Козметика и икономика | Аз избирам българската икономика ! - Green For Beauty

Козметика и икономика | Аз избирам българската икономика !




Пиша една малко по-различна икономически насочена статия през козметиката.
Тъй като все по-често срещам хора, които насърчават пазаруването от чужбина. По-точно тук ще разгледам най-вече пазаруването на марки, които се предлагат и в България. Ще говоря лично за козметиката, но това се среща като цяло при всички продукти и области. Не съм учила икономика, но пиша тази статия през погледа и на потребител и на човек, който също предлага марки, които са разпространени в цял свят. Като потребител това никога преди не ми е правило впечатление, нито съм се замисляла.

Мога смело да твърдя, че българската жена е доста поддържана и определено държи на качествената козметика. Като имаме предвид и факта, че все пак европейските продукти тук са в лева, тоест двойно спрямо еврото и стандартите, въпреки това българската жена избира най-доброто за себе си. Факт е, че понякога има злоупотреби от към ценообразуването и се слагат огромни надценки, но повечето вносители се стараят да спазват европейският RRP (recomend retail price) вероятно от там идва и това, хората да търсят и да пазаруват от чуждестранни сайтове и бизнеси, когато разликите в цените са прекалено големи. Въпреки това смея да кажа, че повечето надценки са в допустимата граница, ако преди е било по-трудно с доставките и достъпа до чуждестранни сайтове, то днес това вече не е никакво затруднение за потребителят, така че фирмите се съобразяват определено с това. Голяма е разликата, когато стоките идват извън Европа, отваряме примерно официалният американски сайт и гледаме 20$ а същият продукт тук се предлага за 50лв. съответно ние си мислим, че тук нещо ни премятат, но това което хората изпускат е, че фирмата вносител плаща доставка, мито, сертификат/нотификация на продукта, ДДС, внос, етикет и всичко останало, тези неща няма как да не натоварят продукта ценово. За тези, които все пак поръчат, накрая също трябва да отидат на митница за да освободят продукта си и да платят за това, като от 2020 митото се вдига с 25%.


Различно ли е качеството на козметика в България и Европа?
Друга причина е, че хората смятат, че качеството на козметиката в България и чужбина е различна. Специално за продуктите от Европа може да сме напълно спокойни и сигурни, че разлика в качеството няма, но за други продукти извън Европа и Америка, определено можем да сме по-внимателни, особено с масовите реплики на продукти на известни марки, които основно идват от Китай.

Евтиното излиза скъпо
Някои чуждестранни сайтове предлагат безплатна доставка, но ако не обърнем внимание, може да се окаже, че пратката ни ще бъде спряна на митницата, за което ще трябва да доплатим в някои случаи. Освен това, ако имаме проблем с цвят или с продукт, връщането или замяната се случват много бавно.

Търсене и предлагане
Смятам, че на пазара ни има доста богато предлагане на козметика, специално и в сегмент био, органик и натурална, не мисля, че пазара е ограничил някого до толкова, че да се налага да се пазарува от чужди сайтове, но добре, да кажем, че искаме нещо определено или нещо, което не се намира в България, аз самата също поръчвам някои неща, като например сенки за очи ( на един гримьор никога не му стигат) а в био грима, гамите не са огромни все пак.
Тук имам въпрос отправен към хората, които пазаруват от чуждестранни сайтове, какво не успявате да откриете в България ? Има ли нещо, което търсите, но не откривате? Откривате ли разлики в цените и като цяло коя е основната ви причина?

Под прикритие
Някои сайтове, които изглежда, че са с централа в България са всъщност с чужда централа. Те са преведени на български и просто има оператори, които отговарят на български при нужда. Като потребител обикновено това не ви прави впечатление, за да се разбере дали сайта е български или не, най-отдолу в контакти или информация можете да видите къде се намира централата и каква по народност е фирмата. Повечето са Чешки и Полски компании. Проблемът е, че пазарувайки от тези сайтове, парите ни отиват в друга държа, те не остават в България, храним чужда икономика. Още повече когато пазаруваме продукти, които ги има и в България и местните магазини, понякога дори не е до разликата в парите, продуктите ни идват двойно по-бавно и плащаме много повече за доставка.


Подкрепи местният бизнес
Следващият път когато пазарувате онлайн, просто можете да си направите едно бързо проучване, дали този продукт не се предлага вече в България или подобен на него. А може да се окаже, че е дори в близкото магазинче до вас без да очаквате.
Давам пример с една клиентка, която живее в сградата до моето магазинче, което тя откри съвсем случайно. Не залагам много на онлайн реклама, при мен хората идват основно с препоръка, но тази дама се оказа, че дълго време е купувала продукт, който се предлага точно при нас, но тя от доста време е поръчвала от Италия. През цялото това време сме й били под носа, а тя беше изключително изненада и щастлива, че ни откри. Аз също !

Устойчивост
Значение има разбира се и за природата. Колкото от по-далеч пазаруваме толкова по-голям отпечатък оставяме за природата, но да кажем това е най-малко значимото в случая, хората много рядко се замислят за това. Консуматорско общество с консуматорско мислене.

Не знам колко точно, но козметиката и този сегмент със сигурност заемат немалък пазарен дял в нашата икономика, защото няма човек който да не използва поне 1 продукт, дали сапун, паста за зъби, шампоан и т.н така, че моят апел е подкрепяйте местният бизнес и нашата икономика на първо място !
Също ми прави впечатление когато някой си качи снимка на даден продукт в Instagram, че тагва (само) официалният профил, при положение че въпросният бранд си има представителство в България примерно Real Techniques има български профил Real Techniques_Bulgaria и хората предимно тагват само официалният профил, наистина не разбирам каква e целта в случая.



Няма коментари