Защо не можем да си направим домашен слънцезащитен крем ? - Green For Beauty

Защо не можем да си направим домашен слънцезащитен крем ?





Скорошното ми гостуване в Здравето Отблизо по БНТ беше на тема репеленти и слънцезащита или по-скоро защо не можем да си направим домашен слънцезащитен крем.
Тъй като времето не ми позволи в този пост ще дам по-подробна информация и 5 причини защо.

Ако обичате DIY и рубриката Кухня за красота, тогава в някакъв момент ще стигнете до това да опитате да си направите собствен домашен слънцезащитен крем. С тази публикация искам да ви покажа, че създаването на домашен слънцезащитен продукт не е невъзможен, но е лоша идея.

След темата : Защо не трябва да използваме растителни масла вместо spf продукти ?

Създаването на слънцезащитни продукти може да разделя цели помещения на производителите на лекарства. Разбираемо е, че някои хора искат да аи направят свой собствен домашен слънцезащитен крем, тъй като се притесняват от  химическите вещества, използвани в основните слънцезащитни продукти на пазара. Много формулатори обаче разбират, че изработването на слънцезащитни продукти ще изисква скъпи и задълбочени изследвания и тестове.

След като започнете да търсите рецепти за домашно направени слънцезащитни продукти в интернет, ще намерите огромен набор от различни рецепти, които варират от използването на основни масла до използването на съставки като цинков оксид и титанов диоксид.

Преди това в блога публукувах пост за това защо не трябва да използваме кокосово масло като слънцезащитен крем, но сега искаме да направим още една крачка напред и да разберем, че поемането на инициатива за изработване на домашно слънцезащитно средство е лоша идея - освен ако не сте готови да предприемете задълбочени тестове, за да подкрепите вашите твърдения.

Как действат слънцезащитните продукти?
Слънцезащитните препарати са формулировки, използвани за смекчаване или облекчаване на неблагоприятните ефекти на ултравиолетовото излъчване върху кожата, което е най-основната причина за рак на кожата. Слънцезащитните продукти могат да бъдат направени с помощта на неорганични и органични филтри, които работят за отразяване или абсорбиране на ултравиолетовите лъчи.

Най-често използваните неорганични съставки, наричани също физични или минерални агенти, са цинков оксид (ZnO) и титанов диоксид (TiO2). Тези две съставки също най-често се срещат в домашни рецепти за слънце, открити онлайн.

Неорганичните слънцезащитни продукти работят чрез създаване на броня върху повърхността на кожата, която отразява и разпръсква UV лъчите. Ефективността на един слънцезащитен крем е напълно зависима от образуването на филм върху кожата, който трябва да е равномерен и да покрива добре цялата кожа.

Органичните, или наричани химически слънцезащитни продукти, работят предимно чрез абсорбиране на слънчевите лъчи. Тези съставки трябва да бъдат фотостабилни и добре стабилизирани в състава, за да бъдат активни. Химическите слънцезащитни продукти са съставките, които са по-склонни да причинят алергични реакции и обикновено са по-дразнещи за кожата, поради което физическите съставки се намират главно в домашни рецепти за слънцезащитни продукти.

UV лъчи и SPF
Независимо дали е органичен или неорганичен, за да бъде ефективен, слънцезащитният продукт трябва да са бъде с широк спектър на действие, което означава, да може да филтрира UVA и UVB лъчи, които са отговорни за вредните ефекти на слънчевата радиация върху кожата.

Докато се смята, че UVB взаимодейства директно с ДНК-то, за да се инициират мутации на базови карциноми, дължината на вълната на UVA се влияе непряко, като индуцира производството на свободни радикали, които могат индиректно да увредят ДНК и да причинят  увреждане, което допринася за фото стреенето (преждевременно стареене ).

Едно от най-важните измервания за дейността на слънцезащитни продукти е SPF. SPF означава "Слънцезащитен фактор" и е международен стандарт, с който се оценява ефикасността на слънцезащитните продукти и е относителна мярка за това колко дълго слънцезащитните продукти ще ви предпазят от UVB лъчите.

1)Ефикасност
Вашият слънцезащитен крем трябва да бъде ефективен, за да се предпазите от слънчево изгаряне и преждевременно стареене. Слънцезащитата трябва да работи по един и същи начин за всички. Трябва да се прилага равномерно върху кожата и да бъдат ефективни, независимо от метеорологичните условия, времето на прилагане и срока на годност на слънцезащитния препарат.

Когато направите домашно слънцезащитно средство, няма да знаете неговата ефективност, освен ако не го тествате в лаборатория. Накратко:


  • Трябва да започнете, като решите какъв SPF искате да постигнете. Тогава изберете правилния SPF blocker, за да стигнете до нивото на SPF.
  • След това слънцезащитният продукт се тества в лаборатория няколко пъти по време на процеса на разработка, за да се гарантира, че SPF отговаря точно.
  • След това слънцезащитни продукти се тестват върху човешки доброволци (реципиенти) , които са изложени на определено количество слънчева светлина. След това се оценява кожната им реакция.
  • След това лабораторията сравнява тези резултати с резултатите лабораторните тестове, за да видят дали съвпадат.

Ефективността на слънцезащитната ви формула трябва да бъде доказана и измерена чрез параметри, които ще ви гарантират, че тя работи както трябва. Ефективността на слънцезащитните ви средства чрез субективно гледане на кожата ви не е точно и не доказва, че вашият състав е ефективен. И не забравяйте, че зачервяването на кожата е свързано най-вече с UVB лъчите. Не е задължително кожата да е червена, за да се разбере,че продукта е неефективен, кожата може да остане спокойна и въпреки това увредена. Само лабораторният тест ще бъде доказан, ако вашият домашен слънцезащитен крем има ефект.

2)Време на експозиция
Когато лежите на слънце за известно време без слънцезащитно покритие, кожата ви ще започне да се зачервява. Това е известно като еритем или слънчево изгаряне. SPF на вашето слънцезащитно средство е индикатор за това колко дълго можете да останете на слънце безопасно; за способността на вашата формула да забавя образуването на червена кожа (предизвикана от слънчевата радиация).

Ако не знаете на колкото точно SPF е равно вашият домашен продукт, как ще знаете колко дълго можете да останете на слънце?

Дори ако сте решили да останете на слънце, докато кожата Ви стане червена, за да определите времето на излагане на формулировката, то обикновено ще бъде твърде късно, когато откриете, че еритема може да се появи 6-24 часа след излагане на слънцето. Освен това вашият тип кожа играе роля и във времето и интензивността на еритема.

3)Формулировка 
Дори ако имате опит в изготвянето на формулировки, все още е вероятно вашият домашен слънцезащитен крем все още да не работи. Можете да поставите лабораторното си палто и да го направите най-добре в лабораторията, но дори и най-опитните производители все още се връщат към чертожната дъска, когато става въпрос за SPF.

Вашият SPF се влияе от всички съставки във вашата формула, както и от техниката на производство, която използвате. Не само дисперсията на слънцезащитните препарати е важна - което се постига само с професионално лабораторно оборудване - но целият състав на формулата също влияе върху SPF, всяка една съставка.

Неорганичните слънцезащитни препарати имат тенденция към натрупване във формулировката ви, което може да окаже вредно въздействие върху вашият SPF -  може значително да се понижи. Освен това и някои емулгатори, стабилизатори идобавки могат да намалят SPF.

Така че виждате, че дори най-опитните производители ще се борят да гарантират, че техните слънцезащитни филтри са равномерно разпръснати, не взаимодействат с други съставки, че са фотостабилни и осигуряват широкоспектърно покритие. Трябва да оцените взаимодействието с рН и да намерите система за съхранение, която работи също. Както можете да си представите, това е финансово предизвикателен процес, при който вероятно ще изгорите и двете парите си и кожата си.

4)Устойчивост
Окисление, разграждане, съхранение, струпвания. Тези предизвикателства са изправени пред всички козметични формулатори.  Когато става въпрос за излагане на слънце, справянето със стабилността е още по-важно.

Цинков оксид и титанов диоксид са реактивни съставки, така че не е възможно да се гарантира, че дисперсията на тези съставки ще бъде стабилна с течение на времето в домашно слънцезащитно средство. Цинковият оксид например е силно заредена частица и има тенденция да образува бучки. Няма да можете да забележите тези бучки във формулировката си, тъй като те обикновено са невидими с невъоръжено око.

Не забравяйте, че слънцезащитните продукти са предназначени да бъдат изложени на слънчева светлина, а съставките, които се съдържат във формулата, трябва да бъдат стабилни - не само докато са в опаковката на слънцезащитните продукти, но и докато са на кожата. Поради тази причина ще трябва да сте сигурни в стабилността  и взаимодействието между тях.

5)Безопасност
Вече вероятно сте разбрали, че ако слънцезащитниците ви продукти не са съвършено изработени, с всички слънцезащитни съставки равномерно разпръснати и стабилизирани, най-вероятно няма да постигнете равномерна защита за кожата.

Ако все още не сте убедени в техническите предизвикателства, свързани с направата на домашно слънцезащитно покритие, включвам някои статистически данни за рак на кожата, които се надявам да ви помогнат да решите да отрежете домашните рецепти за слънцезащитни продукти за добро:


  • Ултравиолетовата (UV) радиация е доказан човешки канцероген.
  • Средно рискът от меланом на човек се удвоява, ако има повече от пет слънчеви изгаряния.
  • Фондацията за рак на кожата заявява, че около 90% от случаите на немеланомен рак на кожата са свързани с излагане на ултравиолетова (UV) радиация от слънцето.
  • През последните три десетилетия повече хора са имали рак на кожата в сравнение с всички останали видове рак .
  • По-голямата част от меланомите се причиняват от слънцето. В действителност, едно изследване в Обединеното кралство установи, че около 86% от меланомите могат да бъдат приписани на излагане на ултравиолетова (UV) радиация от слънцето. (В Англия знаем, не се славят с много слънце, но въпреки това процента заболели от рак на кожата е много голям, също така те водят класацията когато стане дума за изкуствен тен)
  • Около 90% от стареенето на кожата се дължи на слънцето.
  • Също така имайте предвид, че времето между излагането и диагнозата на тумора за меланом е две десетилетия или повече.
  • Трябва да споменем и хипотезата за компенсация, която показва, че хората са склонни да компенсират употребата на слънцезащитни продукти, като увеличават времето си на слънце, т.е. чувството за сигурност, дадена им от слънцезащитните продукти, насърчава по-дългото излагане на слънце. Поради тази причина неравномерната защита е още по-опасна.
  • Митът за маслата е много разпространен и много опасен.
  • Много хора считат,че е полезно чистото излагането на слънце, което е свързано и със синтеза на витамин Д, и това е съвсем вярно, но не бива да се изключва и ползването на слънцезащита. (В следващата статия ще обясня и защо е хубаво да се излагаме чисто на слънце и защо това е полезно)
Откажете се от домашния слънцезащитен крем
Използването на слънцезащитни продукти е и ще остане обект на противоречия. Все пак можем да се надяваме, че всички са съгласни, че предпазването от слънцето е важно и че употребата му подобрява шансовете ни да не получаваме рак на кожата.

Много въпроси, свързани със слънцезащитни препарати, все още не са разрешени, това е факт, но не забравяйте, че слънцезащитните продукти трябва да са само една от стратегиите за защита от слънце, които използвате, за да предпазите кожата си. Докато сте на слънце, се предпазвайте, като носите дрехи, избягвате прекомерното излагане на слънце и избирате слънцезащитни продукти, на които имате доверие. Силно ви насърчаваме да отрежете домашно правените слънцезащитните продукти.

Ако смятате тази статия за полезна, ще се радвам да я споделите.
Абонирайте се, за да прочетете следващата статия "Как ракът на кожата може да бъде свързан с продуктите за слънцезащита, а не със слънцето?"
Благодаря!
____________________________________________________________________
Кредити и научни изследвания :
  1. International Agency for Research on Cancer: IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans: Solar and Ultraviolet Radiation, vol. 55. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 1992.
  2. Weinstock MA: Epidemiology of ultraviolet radiation. In Cutaneous Oncology: Pathophysiology, Diagnosis, Management. Edited by Miller SJ, Maloney ME. Malden, MA: Blackwell Science; 1998:121–128.
  3. General: Título: Sunscreen Fonte: Current opinion in oncology [1040-8746] Weinstock, A yr:2000 vol:12 iss:2 pg:159 -162
  4. Dangerous: Sunscreen Use and Duration of Sun Exposure: a Double-Blind, Randomized Trial Autier, Philippe ; Dor, Jean – Franois ; Ngrier, Sylvie ; Linard, Danile ; Panizzon, Renato ; Lejeune, Ferdy J ; Guggisberg, David ; Eggermont, Alexander M. M Journal of the National Cancer Institute, 1999, Vol.91(15),
  5. Guidelines for SPF tests: FDA guidelines and EU standard tests.
  6. Wang & Lim, 2016. Principles and Practice in Photoprotection.
  7. Skin Cancer Foundation, Facts & Statistics.
  8. Оригинална статия от Formula Botanica


1 коментар