Кои съставки са опасни в гримовете и с кои да внимаваме ? част 2
Преди повече от година бях качила статия по въпроса за опасните съставки в козметиката, но установих, че не съм споменала повечето от най-често срещаните, за това реших да хвана няколко продукта, на доста използвани мас-маркет и high end марки. 


Много пъти решенията, които вземате, изискват  копаене на малко повече информация, малко опит- грешка и малко вяра. Има много изследвания за това какво е безопасно и какво може да не е, но резултатите често не водят до ясни отговори, като използвайте това и избягвайте това. Много от използваните съставки в козметиката просто нямат достатъчно качествени данни, за да разберем колко са безопасни или рискови. Нищо на този свят не е 100% безопасно. Както много пъти напомням в моите статии "Всичко е в количеството, всяко нещо може да бъде отрова"

Някои страхове за козметичните съставки са законни и подкрепени. Други са преувеличени или просто не съществуват. Като се има предвид колко свободно е регулирана козметичната индустрия (макар че мнозина се опитват да променят това), всичко е в това да вземете най-информираните решения, които можете. 


Референции към научните изследвания и данни ще намерите най-отдолу в поста.
Можете да хванете вашият фон дьо тен или пудра и да видите състава, ако има описан такъв, като сравнение.

АЛУМИНИЙ
Основните притеснения, които хората имат относно алуминия, е негово често използване в антиперспирантите, дезодорантите, червилата и гримове, особено в сенки за очи, свързва се с рак и неврологични проблеми. Няколко ранни проучвания предполагат възможна връзка между алуминий и рак на гърдата, което доведе до по-обширни изследвания - все още няма пълни доказателства, че алуминият е канцерогенен, въпреки това аз също ви съветвам да го избягвате. Единственото изследване в което алуминият активира няколко вида ракови клетки на гърдата, е в епруветки или чаши на Петри, но няма такова върху човек или животно. 


По отношение на невротоксичността, проучване от 2013 г. анализира съдържанието на 32 червила, всички съдържащи алуминий. Малък процент от тях съдържало достатъчно много, че хората, които ги използват ежедневно теоретично  приемат достатъчно много алуминий, който може да представляват неврологичен риск. Въпреки това, Cosmetic Ingredient Review издаде доклад същата година за алуминий и алуминиев хидроксид. Докладът отбелязва, че само около 0,1 до 0,6 процента алуминий в продуктите се абсорбира орално и той изобщо не се абсорбира през кожата. Този доклад заключава, че използването на тези алуминиеви съединения при сегашните нива в козметиката е безопасно, въпреки това аз лично го избягвам и ви съветвам да направите същото. 

(основно в течни продукти и фон дьо тен)
Това е често срещана съставка в козметичните продукти, дори и в натуралните. 
Имам цялата статия върху него, но най-основният проблем в грима е, че много често можем да го срещнем в течни продукти и например фон дьо тен, продукт който да кажем носим често и на цялото лице, ако кожата ни е проблемна или с широки пори, това може да доведе до появата на повече пъпки и омазняване. Денатурираният алкохол сам по себе си няма до толкова вреда за нас, но той дехидратира кожата, което може да доведе и до по-ранни бръчки и повяхнала кожа, особено, ако носим продукт крем или фон дьо тен, който го съдържа, като основа съставка.

ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE
(основно се среща във фон дьо тени)
Води се UV защита, но синтетична, другото му име е  Octinoxate. Проучванията in vitro (направени в лабораторията не върху реални хора) и проучвания върху животни показват, че може да доведе до хормонални (естрогенно-подобни) ефекти.  Ако обаче сте бременна е по-добре да избягвате тази съставка. Като цяло, етилхексил метоксицинаматът е химическо слънцезащитно средство в старата школа. Днес има много по-добри варианти за защита от слънце.

BHT
(среща се най-вече в течните, като фон дьо тен, спирали, лак за нокти)
 Това е съкращението за бутилиран хидрокси толуен. Това е обикновен синтетичен антиоксидант, който се използва като консервант.
Има известен спор около BHT. Не е нова съставка, използва се както като добавка към храни, така и за козметика от 70-те години. Множество изследвания се опитаха да проверят дали е канцероген или не. Що се отнася до козметиката, CIR (Cosmetic Ingredient Review) заключи, че количеството BHT, използвано в козметичните продукти, е ниско (обикновено около 0,01-0,1%), не прониква в кожата достатъчно далеч, за да бъде абсорбирана в кръвообращението и е безопасно да използване в козметиката. Въпреки това защо трябва да слагаме върху кожата си синтетика, когато има по-иновативни и чисти формули.

Diazolidinyl Urea
Не бива да се бърка с Urea. 
Водоразтворим консервант. Този консервант се счита за безопасен за употреба в количества до 0,5%, въпреки че обикновено се използва под това количество, тъй като е част от смес с други консерванти (като парабените). Mоже да бъде формалдехид-освобождаващ консервант, обикновено ако го срещнем то той е част и върви с парабените. Проблема е, че се счита за токсичен особено смесен с парабени.

Cyxlopentasilocsane 
(среща се най-вече във фон дьо тените и пудрите)
Циклопентасилоксан е силикон, редовно използван в козметичните продукти. Често се среща в медицински импланти. Макар, че на много места можете да прочетете, че тази съставка е свързана с дисхормонални ефекти, реални изследвания няма все още. 
Един от страничните ефекти, които трябва да имате предвид, е влиянието на циклопентасилоксан върху околната среда. Тъй като са химически инертни и много стабилни, биоразградимостта им е доста ниска, което означава, че може да отнеме години да се разпаднат, като по този начин нарушат околната среда. Европейският съюз призова за ограничаване на концентрациите на съставката, използвана в козметиката за отмиване, до по-малко от 0,1%, считано от 31 януари 2020 г. 

Безцветен, без мирис, немазен и воден. Не се абсорбира в кожата. Спомага продуктите да изсъхват по-бързо върху кожата,  придава хлъзгаво и копринено усещане при нанасяне върху кожата и косата и позволява на продукта да се разпространява по-лесно, има много натурални и по-безвредни алтернативи на тази съставка.


Мисля, че вече са много познати за всички ни, но няма как да не ги споменем. 
ПАРАБЕНИ
(срещат се във всички видове грим, пудри, фон дьо тен, спирала)
Парабените са група органични съединения, използвани като консерванти в широка гама от продукти. шПритесненията на хората за тях са насочени предимно към начина, по който имитират естрогените и могат да се свързват с естрогенните рецептори на организма, което води до притеснения относно ефектите им върху репродуктивното здраве и рака на гърдата. Вярно е, че те могат да действат като естроген в тялото ви, тук вече има достатъчно научни изследвания. Но имайте предвид и това, че парабените са  с от 10 000 до 1 милион пъти по-малка сила от тази хормон естрадиол, използван в противозачатъчните хапчета.


Има много различни парабени. Има метил- и етилпарабени с къса верига, които най-често се срещат в продуктите за лична хигиена и имат по-ниска естрогенна активност от техните колеги с по-дълга верига, като пропилпарабен и бутилпарабен. Метил- и етилпарабените се използват най-често в продуктите, но се използват и пропил- и бутилпарабени. Регулаторните органи в ЕС, където правилата за съставките обикновено са по-строги, ги допускат  с ограничения. Има пет дори по-дълги вериги парабени, които са забранени в Европа, два от които не се използват в САЩ, а три от тях са подложени на преглед на безопасността от този април.

Все пак повишените нива на естроген от всеки източник могат да увеличат риска от рак на гърдата и учените, изследващи туморите на гърдата, са открили малки количества от същите парабени, използвани в локални продукти, като крем за бръснене, кремове за тяло и дезодорант (за съжаление точно преди малко видях много известна и масова спирала с 6 вида парабени ). 

Въпреки това експерти споделят, че за вас ще е по-безопасно да нанесете крем с парабени, отколкото такъв без консервант. Тук съм съгласна, защото докато парабените, няма да окажат негативно влияние върху вас моментално, то от крем без консервант можете да ослепеете. 
Както при всичко, става въпрос за балансиране на рисковете и ползите. Бактериалните и гъбичните инфекции са по-вероятна и пряка заплаха от развитието на рак, свързан с хормони.

ТАЛК
(основно в прахообразни продукти и пудри)
Талк, минерал, използван в широк спектър от козметични средства, често се намира близо до мини за азбест, което може да причини мезотелиом и други видове рак. В резултат на това талкът може да бъде замърсен с азбест и следователно да бъде канцерогенен, притеснителен факт, който е добре известен - ето защо Администрацията по безопасност и здраве на труда изброява талк с азбест и талк без азбест като две различни вещества.

Темата за талка и азбеста започна със замърсеният с азбест талк в бебешката пудра на Johnson & Johnson, който е  причинил рак на яйчниците. Дали продуктите на J&J сега или някога са съдържали талк, замърсен от азбест, се разбъркват в съдилищата - над 5000 съдебни дела в момента са в ход. Някои ищци са спечелили; някои присъди в полза на ищците са отменени, а други дела са прекратени. Поне някои документи на J&J предполагат, че в техните продукти може да има следи от азбест, вероятно достатъчно, за да представляват риск от рак. 
Много лекари не са убедени в връзката, но казват на пациентите си, че царевичното нишесте е добър заместител на пудрата и често замества талка.Възможността, че талкът може да има слаб канцерогенен потенциал, не е напълно изключена от изследователите.

И макар, че тестовете на всички тези съставки все още не са напълно потвърдени и проучвания ще бъдат правени още, защо да се чудим дали фон дьо тена ще ни навреди или не или дали спиралата ни няма да увреди очите ни, ще запуши ли пудрата порите ни? Като има вече толкова много алтернативи, печелят тези, които се концентрират в това да създават нови и иновативни съставки и продукти. Изберете чистите алтернативи !


o   FDA (U.S. Food and Drug Administration). 2008. EAFUS [Everything Added to Food]: A Food Additive Database. FDA Office of Food Safety and Applied Nutrition.

o   FDA (U.S. Food and Drug Administration) 2006. Food Additive Status List. Downloaded from http://www.cfsan.fda.gov/%7Edms/opa-appa.html, Oct 16, 2006.
Siddiqui WH, Stump DG, Reynolds VL, Plotzke KP, Holson JF, Meeks RG 2007. A two- generation reproductive toxicity study of decamethylcyclopentasiloxane (D5) in rats exposed by whole-body vapor inhalation. Reprod Toxicol. 23(2):216-25.

Няма коментари

Последвай ме за нови постове и идеи :