Веган бисквити с тиква и лимец by Coconbee - Как болката е способна да ни покаже пътя в живота? - Green For Beauty

Веган бисквити с тиква и лимец by Coconbee - Как болката е способна да ни покаже пътя в живота?






 
 „Всичко, което не ме убива, ме прави по-силен.“ Фрдрих Ницше

Има неща в живота, които те карат да израстнеш. Онези, големите, които те карат да преосмислиш цялото си съществуване. Идват в живота ти, преобръщат го и те променят изцяло и завинаги. Променят тези около теб. Средата ти дори. Всичко... Такъв момент при мен беше загубата на един близък за мен човек.
Винаги съм била реалист (понякога дори оптимист в повече), но никога не съм и предполагала за способностите на смъртта. Мислех си, че съм подготвена за силата, с която тя връхлита живота ни, но се оказа, че не съм. Тя е толyкова огромна, че не мисля, че мога да я сравня с нещо друго. Опитах се да я превъзмогна сама (това е нещо, което винаги се опитвам да правя), но не ми се получи. Добре, че бяха мои близки, които ми помогнаха да се съвзема след това. Точно в тези моменти, осузнаваш себе си и кои са хората около теб. Губиш всички, които си мис лел за свои най-близки хора и до теб остават само истинските. Опитваш се  да се радваш на живота, но празнината, тишината и глухата болка, която остава след това - ето с това трябва да се справиш сам. И знаете ли, още не мога да ги запратя
 в някой ъгъл на душата си и просто да ги забравя. Аз  обаче зная, че всичко се оправя и само времето лекува.
 След този момент, обаче, със сигурност разбрах, че моята помощ също е ценна за хората. Така се вдъхнових да готвя. Това ме измъкваше от реалността, от рутината, от негативното.  Реших да помагам, да лекувам животи, да вдъхновявам. С помощта на готвенето, аз намерих начин да изразявам себе си. Със сигурност, това ме кара да се чувствам страхотно! Всички проблеми изчезват точно в този момент, когато аз чакам поредната тава бисквити, когато мисля нова рецепта, или когато съм се зачела в някоя книга. Тогава света придобива друг смисъл и всички проблеми нямат място в този момент.

Подаръкът на есента – тиквата!

Днес поставям начало на една седмица, посветена на тиквата. Много хора я подценяват, или не могат да приемат вкуса й. Аз също не ядях тиква, даже честно казано, ненавиждах я. Можех да понеса вкуса й само в тиквеник с много захар... Тези времена отминаха и сега се наслаждавам на полезните й свойства, докато я хапвам в различни вариации: бисквити, кекс, супа, пюре, само с мед и орехи. Тиквата за мен се превърна в  дара на есента. Тя е нискокалорична, с високо съдържание на витамин С, калий, натрий, фосфор, желязо, магнезий, един от най-мощните хипоалергени, супер засищащ и полезен въглехидрат в дневното ни меню. Има диуритичен ефект, помага при детоксикация, чистене на шлаки и успешно и натурално засилва имунитета. Освен всичко, оранжевият плод се бори успешно със свободните радикали и спомага за свежия тен и сияйната кожа, благодарение на каротиноидите в него. Разбира се, не трябва да се прекалява и с тиквата (особено в сурово състояние), независимо колко е благоприятно действието й за организма ни. Мога да ви споделя и още нещо: не изхвърляйте тиквените семки. Те включват в състава си ценни витамини, супер хранителни са и са страхотен антиоксидант. Изсушете ги, изпечете ги в слабо загрята фурна или на тиган без мазнина с малко сол и ще си имате вкусни семки за добавка в салата или пък за следобедна закуска. 
Днес рeцептата ще е за едни бисквитки, които обожавам да си приготвям. Дали в комбинация със сутрешното кафе, или за следобедна закуска, или пък за среднощно похапване - те ще се превърнат в любимото ви лакомство през променнливото есенното време! Опитайте ги топли и студени, с глазура и без нея и споделете как ви допадат най-много. 







Време на приготвяне: 10 мин.
Време за печене: 20-25мин. на 180 градуса
Порция: 6-7 сладки, зависи от големината, може и 3 големи сладки
Степен на трудност: лесна рецепта



Продукти

6-7 натурални фурми (ок. 70гр.)
150гр. Печена тиква
30гр. Лимецово брашно
 1ч.л. Джинджифил
 1ч.л. Канела
Щипка Сол

За глазурата: (по желание)
1ч.л. Натурално какао
 1ч.л. Мед / Кленов сироп
1ч.л. Кокосово масло
1с.л вода




Приготвяне

1. С помощта на блендер/ кухненски робот пасирайте всички продукти (без сухите – подправки и брашно) до получаването на еднородна смес.
2. Загрейте фирната и през това време оформете бисквити с големина по желание. Наредете ги в тавичка, покрита с фолио за печене.
3. Печете за около 20-25 мин, докато не потъмнеят съвсем леко.
4. при готовност, извадете бисквитите, за да изстинат и ги залейте с предварително приготвената глазура.

Сега остана само да им се насладиш.

П.П.: По-вкусни са, когато изстинат! J



                                                                           
Биляна



Няма коментари