Ексклузивен СЕТ за лице "е Лек" - ревю - Green For Beauty

Ексклузивен СЕТ за лице "е Лек" - ревю





Много харесвам и подкрепям когато виждам български фирми, които се стремят да предложат качествена, чиста и натурална козметика. Смятам, че в България имаме прекрасни ресурси, билки и екстракти, които можем да използваме. Обичам да експериментирам и да пробвам нови неща, разбира се и да ви разказвам в дълбочина за съставките и цялостно да ви разгърна нещата от формулаторска гледка точка. Е ЛЕК  много смело и умело успяват да съчетават в своите формулировки прекрасни инфузии и билкови блендове. Бранда акцентира върху „природо лечението“ и залагат на билките.

Този месец, те пуснаха специален лимитиран сет, който имах удоволствието да опитам предварително и за който да ви разкажа. На първо място много се впечатлих от идеята на проекта, който е съвместно направен с Biomyc - вторична опаковка от Biomyc. Тук за първи път в България се реализира мицелната им технология за опаковане. Тя е напълна биоразградима, осигурява термо защита на продуктите, не пропуска слънчева светлина и ги предпазва от нараняване/счупване, което е много важно като имаме предвид, че продуктите са основно от масла и фоточувствителни съставки. Сета е представен в много симпатична кутия, която е компостируема.

Искам да подчертая, че Елек ми съдействаха напълно и отговориха на всички мои въпроси и забележки, за което благодаря!


Екслузивен СЕТ за лице съдържа два нови продукта:
ИНТЕНЗИВЕН ЛИФТИНГ ЗА ЛИЦЕ – в стъклена бутилка от 50мл с рол-он представлява течен гелообразен,  серум концентрат.

По описание „Активни съставки азиатска Центела, ултрахидратираща Хиалуронова киселина, етерична вода от краставица и етерично масло от бергамот. Действието на лифтинга включва насърчаване на пролиферацията на фибробласти и повишаване синтеза на съдържание на колаген и вътреклетъчен фибронектин, както и подобрява еластичността на новообразуваната кожа. Тази лека, немазна формула помага да се намали появата на фини линии и бръчки.“

inci/Състав: аetheria cucumeris aqua, argentum AQUA, SODIUM HYALURONATE, GERANIUM MACULATOM LEAF/STEM EXTRACT, CENTELLA ASIATICA LEAF EXTRACT, CITRUS BERGAMIA fruit oil, dill seed oil.

Реално погледнато няма активни съставки с интензивен лифтинг ефект, така че според мен този продукт, може да се използва от всеки тип кожа и възраст, тъй като избягвам продукти с изразен анти-ейдж/лифтинг ефект все още. Разбира се самите масла и екстракти имат влияние върху кожата, особено азиатската Центела.

Какво може да направи centella asiatica за кожата?
Проучванията показват, че centella asiatica не е просто модерна съставка - тя наистина има ползи за кожата, благодарение на нейните активни съединения е показала, че има мощни антиоксидантни свойства и е богат източник на аминокиселини, тя е добра хидратираща съставка и успокоява раздразнената кожа.

Има доказателства, че продуктите с centella asiatica могат да помогнат за съживяване на защитната бариера на кожата. Има твърдата наука зад тези твърдения, които действително подкрепят предполагаемите ползи. Въпреки че на много естествени съставки им се приписват много ползи, но малки по резултати, изследванията подкрепят много от твърденията около centella asiatica.

аetheria cucumeris aqua – тази съставка е изписана некоректно по INCI за пръв път я срещам с такова наименование. За това ги попитах и се оказа, че това е вода от краставица Cucumis Sativus (Cucucmber) и вероятно са сгрешили етикета. 

Cucumis sativus (cucumber) fruit extract; Cucumis sativus (cucumber) extract; Cucumis sativus (cucumber) fruit; Cucumis sativus (cucumber) fruit water; Cucumis sativus (cucumber) juice; Cucumis sativus (cucumber) seed extract 

Много по-често се използва екстракта в малки концентрации 3-5% отколкото водата.
Екстрактът от плода Cucumis Sativus има противовъзпалителни качества, включително (слънчеви) изгаряния. Екстракта може да възстанови сухата и увредена кожа и да й придаде по-мек и гладък вид. Друго предимство е, че рН-стойността е идентична с човешката кожа.

След това имаме сребърна вода (argentum AQUA) , което много ми допада, обожавам когато има сребро в козметиката ми, тъй като продукта не е консервиран, предполагам, че със сребърната вода са искали да консервират, но въпреки това мисля, че не е коректно, да не се добави допълнителен консервант, тъй като считам сребърната вода за недостатъчна и нестабилна, като консервант. Това е моята основна забележка,  в този случай да кажем, че опаковката до някъде защитава продукта, тъй като има лимка, но тази лимка ми беше крайно неудобна и продукта излизаше трудно с нея, за това я махнах и слагах с друга пипета. Като цяло когато нанасям серум предпочитам да нанасям с пипета или помпичка и да разнеса отделно с ролер. Има и други български брандове, които не използват допълнително консерванти и разчитат на сребърната вода, но за мен тя не е достатъчно стабилна, така както би било чистото микронизирано сребро. 

Цялостно продукта, като ефект ми допадна доста, има стягащо порите и кожата действие, за това реално можем да кажем, че визуално прави лифтинг ефект.

Хиалуронова киселина – присъства в голямо количество в продукта и помага на кожата да задържи влагата в нея, тя сама по себе си не е „ултрахидратираща“ тъй като се счита, че тя не попива изцяло в кожата, а остава на нейната повърхност, тоест тя реално няма хидратиращи свойства за кожата. В случая Азиатската центела и бленда от масла са тези с реални хидратиращи и терапевтични свойства.

Като цяло описанието е малко прекалено "насърчаване на пролиферацията на фибробласти и повишаване синтеза на съдържание на колаген и вътреклетъчен фибронектин, както и подобрява еластичността на новообразуваната кожа. "  Не мисля, че повечето хора изобщо ще разберат какво пише, просто звучи сложно, но това нищо не означава. Щях да остана по-впечатлена, ако INCI-те бяха по-внимателно и коректно изписани, защото така използваме сложни термини, но в същото време има недоизпипани неща.

Околоочен серум
INCIPRUNUS DOMESTICASIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OILRICINUS COMMUNIS OIL CASTOR OILORGANIC ROSEHIP SEED OILHIPPOPHAE RHAMNOIDES OILTOCOPHERYL ACETATECOENZYME Q-10PANTHENOLESSENTIAL OILS: CITRUS GRANDIS PEEL OILTAGETES MINUTA (TAGETES) FLOWER OIL.


По описаните в сайта: "НОЩЕН ОКОЛООЧЕН СЕРУМ е богато текстуриран и е специално създаден с укрепващ коензим Q10, подхранващи - масло от Облепиха, витамини Е и обогатяващи естествени масла, включително масло от шипка и синя слива. Подпомага здравината на кожата, като насърчава колагена и еластичността, за да намали провисването. Този подхранващ нощен серум създава защитен филм върху кожата, намалява несъвършенствата в областта на очите и спомага за регенерацията на клетките." 

Изключително интересно подбиране и комбинация, много ми допада това, че има и Q10, важна активна съставка в продуктите за околоочна грижа. Тук например описанието е доста добре, точно и ясно написано. Добре, е че са подчертали, че серума е нощен, тъй като има фоточувствителни съставки, също така леко оцветява зоната около очите, което на мен лично много ми допада, неутрализира добре тъмните кръгове и омекотява кожата отлично. На лицето кожата ми е доста мазна, но околоочната зона ми е доста суха, дори се лющи понякога. Усетих продукта много добре, имам доста чувствителни очи и реагирам на повечето продукти, но този серум дори бих казала, че има успокояващо действие. Тук също има малко неточно изписване в INCI по-коректно се зписва (PRUNUS DOMESTICA SEED OIL ) или (Plum Kernel Oil (Prunus domestica) важно е да се изписва от коя част на растението е маслото. Тук ми стана много любопитно, този серум е на основата на масло от синя слива.

Сливовото масло се откроява от другите растителни масла, тъй като съдържа най-високото количество витамин Е (токоферол) и богато на олеинова киселина (60-80%), линолова киселина (15-25%), витамин В, протамин В5 ( бета каротин). В резултат на това маслото е много стабилно поради високата концентрация на витамин Е, който действа антиоксидант, което може да удължи срока на годност на това масло.

Маслото  е отличен носител на липоразтворими активни вещества (например Q10), съдържащи се в козметичните препарати. Недостигът на мастни киселини в кожата се проявява чрез отслабване на защитната бариера на кожата, забавен процес на заздравяване, суха кожа, набръчкване и отпусната кожа, лющене, възпаление, повишена чувствителност към черни точки и екземи и често дразнене и зачервяване на кожата. Благодарение на високото си съдържание на олеинова киселина (до 80%), е едно от леките масла, които бързо се абсорбират в кожата, без да оставят усещане за мазнина.


Също така, щеше да е хубаво да има и натурален витамин Е – Tocopherol вместо Tocopheryl Acetate. Нямам нищо против съставката, използва се масово и в био козметиката, темата около нея е спорна, но повече се радвам когато видя чист Tocopherol. Е ЛЕК твърдят, че това е техническа грешка при изписване на инфомрацията от страна на ЕЛЕК. Реално в продукта е вложен витамин Е - Tocopherol, но на етикета е изписан Tocopheryl Acetate. 


Цялостно съм доволна от продуктите, доста различни и интересни. Обичам точно такъв тип продукти, като най-вече ми допадна околоочният серум, дори не мога да се сетя за друг подобен, който да съм използвала преди това, въпреки това не бих си закупила повторно подобен продукт без консервант.


Кредити:





Няма коментари