Кои съставки са опасни в гримовете и с кои да внимаваме ? - Green For Beauty

Кои съставки са опасни в гримовете и с кои да внимаваме ?




Започнали сте прехода ! Вече се храните по-здравословно, внимавате и избирате правилно храната си, премахнали сте силните домашни почистващи препарати, избягвате синтетичните и вредни химикали във вашите кремове, шампоан и душ гел. Вие сте на пътя към естественото блаженство, но има само едно... което остана !

Грим!

Размяната на обикновените продукти за грим с естествени натурални версии може да изглежда като най-страшната стъпка в прехода. От години ползвате една и съща спирала, която ви пасва идеално, прави миглите ви обемни и дълги, червило, което подчертава устните ви и цвят който толкова ви отива , фон дьо тен с който толкова сте свикнали. Защо да разменим тези продукти?

Тъй като гримовете влизат в козметиката можем да приемем, че "черният списък на съставките в козметиката" отговарят и за гримовете, но всъщност в повечето гримове се слагат различни съставки и оцветители и списъкът може да е много по-дълъг и сложен. Много често всъщност подмяната на гримовете с по-чиста версия придава най-много видими ползи за кожата, подкожните пъпки намаляват, порите не се запушват както преди, кожата диша и понякога дори пъпчиците изчезват.  Вредните съставки могат лесно да бъдат маскирани под заблуждаващи или измамни заглавия като "аромат". Те дори могат да бъдат изброени, ясни и прости, на етикета, но без съобщения, които да информират потребителите за техните потенциално вредни ефекти.

Ако гримът е част от ежедневието ви, е жизненоважно да мислите за това, което поставяте върху кожата си. Порите ви поглъщат това ! Това червило на зъбите ви? Вие буквално го ядете.

Така че нека да поговорим за някои потенциално токсични съставки в грима и някои с които просто да внимаваме! 
Референции към научните изследвания и данни ще намерите най-отдолу в поста.
Можете да хванете вашият фон дьо тен или пудра и да видите състава,ако има описан такъв, като сравнение.


ЧЕРЕН КАРБОН (BLACK CARBON)
Tъмно черен  прах, който се използва като пигмент в козметиката като очна линия, спирала и червила. Той се получава при непълно изгаряне на продукти на основата на въглерод, като например каменовъглен катран  и е свързан с отрицателните ефекти върху органите.

Намерен в: очна линия, спирали, лак за нокти, сенки за очи, моливи за очи и вежди, червило , руж, фон дьо тени 
Какво пише на етикета: въглеродно черно(Carbon black), D & C черно № 2(D & C Black No. 2), ацетиленово черно, канал черно, пещ черно, лампа черно и термично черно (acetylene black, channel black, furnace black, lamp black, and thermal black)
Кaкво представлява и как засяга здравето?  (ПАВ), които са идентифицирани като човешки канцерогени. Увреждат ДНК-то и експозицията на ПАВ може да доведе до тумори на белите дробове и кожата; Могат също да причинят  репродуктивна токсичност и токсичност за развитието. Могат да бъдат отстранени само с помощта на разтворители като толуен при високи температури. Хората могат да бъдат изложени на риск чрез вдишване, контакт с кожата или очите в храни и напитки.

Ограничен в козметиката в САЩ и ЕС. 


ОЛОВО И ТЕЖКИ МЕТАЛИ
Тежки метали като олово, арсен, живак, алуминий, цинк, хром и желязо се срещат в голямо разнообразие от продукти за лична хигиена, включително червило, избелваща паста за зъби, очна линия и лакове за нокти. Някои метали са преднамерено добавени като съставки, докато други са замърсители. 

Намерени в: Продукти за устни, избелваща паста за зъби, очна линия, лакове, основи, слънцезащитни продукти, сенки за очи, руж, коректор, хидратиращи продукти и кремове, капки за очи
Какво пише на етикета: Оловен ацетат, хром, тимерозал, хидрогенирано, натриев хексаметафосфат. (Lead acetate, chromium, thimerosal,  sodium hexametaphosphate)Продуктите, които съдържат замърсяващи метали, няма да бъдат изброени на етикетите на съставките
Кaкво представлява и как засяга здравето? 
Някои метали играят важна роля в нормалните функции на тялото. Например желязото е необходимо за кръвта. Когато обаче тези метали се натрупват, те могат да имат сериозни отрицателни ефекти. Други метали, като олово и живак, нямат нормални физически функции в тялото. Раковите биопсии на гърдата показват по-голямо натрупване на желязо, никел, хром, цинк, кадмий, живак и олово. В допълнение, няколко метала действат като естроген в присъствието на някои клетки на рак на гърдата. Няколко съставки, получени от растителни източници като масло от памучно семе, също могат да съдържат тежки метали като олово и живак. Докато някои метали са замърсители, други служат като оцветители. Например, хромът се използва в много малък брой продукти като оцветител. Някои алуминиеви съединения са оцветители в гланц за устни, червила и лак за нокти. В допълнение, някои цветни добавки могат да бъдат замърсени с тежки метали като D & C Red 6, които могат да бъдат замърсени с арсен, олово и живак.
 
 За това за успокоение на потребитителите последните години се появиха сертификати, чрез които се гарантира чистотата от никел и метали в дадените продукти.

Засяга най-вече: Бременни жени, малки деца и юноши

РЕГЛАМЕНТИ: Забранени / намерени опасни за употреба в козметиката в Канада, Япония и Европейския съюз, ограничени в козметиката в САЩ


ТЕФЛОН  

POLYTETRAFLUOROETHYLENE (PTFE, AKA TEFLON®)

Teflon във вашия грим? Тази незалепваща съставка и други флуорирани съединения са свързани със забавена менструация, по-късно развитие на гърдите

Намерени в: Фон дьо тени, пресована пудра, прахообразни продукти, бронз, руж, сенки за очи, спирала, гел за бръснене, балсам за устни, анти-ейдж лосиони и кремове.
Какво пише на етикета: Политетрафлуороетилен (PTFE), Полифлуорометилизопропилов етер, DEA-C8-18 Перфлуороалкилетил фосфат, Тефлон (Polytetrafluoroethylene (PTFE), Polyperfluoromethylisopropyl Ether, DEA-C8-18 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Teflon)
Кaкво представлява и как засяга здравето? Флуорираните съединения са съставки, изградени около елемента флуор, халогенен елемент, със свойства подобни на хлора и брома, които са често срещани в химическите вещества, забавящи горенето.  Потенциално замърсяване с перфлуорооктоноева киселина (PFOA), което е свързано с рак; рак на млечната жлеза; репродуктивна токсичност, ендокринно разстройство и биоакумулиране и устойчивост на околната среда/

Засяга предимно: Бременни жени, деца.
В Америка може да се срещне и в питейната вода.


ТАЛК (TALC)

Може да съдържа известния карциногенен азбест, поради което трябва да се избягва в прахове и други продукти за лична хигиена, освен ако не е известно, че е без азбест. Дори талкът без азбест трябва да се избягва в областта на таза.

Намерен в: Бебешки прах, продукти за тяло и душ, лосиони, продукти за женска хигиена, сенки за очи, основи, червило, дезодоранти и маски за лице.
Какво пише на етикета: Талкум на прах, козметичен талк (Talcum powder, cosmetic talc,talc)  Изберете компании, които удостоверяват, че техният талк е без азбест.
Кaкво представлява и как засяга здравето? Талк е минерална субстанция, използвана в различни козметични продукти и продукти за лична хигиена от бебешки прахове до сенки за очи. Добавя се, за да абсорбира влагата, да изглажда или омекотява продуктите, да уплътнява и матира грима. Талка запушва порите на лицето и може да влоши кожни проблемни като акне.

РЕГЛАМЕНТИ: Талкът е ограничен в Европейския съюз 

КАРМИН (CARMIN)

Намерен в: Всякакви козметични продукти с червен пигмент,дрехи,препарати,храни.
Какво пише на етикета: CL 75470 CARMINE (COCCUS CACTI L.) ; CARMINE 5297; CARMINE ULTRA-FINE; CARMINIC ACID; CARMINIC ACID LAKE; NATURAL RED 4; B ROSE LIQUID
Кaкво представлява и как засяга здравето? Кармина не е опасен за здравето на човека,използва се като червен пигмент в козметиката, включително и био козметиката. 
Тази съставка може да бъде получена от животни. PETA: Пигменти от животински, растителни и синтетични източници, използвани за оцветяване на храни, козметика и други продукти. Кохинелът е от насекоми.
Алтернативи: грозде, цвекло, куркума, шафран, моркови, хлорофил, анато, алкане.


Cyclopentasiloxane циклопентасилоксан

Намерени в: Течни фон дьо тени, кремообразни ружове, балсами за устни и в грижата за косата,кондиционери.
 Какво пише на етикета: CYCLOPENTASILOXANE, DECAMETHYL-; DECAMETHYL- CYCLOPENTASILOXANE; DECAMETHYLCYCLOPENTASILOXANE
 Кaкво представлява и как засяга здравето?
(циклометикон) е циклично съединение на основата на силиций; може да бъде свързана с токсичност за околната среда и човека.
Свързва се с токсичност на органите (не репродуктивна);  Екотоксикология, Ендокринни разстройства, Невротоксичност.

Класифициран като токсичен или вреден.

PEGs

Намерени в: Течни фон дьо тени,течен грим, продукти за лична хигиена,продукти на водна основа.
 Какво пише на етикета:LAURYL PEG/PPG-18/18 METHICONE ; PEG 
 Кaкво представлява и как засяга здравето? Полиетиленгликолите или PEGs са петролни съединения, които се използват за сгъстяване, омекотяване и желатинизиране на козметика, което ги прави обикновена съставка в продуктите на крема. Основният проблем с ПЕГ е, че те често са замърсени с етиленов окис и 1,4-диоксан. Етиленовият оксид е известен човешки канцероген, потенциално вреден за нервната система и човешкото развитие. 1,4-диоксанът е възможен човешки канцероген, който може да остане в околната среда за дълги периоди от време без да се разгражда. ПЕГ съединенията също така подобряват проникването на други съставки в кожата ви, което е чудесно, ако тези други съставки са здрави, но не толкова, ако са вредни. Броят до PEG показва колко единици етилен гликол съдържат, като PEG-4 или PEG-150. Колкото по-малък е броят, толкова по-лесно продуктът се абсорбира в кожата ви.
 
Обновената статия за 2020 можете да прочетете ТУК.

__________________________________________________________
За всички нови читатели в блога:
Можете да ме откриете също така в:
Instagram : @green_for_beauty
Facebook страницата на студиото за био§минерален грим  
YоuTube : GreenForBeauty

Mожете да се абонирате за канала освен, чрез имейла и през Google (тъй като понякога newslettera не отчита вашият абонамент и е възможно да не получите никъв нотификейшън за нови постове) за това най-добре Google
__________________________________________________


Референции и кредити:
  • 1 National Research Center for Women and Families Web site, “Tampon Safety,” by Susan Dudley, PhD, Salwa Nassar, BA, Emily Hartman, BA. Last accessed September 21, 2010. http://www.center4research.org/2010/04/tampon-safety/
  • 2 FDA Web site: Tampons and Asbestos, Dioxin, & Toxic Shock Syndrome http://www.fda.gov/MedicalDevices/Safety/AlertsandNotices/PatientAlerts/ucm070003.htm
  • 3 Thornton, Joe. Pandora’s Poison: Chlorine, Health and a New Environmental Strategy, MIT Press 2000. Page 60, Table 2.1, “International Agency for Research on Cancer classification of organochlorine carcinogens.”
  • 4 Thornton, Joe. Pandora’s Poison: Chlorine, Health and a New Environmental Strategy, MIT Press 2000 Page 88, Table 2.2, “Effects of organchlorines on hormones, neurotransmitters, and growth factors.”
  • 5 Rier, S and WG Foster. Environmental Dioxins and Endometriosis.” Toxicological Sciences, 2002.
  • https://www.ewg.org
  • https://www.annmariegianni.com










1 коментар

  1. Страхотна статия ! Много полезна :-) И аз постепенно замених козметиката си с натурална алтернатива.Но все още имам проблем с боята за коса.Намерила съм страхотни растителни бои,но за съжаление в България не се доставят. Чух за марката Rodolphe & Co, но не намирам някакви отзиви за нея и какво съдържа. Ще се радвам ако имате хубави съвети в тази област :-)

    ОтговорИзтриване