Какво е Dry Brushing ? Ползи и как да го направим правилноКакво е Dry Brushing или Сухо изчеткване ?
Така както си мием зъбите с четка и си сресваме косата с четка, така можем и да почистваме тялото си.
Сухо измиване за кожата

Тази практика придобива популярност напоследък и с основателна причина. Дори забелязах "dry brushing" като предлагана процедура в някои спа хотели и центрове. Dry Brushing има много ползи и предимства от съвършено гладка кожа до лимфен дренаж.
Каквото точно представлява и защо да го опитаме веднага ?
Макар,че превода към български не звучи добре "сухо четкане" е точна така като звучи.Четкане на кожата със суха четка, обикновено преди душ.При сухото четкане кожата обикновено се четка към сърцето, започвайки от краката и ръцете, през гърдите.
Ползи от Dry brushing 

Този "ритуал" ще ви помогне не само да се чувствате страхотно с вашата прекрасна гладка и мека кожа, но има и други предимства:1. Стимулиране на лимфата:
Лимфната система е основна част от имунната система на организма. Тя се състои от органи и лимфни възли, канали и съдове, които транспортират лимфата в тялото. Много от тези лимфни съдове са точно под кожата в нейният епидермис и поддръжниците на "сухата четка" твърдят, че четкането на кожата редовно помага да се стимулира нормалният лимфен поток в тялото и да се помогне на тялото да се детоксикира естествено.


2. Ексфолиране

Това е първото нещо,което ще забележите щом направите четкането. Процесът на въртене на твърда естествена четка върху кожата помага за разхлабването и отстраняването на мъртвите кожни клетки, тоест ексфолиране. Забелязах много по-мека кожа през първите няколко дни и седмици, след като започнах сухо четкане и кожата ми остана мека. Сухото четкане е един от най-простите и най-естествени начини за ексфолиране на кожата. Обичам ефектна от редовното сухо четкане върху кожата ми,особено през лятото.


3. Почистете порите (и по-малки пори!)

Допълнителната полза от ексфолирането на кожата е изчистването на себума, замърсяванията и всичко останало от порите. Използвайки специализирана по-малка и мека суха четка за лицето, забелязвам, че лицето ми е по-меко и порите ми са много по-малко забележими.
Разбира се кожата на лицето и тялото е различно затова трябва да сме внимателни.

4. Помощ за целулита

Въпреки, че доказателствата са анекдотични, открих много изказвания на хора, които твърдяха, че редовното сухо миене значително е помогнало на целулита им. Няма много изследвания, за да се подкрепят твърденията за целулита, но сухото четкане се усеща страхотно и прави кожата по-мека, така че в действителност няма никакъв недостатък и причина да не се опита !

5. Стимулиране на природната енергия


Не мога да обясня защо, но сухото миене винаги ми дава естествена енергия. Поради тази причина не бих препоръчала сухо миене през нощта, но е страхотно сутрин. Една теория е, че тъй като увеличава кръвообращението, също така увеличава енергията. Така или иначе, сухата четка е част от моята сутрешна рутина.Избор на суха четка и методът :

Сухо четкане може да се извършва ежедневно, за предпочитане сутрин преди душ. Започнете с по-мека четка и с леки движения без много натискане. С времето можете да преминете към по-твърди четки по-силен натиск.
  • Започвайки от краката, започвам от стъплата , по дължина нагоре с гладки движения. Обикновено четкам всяка секция от кожата 10 пъти. За лимфата винаги четкам в областта на сърцето / гръдния кош, където се оттича лимфната система.Винаги се изтъркайте към центъра на тялото.
  • Повторете същия процес с ръцете, като започнете с дланите на ръцете и изчеткате ръката към сърцето. Отново 10 пъти.
  • На стомаха и мишниците, четкаm с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка.След това повтарям процеса на корема и гърба си, а лицето ми с по-деликатна четка.
Използвам твърда четка с естествена четка дръжка от дърво или бамбук, която ми позволява да стигна до целия си гръб и леко да изчеткам стъпалата и краката.


Малка и голяма четка за сухо четкане Ecotools 
Забележка: Не четкайте твърде много! Мекият и гладък подход често работи най-добре. Кожата ми е леко розова след четкане, но никога не трябва да е червена или жилава. Ако изобщо боли, използвайте по-мека четка и по-леко !

Използвайте естествен душ гел след това .

Сменете четката на всеки 6-12 месеца, тъй като в крайна сметка ще се изхаби. Също така препоръчвам измиването на четката на всеки няколко седмици, за да се премахнат мъртвите клетки от кожата.

До колко е полезен и до колко работи този метод?

Няма специфични научни изследвания за сухото четкане. Голяма част от доказателствата, особено свързани с ползата за целулита, са анекдотични и ще са необходими много повече изследвания, преди дерматолозите да считат това за легитимно медицинско лечение.Тя не е предназначена да бъде медицинско лечение и не трябва да се счита за такова. Дерматолозите също така твърдят, че целулитът е генетичен и че няма лечение.
Поддръжниците на сухото четкане твърдят, че могат да стимулират лимфната система, да помагат на тялото да се отърве от токсините и да увеличи циркулацията или енергията. Дори дерматолозите се съгласяват, че лекото измиване на кожата има ексфолиращи ползи и може да стимулира тялото по начин, подобен на масаж, който със сигурност има добри ползи.

 Почистването на кожата е много успокояващо и не може да навреди, затова стана част от ежедневието ми.

Особено полезна може да се окаже и по време на бременност, може да  предпази от стрии и възстановяване на кожата след бременността.

Намерете какво работи за вас

В края на деня изследователите вероятно няма да правят проучвания за сухото четкане. Нямат и  стимул да се прави такова проучване, когато една качествена четка струва по-малко от 20лв и е достъпна онлайн. В същото време се приема, че практиката е безвредна и в най-лошия случай е неефективна. Подобно на всеки аспект на здравето (или живота), е важно да направите свои собствени изследвания, да опитате нещата и да измерите ефектите за себе си.

Лично на мен ми харесва сухото четкане за по-гладка кожа и изблик на природна енергия, но опитайте да видите какво вие мислите.

Какво мислите? Ще го опитате ли?
Ако,този пост ви е харесал можете да се абонирате за блога или бюлети за най-новите статии.
Също така можете да споделяте и харесвате !

Благодаря !
credits: Ecotools Bulgaria
credits:welnessmama
credits pictures: web § Boho bunnie 

Няма коментари

Последвай ме за нови постове и идеи :