MASKNE- МАСКНЕ - Как да избегнем акнето и пъпките от маските? (част 1) - Green For Beauty

MASKNE- МАСКНЕ - Как да избегнем акнето и пъпките от маските? (част 1)

 


Напоследък има сериозен бум на вече нововъведеният термин maskcne - което е акнето образуващо се от носенето на маските покрай вируса. Много дами на всякакви възрасти имат оплакването, че им излизат много пъпчици, особено в зоната около челюстта, устата и скулите. 

Тъй като маските за лице сега се считат за задължителен артикул в "гардероба" за много хора в цял свят, има голям ръст в броя на случаите на „маскне“ - болезнени пъпки, причинени от ежедневното носене на маски.

Една от причините за появата на пъпки и то кистични, подкожни не е само самият контакт на кожата с маските, а и недостига на чист въздух при продължителното носене, особено на тези, които са за многократна употреба или от по-плътни платове. 

Компонентите на маската като лепила, остатъчен формалдехид в маски, като N95 и каучукови ленти също могат да причинят дразнене и алергии. Те могат да доведат до зачервяване и възпалена кожа, сърбеж и обриви.

Ще споделя няколко съвета и продукти, които могат да помогнат за предотварятяването или намаляването на възпаленията. 

Научното обяснение зад маскне

Когато дишате или говорите, маската ви е склонна да задържи горещ въздух. Освен че е досаден, този въздух създава топла и влажна среда - и идеална обстановка за растежа на дрожди, бактерии и друга флора, като демодекс (видове кожни акари, които естествено живеят върху кожата ни). Тези бактериални дисбаланси и триенето от вашата маска могат да насърчат появата на акне и розацея, както и нещо, наречено периорален дерматит. Това е, когато около носа и устата се появят фини пъпки и пустули.

Може ли  лосионите, кремовете или слънцезащитният крем да влошат маскнето?

Много дами спряха да носят, своята слънцезащита, крем или фон дьо тен, мислейки, че те могат да влошат нещата, но иситината всъщност е, че те могат и да помогнат за успокояване и балансиране на нашата нормална флора на кожата. Съответно по-лек крем или емулсия ако сте с мазна и предразположена към акне кожа. 

Прилагането на овлажнител или бариерен крем като цинков оксид на определени места по лицето преди да се сложи маската може да помогне. Това е особено полезно в области, където маската се трие - при повечето хора най-често срещаните места са мостът на носа, скулите и под брадичката.

Крем-лосион за лице със зелен чай DEEP GREEN TEA – Benton

– Мек лосион, съдържащ над 50% зелен чай от Босеонг, най-известният регион за добиване на зелен чай в Корея.
– Грижи се за стресираната кожа и за възстановяване на водно-масления баланс на кожа с прекомерно омазняване, включително за мазна и комбинирана кожа.
– Дерматологично тестван, леко киселинен лосион, нежен към деликатната кожа, който не оставя тежко усещане върху кожата.

Анти-акне емулсия SHOCK ACTION – ALKEMILLA

Течна емулсия с бърза абсорбция за шоково лечение и прекъсване на възпалението при проблемна кожа и акне. Съдържа салицилова киселина и други противовъзпалитени.

Ревю за цялата серия съм писала по-рано в блога. 


Съответно по-плътен крем, ако сте с чувствителна или склонна към екзема кожа или дори слънцезащитен крем, съдържащ цинк или титаниев диоксид, може да помогне на кожата ви, като служи като бариера срещу всяко триене или дразнене.

Органичен атопичен натурален крем за лице 40г – Gamarde

Хипоалергенен. Подходящ за чувствителна суха кожа, склонна към атопия.Дерматологично тестван. Кремът хидратира, успокоява зачервявания и придава усещане за свежест и комфорт. Кожата е възстановена и по-малко раздразнена.

слънцезащитен хипоалергенен крем за лице SPF50 – Acorelle

 и ежедневна грижа в едно.
Неговата кремообразна и немазна текстура прониква бързо, за резултат без бели следи. Кадифен, матиран завършек върху кожата благодарение на органично царевично нишесте, идеален за матирана кожа, дори на слънце. Истинска ежедневна грижа, която носи комфорт  на кожата.

Създадена без парфюм, тази слънцезащита с висок индекс на защита е идеална през лятото и зимата за деликатна и чувствителна кожа. Издържа на вода и изпотяване, за да се насладите безопасно на летните занимания. Подходящ е за всички типове кожа, за възрастни и деца от 3 години.

Въпреки това гледайте да не нанасяте дебели слоеве крем или слънцезащита, защото могат да влошат пъпките, дори и без маска. 

Ами гримът и маските?

Не се безпокойте не е нужно да се отказвате от гримът си, стига да е нанесен леко и да няма натрупване на прекалено много продукти и пудра.  При нормалните  маски е приемливо да носите лек слой грим. Ако носите маска N-95, петна от грим може да ограничат възможността да я използвате повторно или да я почистите напълно. В този случай трябва да избягвате да носите грим с нея. Въпреки това стига гримът да е специализиран, той може дори да е полезен, например оризовата пудра със сребро от ZAO Organic, която е безцветна може да предпази и запази кожата, като ще я държи суха, а среброто ще действа като щит срещу бактериите. 

Дори ако кожата ви обикновено не реагира на тези продукти, те могат да се комбинират с допълнителното триене от маската. За това изберете, натурален или минерален грим.


 Спрей за маска - Дезинфектирайте маската

В няколко форума се появи идеята, да се впръсква спрей на основата на салицилова киселина върху вътрешната страна на маската (еднократните) преди да я сложим. Салициловата киселина почиства себума и запушванията в порите, предотвратявайки появата на акне.

Въпреки това медицински специалисти твърдят, че  ефективността на маската може да бъде компрометирана, когато стане влажна. Въпреки това аз го прилагам, когато се налага да сложа маска, за да отида до магазина, да заредя колата или друга дейност, която налага носенето на маска.

-Единият вариант е да си вземете салицилов спирт от аптеката 1% и задължително да го разредите например в лавандулова вода или примерно бял равнец, които също са противовъзпалителни за кожата. В отделно стъклено шише със спрей можете да смесите 70% хидролат + 30% салицилов спирт. Полученият тоник НЕ се пръсква върху кожата, а върху маската от разстояние за да можем да я сложим все пак. 


Още по-добър вариант е тоника против акне oт Bergland, тъй като той съдържа набор от противовъзпалителни и активни съставки. Също в отделно шише може да се смеси 80% на 20% (80мл от тоника + 20мл от салициловият спирт) Другият вариант е да се разтвори малко количество в отделна стъклена бутилка със спрей, салицилова киселина на прах в разтвора от тоника директно. 

Състав: вода, алкохол, полиглицерил монодеканоат, био масло от чаено дърво, бисаболол, СО2 екстракт от розмарин, био слънчогледово масло, растителен лецитин, естествен витамин Е, линалол




Ами за тези с бради и мустаци?

Господа, знаем, че този процес може да бъде наистина труден за тези от вас с величествени бради и мустаци. Космите на лицето може да представляват проблем предвид топлия въздух, който попада под маската и влагата от потта. Но има надежда и помощ и за вас.


Ако трябва да носите маската си за дълъг период от време и не сте в състояние, където можете да измиете лицето си, можете да почистите с тонер с алфа хидрокси киселина,пха,бха или дори хамамелис, за да освежите кожата си и да предотвратите проблеми. Просто се уверете, че оставяте кожата и брадата да изсъхнат напълно, преди да сложите маската си.


Козметична рутина при MASKNE

Благодарение на допълнителните предизвикани от маските проблеми с кожата, може да се наложи да промените козметичната си рутина.В статия 2 ще напиша примерна козметична рутина, а в статия 3 примерна безопасна грим рутина.




Кредити:

https://health.clevelandclinic.org/the-struggle-with-maskne-is-very-real/

https://www.dailymail.co.uk/femail/article-8613217/Dr-Pimple-Popper-reveals-genius-one-step-hack-preventing-maskne.html






Няма коментари