Алкохолите в козметиката 101 - Alcohol Free - Хубавото и лошото - Green For Beauty

Алкохолите в козметиката 101 - Alcohol Free - Хубавото и лошото

 


Пиша една ъпдейт статия за 2021, тъй като имам няколко статии по темата алкохол, но във времето излизат нови и нови проучвания, както и нови видове технологии, които съответно променят и моето мнение във времето. Изминалата година ни накара да се замислим или да потърсим повече информация за алкохола и неговите функции в козметика.

Алкохола се използва предимно в козметиката, като консервант и/или разтворител. Напоследък обаче излизат смесени репорти, някои против други за. Нека да разгледаме различните видове алкохол, които се добавят към козметичните продукти, причините за тяхното добавяне и какви вреди или ползи могат да имат за кожата.

Брандовете, които не го използват или демонизират алкохолите, като цяло и забелязах, че повечето статии или са от фирми, които предлагат козметика и са "alcohol-free" или от "холистик" блогъри, които цитират неакридитрана информация, в тази статия събрах информация от научни и потвърдени източници.

Да започнем с това какви видове алкохоли можем да срещнем в козметиката:

  • Изопропил (наричан още rubbing alcohol).
  • Етанол (наричан още етилов или зърнен алкохол).
  • Ароматни алкохоли
  • Мастни алкохоли

Изопропил 
Използва се главно като консервант и антимикробно, тъй като убива бактерии, микроорганизми и микроби. Освен това действа като антипенител и разтворител. [1]

Етанол 
Да, това е видът алкохол, който използваме за коктейли! Компаниите обаче не използват етилов алкохол за продукти за грижа за кожата. Вместо това те използват денатуриран алкохол, който е определена форма на етанол (неподходящ за пиене). Можете да намерите денатуриран алкохол, посочен като Alcohol Denat или SD Alcohol. Обикновено се използва като консервант и разтворител поради своите антимикробни свойства. [2]

-Denaturated Alcohol
Не е нищо друго освен етанол, към който са добавени вещества (някои от които на петролна основа), които придават неприятна миризма или лош вкус и дори го правят отровен. Това е с цел да се предотврати консумацията от човека и да е сигурно, че ще се използва за други цели.

Модифицирана версия на денатуриран алкохол е специалният денатуриран алкохол (SDA). SDA е комбинация от етанол и етилацетат, като последният се добавя, за да стане неподходящ за консумация. SDA се използва често в козметични продукти (тъй като е евтин) и в химическата и фармацевтичната индустрия. Можете да идентифицирате присъствието на SDA върху етикетите на козметични продукти, като забележите съкращенията SDA.

Втриването на алкохол или хирургичен спирт обикновено се използва като локален антисептик в клиничната обстановка. Използва се и в промишлеността и в домакинствата.


Ароматни алкохоли
Както подсказва името, тези алкохоли имат ароматни свойства и се използват за добавяне на аромат към продукта. Освен това те имат антимикробни ефекти и се използват също като консерванти. Най-често срещаният ароматен алкохол е бензилов алкохол. [3]
 
Мастни алкохоли 
Мастнините (мазни) алкохоли се считат за добри алкохоли. Аз лично ги обожавам ! Произвеждат се от естествени източници като палмово масло, масло от жожоба и кокосово масло. Често използваните мастни алкохоли, които можете да идентифицирате на етикетите на продуктите за грижа за кожата, включват: 
  • Олеилов алкохол (oleyl alcohol)
  • Стеарилов алкохол(stearyl alcohol):
    Той се получава от стеаринова киселина, мастна киселина, която се среща естествено от растителни мастни киселини или кокосово масло. Може да се използва или като емулгатор, или като омекотител. 
  • Цетилов алкохол(cetyl alcohol): Получава се от кокосово масло.
    Цетиловият алкохол е често срещан избор за омекотяваща съставка в кремовете за лице. Той образува слой върху кожата, който улавя водата върху кожата и я предпазва от излизане, като по този начин инхибира дехидратацията на кожата.  
  • Цетеарилов алкохол(cetearyl alcohol): Той се получава от палмово масло или мастни киселини от кокосово масло. Това е вид емулгиращ восък, който се използва за стабилизиране и омекотяване на плътни формулировки. 
  •  Други мастни алкохоли включват бехенил, децил, каприлил / каприлат, лаурил, миристил и изостеарил. Когато четете етикет, можете да различите мастен алкохол, като забележите общото окончание „-yl“  в името. Мастните алкохоли са плътни и подобни на восък по своята консистенция. Това ги прави добър избор като омекотители за омекотяване и изглаждане на кожата. 
  •  Мазните алкохоли също се използват като емулгатори за образуване на еднородни формулировки с кремообразно и гладко покритие. Те също се използват за сгъстяване на формулировки, като се получават плътни и кремообразни продукти. Мазните алкохоли имат добър овлажняващ ефект и могат да направят кожата мека и гладка. Те също имат свойства против стареене и предотвратяват образуването на бръчки. Ползите от мастните алкохоли надвишават всяка вреда, която те могат да причинят. 
Има ли вреда от мастните алкохоли? 
Мастните алкохоли се считат за относително безопасни в сравнение с простите и ароматни алкохоли. Недоказани проучвания всеки пак твърдя, че те могат да причинят алергични реакции при хора, които имат свръх чувствителна кожа. Въпреки че вероятността е по-малка, някои мастни алкохоли като цетилов алкохол могат да се държат като алергени и да причинят контактен дерматит. Проведено е изследователско проучване при пациенти, страдащи от контактен дерматит, където е извършен пластирен тест с мастни алкохоли. Резултатите показват, че в сравнение с други мастни алкохоли броят на пациентите, които реагират на олеилов алкохол, е по-голям. Олеиловият алкохол може да не е безопасен за пациенти с контактен дерматит. 
 
 
Защо производителите добавят алкохоли към продуктите за грижа за кожата?  
  • Алкохолите са добри органични разтворители
  •  Алкохолите са добри разтворители на вещества, които не са разтворими във вода. Това води до добре смесен и гладък серум, крем или лосион, които могат да се нанасят равномерно върху кожата и не се отделят.
  •  Алкохолът има стягащи свойства
    Алкохолът премахва водата от повърхността на кожата и причинява стягане на кожата и временно затваряне на порите на кожата. Алкохолите са често срещани съставки в тонерите и почистващите препарати. 
  • Алкохолът увеличава абсорбцията на активните съставки
    Алкохолите подобряват усвояването на активните съставки в кремове и лосиони, алкохолът увеличава усвояването на активни съставки като ретинол и витамин С, като им помага да проникнат в по-дълбоките слоеве на кожата. 
  • Алкохолът е добър консервант
    Алкохолът има добри антисептични свойства, което го прави полезен в клинични условия. Това антимикробно свойство на алкохола го прави като консервант във формулите за грижа за кожата и предотвратява микробното замърсяване на продуктите. 
  •  Алкохолът има бързосъхнещи свойства
    Алкохолите са летливи и когато се нанасят върху кожата,  бързо се изпаряват от повърхността на кожата, всъщност преди да стигнат до кожата те са се изпарили. 


    Alcohol FREE
  • Някои потребители избират продукти без алкохол, защото вярват, че етиловият алкохол изсушава кожата или косата им. На пазара, могат да се намерят продукти с етикет „без алкохол“. „Алкохолите“ обаче са голямо и разнообразно семейство с различни имена и разнообразни ефекти върху кожата. Това може да доведе до известно объркване сред потребителите, много често ми се случва някой да ме попита защо в даден крем има алкохол, но коато погледна състава, такъв всъщност няма, но те се бъркат с мастните алкохоли, които по inci се водят "алкохол". При козметичното етикетиране терминът "алкохол", използван сам по себе си, се отнася до етилов алкохол. Козметичните продукти, включително тези с етикет „без алкохол“, могат да съдържат други алкохоли, като цетил, стеарил, цетеарил или ланолинов алкохол. Те са известни като мастни алкохоли и въздействието им върху кожата е доста различно от това на етиловия алкохол. Изопропиловият алкохол, за който някои потребители могат да мислят, че изсушава кожата, рядко се използва в козметиката. За да се предотврати незаконното отклоняване на етиловия алкохол в козметиката за употреба като алкохолна напитка, той може да бъде „денатуриран“. Това означава, че съдържа добавен „денатурант“, който го прави незапиваем. Накратко алкохола от който всички се страхуват, всъщност не се използва в козметиката, а това дали един алкохол е във формулата, като Alcohol или Denaturated Alcohol, не означава, че вторият е по-вреден или нечист. 

    Кой започна тази идея, че алкохолът е вреден за кожата ви?
    Пола Бегун, известна още като „Козметичното ченге“, е писала доста против използването на алкохол в продуктите за грижа за кожата. Според нея алкохолът е проблем, когато присъства като основна съставка в продукта за грижа за кожата. Тя заяви, че въпреки че алкохолът бързо се изпарява от кожата, той все още започва да уврежда кожата веднага, когато се прилага и тази вреда продължава дълго време дори след изпаряването му. След като бариерата на кожата ви е пробита от алкохол, кожата вече не е същата и не е в състояние да се предпази от щети, причинени от други съставки като почистващи агенти. Тя цитира проучване от 2003 г., което показва, че когато кожата ви е редовно изложена на продукти за грижа за кожата, съдържащи алкохол, тя се поврежда и вече не е в състояние да попречи на почистващите агенти и водата да навлязат в по-дълбоките й слоеве. Освен това тя заяви, че в днешно време повечето здравни специалисти не използват алкохол за почистване на рани. Тя заяви, че алкохолът е не само разрушителен, но и неефективен при стерилизиране на отворена и ранена кожа. Според доклад, публикуван в списанието Dermatology Clinics, в различни проучвания е доказано, че алкохолът има малка полза при дезинфекция и стерилизация на отворени рани.  Паула Бегун също цитира изследването на Neuman и заяви, че малко количество алкохол, когато се прилага върху кожни клетки в лабораторията за период от два дни, увеличава клетъчната смърт с 26%. Алкохолът също унищожава веществата, присъстващи в клетките, които помагат за намаляване на възпалението и се борят с увреждането на свободните радикали.




    В заключение…
    Това е най-старият известен антисептик. От развитието на фармацевтичната индустрия алкохолът обикновено се използва като консервант и разтворител в продуктите за грижа за кожата. Има няколко доклада, посочващи възможните вредни ефекти на алкохола. Има и алтернативни твърдения, че алкохолът наистина е безопасен. Като потребители вие носите отговорност да правите образован избор за всеки отделен случай дали да използвате продукти на алкохолна основа или не.
    Aз лично съм окей с алкохола в някои продукти и тотално против в други.
    Трябва да избягвате твърде много излагане на алкохоли, особено ако сте с мазна и проблемна кожа, тъй като те могат изсушават кожата ви. Продуктите за грижа за кожата против акне често съдържат големи количества от тези алкохоли.

    При първоначалната употреба те помагат за обезмасляване на кожата и премахване на повърхностни бактерии. Въпреки това, когато се използват дълго време, те пречат на бариерната функция на кожата и разтварят липидния слой, който помага за защитата на вашата кожа и поддържането й хидратирана. Когато кожната бариера е нарушена, тя става склонна към вируси, бактерии и алергени. Когато кожните клетки са дехидратирани, шансовете ви за получаване на фини линии и бръчки се увеличават. Той също така увеличава риска от контактен дерматит. Така, че е добре да не присъстава във всичките ни козметични продукти, в зависимост от техният вид.

    В кои продукти според мен е окей да се съдъжра алкохол:
  • Серуми и концентрирани, като ампули и дрги с цел дълбоко и бързо проникване.
  • Активни серуми с ретинол, витамин С и други подобни.
  • Сенки и прахообразни продукти
  • Грим продукти, като спирала или течна очна линия
  • Продукти(лак,обем,стилизация) и спрейове за коса

    В какви продукти избягвам алкохол:
  • В козметични продукти за интимна хигиена, спрейове и гелове за измиване
  • Гел и продукти за измиване на лицето
  • Тоници
  • Продукти за околоочен контур
  • Кремове за мазна и проблемна кожа


    А какво е вашето мнение за алкохолите? Избягвате ли ги и в какви продукти ги срещате най-често?

     
__________________________________________________________
За всички нови читатели в блога:
Можете да ме откриете също така в:
Instagram : @green_for_beauty
Facebook страницата на студиото за био§минерален грим  
YоuTube : GreenForBeauty

Mожете да се абонирате за канала освен, чрез имейла и през Google (тъй като понякога newslettera не отчита вашият абонамент и е възможно да не получите никъв нотификейшън за нови постове) за това най-добре Google
__________________________________________________
Кредити:
https://blackpaint.sg/alcohol-skin-care/#Denatured_alcohol
https://blackpaint.sg/alcohol-skin-care/#Aromatic_alcohol
https://www.100percentpure.com/blogs/feed/which-alcohols-are-safe-in-skin-care
https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skincare-advice/ingredient-spotlight/alcohol-in-skin-care-the-facts.html
https://www.byrdie.com/alcohol-in-skincare
https://amazingy.com/magazine/good-alcohol-in-skincare/
https://happyskincare.com.au/blogs/happy-news/alcohol-in-skincare-the-good-the-bad-and-the-ugly
https://cosmeticobs.com/en/articles/ingredient-of-the-month-10/alcohol-in-cosmetics-3669
https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetics-labeling-claims/alcohol-free


Няма коментари

Последвай ме за нови постове и идеи :