Гел дезинфектант - кои ще ни предпазят и кое да НЕ правим сами? - Green For Beauty

Гел дезинфектант - кои ще ни предпазят и кое да НЕ правим сами?




Покрай COVID-19 има недостиг на дезинфектант за ръце, съответно се появиха стотици DIY (направи си сам) рецепти за дезинфекция. Ще бъдат ли ефективни всъщност?

COVID-19 се причинява от SARS-CoV-2 (нов коронавирус 2019). Един от начините, по които този вирус се разпространява е, като се докопа до ръцете ви, с които след това докосвате очите, носа и устата си, а след това вирусът може да се размножи във вашия дихателен тракт. За да не се случи това, здравните власти популяризират измиването на ръцете поне 20 секунди със сапун и вода и дезинфектанти за ръце, когато не можете да миете ръцете си.

Дори и лично да не попадате в група с висок риск, добре е да ограничите предаването, като отговорен гражданин, а и все пак всеки от нас има някой възрастен родител и роднина.
Важното е това да се случва постепенно, за да могат болниците и  лекарите да се справят.

Световната здравна организация пусна някои идеи за създаване на дезинфектиращи продукти. Препоръчаните рецепти за дезинфекция на ръцете, са тези, които бих използвала и препоръчала. Те се състоят от високо съдържание на алкохол, глицерин (за омекотяване на ръцете) и водороден пероксид (за убиване на бактериални спори в оборудването - това не действа за убиване на микробите на ръцете ви).

-Санитайзърите трябва да съдържат 60-95% алкохол за надеждно инактивиране на коронавируса.
-Понастоящем (от 14 март 2020 г.) други вещества не се препоръчват при дезинфекция на ръцете (бензалкониев хлорид и други катионни детергенти са по-ефективни срещу бактерии, отколкото вируси, и няма данни за това колко добре работят срещу този коронавирус).
-Не е известно, че етеричните масла действат, защото те не са широкоспектърни.
-Трябва да се използват широкоспектърни санитайзъри!!
-Сребърната вода не е достатъчна също !
-За да получите над 60% чист алкохол в крайния продукт, трябва да имате поне 63% алкохол съдържа в рецептата си (ако използвате чист алкохол - ще ви трябва повече, ако е по-малко от 100% концентация алкохол).

Също така ще трябва да използвате алкохолосъдържащ продукт с най-малко 60% алкохолно съдържание. Вода от хамамелис (15-30% алкохол) и регулярен алкохол за пиене, като водката(<40 b="">НЯМА да сработят(освен ако не са наистина сериозно високоградусова напитка.) Най-просто обяснено е, че ако смесите гел от алое вера с 95% алкохол крайният продукт, няма да е 95% алкохол. Водещото количество трябва да е на алкохола.

Давам пример:
Видях следната рецепта:
70% алкохол 7с.л
3 супени лъжици алое вера
Тук всъщност крайният резултат е, че имаме продукт съдържащ само 49% алкохол, тоест крайно недостатъчен.

Друг пример:
10к лавандула
4к етерично масло от чаено дърво
1с.л алкохол 60%
3с.л алое вера гел
витамин Е
Тази рецепта реално е 3.5-5.9% реален алкохол

Ако имаме 100% чист алкохол това се равнява 60% от нашата формула за 100мл
Най-често можем да намерим алкохол 95%, тоест неговото количество във формулата трябва да бъде 63%


Някои от рецептите, на които попаднах, показват смущаваща липса на разбиране за това как действат дезинфекциращите средства и унищожаващите вируси. И изказвания като „това работи за мен години наред“, .... употребявам 60% алкохол“ (и прибавя милион неща към 60% алкохол).
Всеки от тези опити е опасен и високозапалим!



 Бъдете в безопасност, всички!

Няма коментари