Това,че даден продукт работи според нас, не означава, че е добре за кожата ни - Green For Beauty

Това,че даден продукт работи според нас, не означава, че е добре за кожата ни



Много често чувам изречния от типа "но на мен не ми стана нещо", "на мен не ми вреди", "чувствам кожата си добре". Много често имаме сензорна заблуда, всеки от нас възприема, обработва и съхранява информация само с присъщите му възможности. Основната дефиниция на много жени за "хубав крем" е това как им мирише това, какво пише че прави и как го усещат, пред това какво реално съдържа.   Аз самата за всяко нещо, което хвана първият ми инстинкт е да го подуша, като хора първо съдим по това което виждаме и усещаме. Ако избираме нещо за ядене, то аромата със сигурност ще ни подскаже дали ще е вкусно, сладко или вероятно кисело. Добре разбирам това, но когато става въпрос за козметика нещата са доста различни. 


 След, като публикувах няколко продукта и моето лично мнение за техният състав, някои дами отговориха, че те се чувстват добре с въпросните продукти. Все пак идеята на цялата тази индустрия е да продава, а за да се продава един продукт, то той трябва да се харесва, именно за това има продукти, които на усещане могат много да ни харесват, колко нежно се нанасят, колко мека става кожата или как хубаво мирише, всичко това обаче много често се оказва нож с две остриета. 


Тези чудесни аромати, могат да се окажат алергенна бомба със закъснител. Това лесно нанасяне и омекотяване, могат да са съвкупност от синтетични съставки и силикони, които всъщност нямат хранителни стойности за кожата. Това привидно матиране и заличаване на себума, след това може да се окаже, пресушаващо за кожата и да доведе до двойно производство на себум. Или за нещата, които остават невидими, като абразивните частици и скрабове за лице, например грубите ексфолианти с кафе или черупки, могат да разкъсат епидермиса, но това не е видимо с просто око, за това си мислим, че като се "изжулим" хубаво с пилинга и кожата ни на усещане се изглади сме се почистили дълбоко, но за съжаление освен вреда друго не сме направили. Тук една дама се опитваше да ме убеди, че нейната кожа не била "разкъсана" и че скраба за лице с кафе и черупки й се отразявал чудесно и при нея със сигурност не влияело зле, но ако можеше да си види кожата под микроскоп съм сигурна, че бързо щеше да се откаже от тази "процедура". 


 За това казвам, не е важно дали е био, органик, натурално, медицинско и т.н важно е какво всъщност се съдържа в даденият продукт. 

Същото виждам и сред много блогъри и инфлуенсъри, мнението дали един продукт е хубав е базирано, върху това, как им мирише, как го нанасят и как им се чувства кожата. За съжаление е възможно продуктите, които могат да ни помогнат да не са ни от най-приятните, например слънцезащитата това е един много специфичен продукт, често лепне, или лъщи или нещо друго, но е много важен продукт и понякога трябва да се правят компромиси с това да не мирише на цветя и рози, но да поправи бариерният слой на кожата, да заздрави липидният слой и като цяло да помогне наистина на кожата. 

Както направих сравнението с храната по-горе, можем да разделим и козметиката на junk food, гурме и органик, медицинска и дермо. 

Junk Food Skincare / Нездравословните


Понякога давам сравнението с чипса, така както ако сме гладни и изядем един чипс, ще се почустваме сити, така и в козметиката, можем да дадем на кожата неща, от които тя ще се почувства окей, но това не означава, че й отдаваме някакви хранителни полезни стойности. Тук значение има формулата в дълбочина, ако например създаваме медицинска формула, в нея е важно активното вещество да стигне от точка А до точка Б през кожата и спомагателните съставки не са от такава важност и често срещаме едни и същи съставки около активните и лечебни такива, разликата между медицинските и тези в аптеките е много голяма и хората често ги бъркат. Един медицински крем много често е създаден да се използва за определен период от време или докато се отстрани проблема, там важно е проникването на лекарственото вещество. Докато дермо козметиката понякога се възползва от това, че се предлага в аптека и много често хората имат спокойствието, че взимат нещо хубаво за кожата си, което всъщност не е така. Защото именно срещнах продукт предназначен за акне с 4 вида алкохол, парфюм в 4-та съставка и други, които не правят нищо за кожата и заздравяването на бариерата и това, което ще разруши алкохола в случая. 


Така, че като цяло по-добре никой да не стига до това да му става нещо, за да разбере, че един продукт, може да е дори потенциално опасен, не трябва да се заблуждаваме по описания, опаковки и аромати. 

Давам пример за известен крем на стойност 90лв

Water (Aqua), Isododecyl Neopentanoate, Dicaprylyl Carbonate, Glycerin, Coco-Caprylate, Arachidyl Alcohol, CI 42051, 1-2 Hexanediol, Disodium Edta, Fragrance (Parfum), Glyceryl Stearate, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Hydrogenated Lecithin, Hydroxyethylacrylate/Sodium Acrylyoldimethyl Taurate Copolymer, Phormidium Uncinatum Extract, Polymethyl Methacrylate, Polysorbate 60, Sodium Hydroxide, Sorbitan Isostearate, Tin Oxide, Titanium Dioxide, Tocopherol, Tocopheryl Acetate, Xanthan Gum. 

Какъв е проблема тук? Като цяло няма толкова опасни съставки, но от друга страна не съдържа почти нищо, едни от най-евтините и обикновени емулгатори, масла и т.н. тоест, ако махнем марката и лъскавата опаковка, този крем е с много ниска себестойност. Така, че да можем да се чувстваме окей с този крем, но той няма почти никакви стойности за кожата, нито ще ни избави от бръчки, нито ще ни даде ултра лифтинг ефект (както се води в описанието му).

Гурме Формула - не е казано, че формулата трябва да е от 50 УАУ съставки за да е работеща. "Гурме" формулите могат да са съвсем простички, но внимателно подбрани съставки, които да се допълват и взаимно едната да отключва другата и да усилват действието си. Тогава нещата се правят прецизно и бутиково, за това ги наричам Гурме формули. Може да е формула от точно три съставки, но да правят точно това за което са предназначени. В момента често виждам много богати формули, които обаче имат прекалено много активни съставки на едно място или съставки, които вършат едно и също или са сложени много, но по 0.05% колкото да са отбелязани и в крайна сметка не вършат нищо. 

Органик - Една формула може да има например 10 съставки и да имаме същата формула със същите 10, но органични съставки и всъщност да, разлика ще има. 

Как да избираме правилно козметиката си ?

Казали са хората, че всичко е в знанието, надявам се с моето съдържание да получавате полезна информация, която да води до правилните избори. Аз винаги съм насреща за съвет или консултация по темата, но най-просто трябва да се научим да четем етикета и съставките и да не се доверяваме сляпо на трендовете и марките, защото както често казвам, изряден бранд почти няма. Всеки от нас има различно мнение и разбиране и правилните отговори могат да са много и различни. 

Няма коментари