Кои съставки са опасни в гримовете и с кои да внимаваме ?
Започнали сте прехода ! Вече се храните по-здравословно, внимавате и избирате правилно храната си, премахнали сте силните домашни почистващи препарати, избягвате синтетичните и вредни химикали във вашите кремове,шампоан и душ гел. Вие сте на пътя към естественото блаженство, но има само едно... което остана !

Грим!

Размяната на обикновените продукти за грим с естествени натурални версии може да изглежда като най-страшната стъпка в прехода. От години ползвате една и съща спирата, която ви пасва идеално ,прави миглите ви обемни и дълги, червило, което подчертава устните ви и цвят който толкова ви отива , фон дьо тен с който толкова сте свикнали. Защо да разменим тези продукти?

Тъй като гримовете влизат в козметиката можем да приемем ,че "черният списък на съставките в козметиката" отговарят и за гримовете,но всъщност в повечето гримове се слагат различни съставки и оцветители и списъкът може да е много по-дълъг и сложен.  Вредните съставки могат лесно да бъдат маскирани под заблуждаващи или измамни заглавия като "аромат". Те дори могат да бъдат изброени, ясни и прости, на етикета, но без съобщения, които да информират потребителите за техните потенциално вредни ефекти.

Ако гримът е част от ежедневието ви, е жизненоважно да мислите за това, което поставяте върху кожата си. Порите ви поглъщат това ! Това червило на зъбите ви? Вие буквално го ядете.

Така че нека да поговорим за някои токсични химикали в грима и някои с които просто да внимаваме! 

Референции към научните изследвания и данни ще намерите най-отдолу в поста.
Опасност за здравето на човека скалата от 1 до 10.
Можете да хванете вашият фон дьо тен или пудра и да видите състава,ако има описан такъв,като сравнение.


ЧЕРЕН КАРБОН (BLACK CARBON) (опасност 4)
Tъмно черен  прах, който се използва като пигмент в козметиката като очна линия, спирала и червила. Той се получава при непълно изгаряне на продукти на основата на въглерод, като например каменовъглен катран  и е свързан с повишената честота на рака и отрицателните ефекти върху органите.

Намерен в: очна линия, спирали, лак за нокти, сенки за очи, моливи за очи и вежди, червило , руж, фон дьо тени 
Какво пише на етикета: въглеродно черно(Carbon black), D & C черно № 2(D & C Black No. 2), ацетиленово черно, канал черно, пещ черно, лампа черно и термично черно (acetylene black, channel black, furnace black, lamp black, and thermal black)
Кaкво представлява и как засяга здравето? Търговските сажди имат по-специално органични замърсители като полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), които са идентифицирани като човешки канцерогени. Увреждат ДНК-то и експозицията на ПАВ може да доведе до тумори на белите дробове, пикочния мехур и кожата; Могат също да причинят  репродуктивна токсичност и токсичност за развитието. Могат да бъдат отстранени само с помощта на разтворители като толуен при високи температури. Хората могат да бъдат изложени на риск чрез вдишване, контакт с кожата или очите в храни и напитки.

Ограничен в козметиката в САЩ и ЕС. 


ОЛОВО И ТЕЖКИ МЕТАЛИ (опасност 10)
Тежки метали като олово, арсен, живак, алуминий, цинк, хром и желязо се срещат в голямо разнообразие от продукти за лична хигиена, включително червило, избелваща паста за зъби, очна линия и лакове за нокти. Някои метали са преднамерено добавени като съставки, докато други са замърсители. 

Намерени в: Продукти за устни, избелваща паста за зъби, очна линия, лакове, основи, слънцезащитни продукти, сенки за очи, руж, коректор, хидратиращи продукти и кремове, капки за очи
Какво пише на етикета: Оловен ацетат, хром, тимерозал, хидрогенирано масло от памук, натриев хексаметафосфат. (Lead acetate, chromium, thimerosal, hydrogenated cotton seed oil, sodium hexametaphosphate)Продуктите, които съдържат замърсяващи метали, няма да бъдат изброени на етикетите на съставките
Кaкво представлява и как засяга здравето? 
Някои метали играят важна роля в нормалните функции на тялото. Например желязото е необходимо за кръвта. Когато обаче тези метали се натрупват, те могат да имат сериозни отрицателни ефекти. Други метали, като олово и живак, нямат нормални физически функции в тялото. Раковите биопсии на гърдата показват по-голямо натрупване на желязо, никел, хром, цинк, кадмий, живак и олово в сравнение с нераковите биопсии. В допълнение, няколко метала действат като естроген в присъствието на някои клетки на рак на гърдата.Няколко съставки, получени от растителни източници като масло от памучно семе и оризови производни, също могат да съдържат тежки метали като олово и живак. Докато някои метали са замърсители, други служат като оцветители. Например, хромът се използва в много малък брой продукти като оцветител, а железните оксиди са обикновени оцветители в сенките на очите. Някои алуминиеви съединения са оцветители в гланц за устни, червила и лак за нокти. В допълнение, някои цветни добавки могат да бъдат замърсени с тежки метали като D & C Red 6, които могат да бъдат замърсени с арсен, олово и живак.

Засяга най-вече: Бременни жени, малки деца и юноши

РЕГЛАМЕНТИ: Забранени / намерени опасни за употреба в козметиката в Канада, Япония и Европейския съюз, ограничени в козметиката в САЩ

ТЕФЛОН  

POLYTETRAFLUOROETHYLENE (PTFE, AKA TEFLON®) (ОПАСНОСТ 5)

Teflon във вашия грим? Тази незалепваща съставка и други флуорирани съединения са свързани със забавена менструация, по-късно развитие на гърдите

Намерени в: Фон дьо тени, пресована пудра, прахообразни продукти, бронз, руж, сенки за очи, спирала, гел за бръснене, балсам за устни, анти-ейдж лосиони и кремове.
Какво пише на етикета: Политетрафлуороетилен (PTFE), Полифлуорометилизопропилов етер, DEA-C8-18 Перфлуороалкилетил фосфат, Тефлон (Polytetrafluoroethylene (PTFE), Polyperfluoromethylisopropyl Ether, DEA-C8-18 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Teflon)
Кaкво представлява и как засяга здравето? Флуорираните съединения са съставки, изградени около елемента флуор, халогенен елемент, със свойства подобни на хлора и брома, които са често срещани в химическите вещества, забавящи горенето.  Потенциално замърсяване с перфлуорооктоноева киселина (PFOA), което е свързано с рак; рак на млечната жлеза; репродуктивна токсичност, ендокринно разстройство и биоакумулиране и устойчивост на околната среда/

Засяга предимно: Бременни жени, деца

В Америка може да се срещне и в питейната вода.


ТАЛК (TALC) (опасност 3)

Може да съдържа известния карциногенен азбест, поради което трябва да се избягва в прахове и други продукти за лична хигиена, освен ако не е известно, че е без азбест. Дори талкът без азбест трябва да се избягва в областта на таза.

Намерен в: Бебешки прах, продукти за тяло и душ, лосиони, продукти за женска хигиена, сенки за очи, основи, червило, дезодоранти и маски за лице.
Какво пише на етикета: Талкум на прах, козметичен талк (Talcum powder, cosmetic talc,talc)  Изберете компании, които удостоверяват, че техният талк е без азбест.
Кaкво представлява и как засяга здравето? Талк е минерална субстанция, използвана в различни козметични продукти и продукти за лична хигиена от бебешки прахове до сенки за очи. Добавя се, за да абсорбира влагата, да изглажда или омекотява продуктите, да уплътнява и матира грима. Талка запушва порите на лицето и може да влоши кожни проблемни като акне.

РЕГЛАМЕНТИ: Талкът е ограничен в Европейския съюз 


КАРМИН (CARMIN) (опасност 1)

Намерен в: Всякакви козметични продукти с червен пигмент,дрехи,препарати,храни.
Какво пише на етикета: CL 75470 CARMINE (COCCUS CACTI L.) ; CARMINE 5297; CARMINE ULTRA-FINE; CARMINIC ACID; CARMINIC ACID LAKE; NATURAL RED 4; B ROSE LIQUID
Кaкво представлява и как засяга здравето? Кармина не е опасен за здравето на човека,използва се като червен пигмент в козметиката, включително и био козметиката. 
Тази съставка може да бъде получена от животни. PETA: Пигменти от животински, растителни и синтетични източници, използвани за оцветяване на храни, козметика и други продукти. Кохинелът е от насекоми. Широко използваните FD & C и D & C цветове са коаларните (битуминозни въглища) производни, които непрекъснато се изпитват върху животни поради техните канцерогенни свойства. 
Алтернативи: грозде, цвекло, куркума, шафран, моркови, хлорофил, анато, алкане.


DISODIUM EDTA и Е385 (опасност 1)

Намерен в: Всякакви козметични продукти,гримове,шампоани и храни.
 Какво пише на етикета: Е385 (ETHYLENEDINITRILO) TETRA- DISODIUM SALT ACETIC ACID; ACETIC ACID, (ETHYLENEDINITRILO) TETRA-, DISODIUM SALT; DISODIUM DIHYDROGEN 
 Кaкво представлява и как засяга здравето? ЕДТА (етилендиаминтетраоцетна киселина) е хелатиращ агент, използван за изолиране и намаляване на реактивността на металните йони, които могат да присъстват в продукта.
Не е класифициран като опасен за здравето на човека. В наши дни E385 се получава чрез взаимодействие на натриев цианид, етилендиамин, и формалдехид.
Трябва да се отбележи, че има ползи, както и вреди от калциево динатриев EDTA.
От една страна, химичното съединение се натрупва в човешкото тяло и може да причини значително увреждане на черния дроб.
Натриево-калциев едетат е в състояние да реагира изцяло с тежки метали, които се натрупват в човешкото тяло и да предпазва от отравяне.

TOCOPHERYL ACETATE (Синтетичен витамин Е) (опасност 3)

Намерен в: Всякакви козметични продукти,гримове,шампоани , течни и сухи фон дьо тени,водни бази.
 Какво пише на етикета:TOCOPHEROL ACETATE; TOCOPHERYL ACETATE, DL-ALPHA
*Изписването на чист витамин Е е TOCHOPHEROL ,за това е много подвеждащо когато на етикета пише TOCOPHEROL ACETATE
 Кaкво представлява и как засяга здравето?Токоферилацетатът е химично съединение, което се състои от оцетна киселина и токоферол (витамин Е)
Не се квалифицира като опасен за здравето и човека,но може да се свърже с токсичност и се счита за силен алерген.

Cyclopentasiloxane циклопентасилоксан (опасност 3)

Намерени в: Течни фон дьо тени, кремообразни ружове, балсами за устни и в грижата за косата,кондиционери.
 Какво пише на етикета: CYCLOPENTASILOXANE, DECAMETHYL-; DECAMETHYL- CYCLOPENTASILOXANE; DECAMETHYLCYCLOPENTASILOXANE
 Кaкво представлява и как засяга здравето?
(циклометикон) е циклично съединение на основата на силиций; може да бъде свързана с токсичност за околната среда и човека.
 Свързва се с токсичност на органите (не репродуктивна);  Екотоксикология, Ендокринни разстройства, Невротоксичност.

Класифициран като  токсичен или вреден.


PEGs (опасност 3)

Намерени в: Течни фон дьо тени,течен грим, продукти за лична хигиена,продукти на водна основа.
 Какво пише на етикета:LAURYL PEG/PPG-18/18 METHICONE ; PEG 
 Кaкво представлява и как засяга здравето? Полиетиленгликолите или PEGs са петролни съединения, които се използват за сгъстяване, омекотяване и желатинизиране на козметика, което ги прави обикновена съставка в продуктите на крема. Основният проблем с ПЕГ е, че те често са замърсени с етиленов окис и 1,4-диоксан. Етиленовият оксид е известен човешки канцероген, потенциално вреден за нервната система и човешкото развитие. 1,4-диоксанът е възможен човешки канцероген, който може да остане в околната среда за дълги периоди от време без да се разгражда. ПЕГ съединенията също така подобряват проникването на други съставки в кожата ви, което е чудесно, ако тези други съставки са здрави, но не толкова, ако са вредни. Броят до PEG показва колко единици етилен гликол съдържат, като PEG-4 или PEG-150. Колкото по-малък е броят, толкова по-лесно продуктът се абсорбира в кожата ви.


Референции и кредити:
1 National Research Center for Women and Families Web site, “Tampon Safety,” by Susan Dudley, PhD, Salwa Nassar, BA, Emily Hartman, BA. Last accessed September 21, 2010. http://www.center4research.org/2010/04/tampon-safety/
2 FDA Web site: Tampons and Asbestos, Dioxin, & Toxic Shock Syndrome http://www.fda.gov/MedicalDevices/Safety/AlertsandNotices/PatientAlerts/ucm070003.htm
3 Thornton, Joe. Pandora’s Poison: Chlorine, Health and a New Environmental Strategy, MIT Press 2000. Page 60, Table 2.1, “International Agency for Research on Cancer classification of organochlorine carcinogens.”
4 Thornton, Joe. Pandora’s Poison: Chlorine, Health and a New Environmental Strategy, MIT Press 2000 Page 88, Table 2.2, “Effects of organchlorines on hormones, neurotransmitters, and growth factors.”
5 Rier, S and WG Foster. Environmental Dioxins and Endometriosis.” Toxicological Sciences, 2002.
https://www.ewg.org
https://www.annmariegianni.comПреминахте ли към естествени продукти за грим? Кажете ни любимите си!
Надявам се тази статия е била полезна за вас, ако ви е харесала споделете за да стигне и до повече хора ! Благодаря !

Мери 
1 коментар

  1. Страхотна статия ! Много полезна :-) И аз постепенно замених козметиката си с натурална алтернатива.Но все още имам проблем с боята за коса.Намерила съм страхотни растителни бои,но за съжаление в България не се доставят. Чух за марката Rodolphe & Co, но не намирам някакви отзиви за нея и какво съдържа. Ще се радвам ако имате хубави съвети в тази област :-)

    ОтговорИзтриване

Последвай ме за нови постове и идеи :