Сезонна аптечка от билки и подправки срещу настинка и грип - Green For Beauty

Сезонна аптечка от билки и подправки срещу настинка и грип



След като започнем да живеем и да се храним по-здравословно, започваме да търсим други алтернативни начини за здравето ни без лекарства. Често започваме да поставяме под въпрос лекарствата, които използваме. Антибиотиците и фармацевтичните препарати често не са най-добрият начин за лечение на деца - те могат да доведат до отслабване на имунната система, реинфекция, алергии и други проблеми. Повечето детски заболявания и настинки реагират много добре на естественото лечение!

Споделям някои лесни средства за защита, които можете да опитате за семейството си следващия път, когато ви сполети настинка !

Ушни компреси 
Като дете бях особено склонна към ушни инфекции , но никой не разбра, че всъщност имам алергия към млечни продукти, докато не пораснах. Ако детето ви има повтарящи се ушни инфекции, не забравяйте да обмислите елиминирането на млечни продукти или глутен или и двете - те често са основата на проблема.

Каквато и да е причината, любимото ми лекарство е нещо, което вероятно вече имате във вашата кухня: лук! Нарежете лук в пръстени с дебелина около 7-8 см . Затоплете леко в зехтин, докато стане горещо и се омекоти. Опаковайте лука в чиста мека кърпа и го поставете на ухото като подложка за отопление - не забравяйте първо да изпробвате топлината, така че малките уши да не се опарят.

Защо работи? Сярата в лука се пренася в ухото през пара и убива инфекцията. Също така, топлината е успокояваща, особено когато отокът е болезнен. Винаги се отнасяйте към двете уши, тъй като ушните инфекции могат да се движат напред и назад между ушите чрез вътрешните канали. Повторете толкова често, колкото е необходимо -  ако прилагате това,  на всеки няколко часа за един ден, е достатъчно, за да се сложи край на инфекцията напълно.



Сърбящо и възпалено гърло
За възпалено гърло, както и за горни бронхиални инфекции, идва : Мащерка! Мащерката е изключително антибактериална и антивирусна - така че независимо дали е просто простуда или възпаление в гърлото, мащерката ще го облекчи.

Любимият ни начин да се лекуваме с мащерка е като парна баня - може би си спомняте, че бабата ви е правила това. Вземете купа с вряла вода, поставете я на масата и се надпрете с нея с кърпа над главата си, като направите "парна палатка".  Сложете в шепа или две сушена мащерка и вдишайте дълбоко! (Не добавяйте мащерка, докато водата кипи.) Уверете се, че сте в близост до носна кърпичка, ако имате запушвания, защото това ще отпуши носът ви бързо. Това средство е отлично и за очи и очни инфекции.

За малки деца, за които е опасно да бъдат оставени сами в близост до купа с гореща вода, можете да залепите одеялата над масата, за да направите палатка. Палатката ще запази съдържащата лечебна пара, по този начин ще можете да влезете с детето и да държите малките пръстчета далеч от горещата вода.

Защо работи? Антимикробното действие на мащерката е в летливите масла, които се отделят, когато сухата билка се нагрява. Парата на горещата вода носи летливите масла през цялата дихателна система, във всяко кътче и в недрата на белите дробове. Билката не трябва да мине през храносмилателната система за да стига до белите дробове , достатъчно е чрез дихателните пътища да стигне до кръвта. След като приключите с парната баня, заврете отново водата с мащерката за около половин час, за да освободите всички минерали в билката - сега имате подхранващ чай, който ще ви помогне да се възстановите борейки се с инфекцията. 

Домашен имунностимулиращ сок 

Децата много не се нравят на билковите отвари и лечебни чайове.  Ето една рецепта, която е приятелски настроена към децата, изключително здравословна и със сигурност ще угоди на всички. Ще ви трябват шипки, хибискус, портокалови и лимонови корички. 

Можете да разбъркате тези съставки на вкус, но харесвам 3 лъжици шипка, 1 лъжица хибискус и 1 лъжица от лимоновите и портокаловите корички. На една четвърт вода, добавете две или три супени лъжици билкова смес (в зависимост от това колко силно искате да го направите) Смесете и заврете сместа в продължение на 20 минути, след което я оставете да се охлади.

Вкусът ще бъде сладък; можете да добавите малко мед или тъмен кленов сироп, за да подсладите. Резултатът? Супер висококачествен витамин, естествено яркочервен сок ! Хибискусът е един от най-добрите източници за витамин С - една шипка има толкова витамин С, колкото четири лимона! Има и витамин А, заедно с множество биофлавоноиди (които са антиоксиданти). Хибискусът има хранителни вещества, които подхранват сърдечно-съдовата система, а портокаловите и лимонените корички  имат витамини C, B1, фолиева киселина, много биофлавоноиди (над 60!) И цял куп други витамини и минерали! И когато е студено и е грипен сезон, хвърляйте в микса сушен бъз или добавете сироп от черен бъз като подсладител и имате мощен и вкусен имунностимулиращ сок.



Няма коментари