Всъщност може да има някои опасни комбинации. На последно място, знайте, че домашните любимци и етеричните масла обикновено не вървят заедно, защото могат да бъдат токсични за животните. Освен това, ако сте бременна, консултирайте се с вашият лекар
Препоръчвам книгата на Полина Маркова - етерични масла за всеки ден. В нея можете да откриете много полезна информация за базовите и етеричните масла и как да ги използваме правилно.

А вие какви масла откривате във вашата козметика ?
Надявам се тази статия е била полезна за вас, ако ви е харесала споделете за да стигне и до повече хора ! Не забравяйте да последвате този зелен блог за повече зелени идеи.

Благодаря !
Мери 

Няма коментари