Какво е Dry Brushing - Сухо четкане ? Ползи и как да го направим правилно - Green For Beauty

Какво е Dry Brushing - Сухо четкане ? Ползи и как да го направим правилно



Какво е Dry Brushing или Сухо изчеткване ?
Така както си мием зъбите с четка и си сресваме косата с четка, така можем и да почистваме тялото си.
Сухо почистване на кожата

Тази практика придобива популярност напоследък и с основателна причина. Дори забелязах "dry brushing" като предлагана процедура в някои спа хотели и центрове. Dry Brushing има много ползи и предимства от съвършено гладка кожа до лимфен дренаж.
Каквото точно представлява и защо да го пробваме веднага ?
Макар,че превода към български не звучи добре "сухо четкане"  превода е е точно такъв. Четкане на суха кожа със суха специална четка, основно преди душ. При сухото четкане кожата обикновено се четка към сърцето, започвайки от краката и ръцете, през гърдите.
Ползи от Dry brushing 

Този "ритуал" ще ви помогне не само да се чувствате страхотно с вашата прекрасна гладка и мека кожа, но има и други предимства:




1. Стимулиране на лимфата:
Лимфната система е основна част от имунната система на организма. Тя се състои от органи и лимфни възли, канали и съдове, които транспортират лимфата в тялото. Много от тези лимфни съдове са точно под кожата в нейният епидермис и поддръжниците на "сухата четка" твърдят, че четкането на кожата редовно помага да се стимулира нормалният лимфен поток в тялото и да се помогне на тялото да се детоксикира естествено.


2. Ексфолиране

Това е първото нещо,което ще забележите щом направите четкането. Процесът на въртене на твърда естествена четка върху кожата помага за разхлабването и отстраняването на мъртвите кожни клетки, тоест ексфолиране. Забелязах кожата ми много по-мека и гладка през първите няколко дни и седмици, след като започнах сухото четкане и най-хубавото е ,че кожата ми остана мека. Сухото четкане е един от най-простите и най-естествени начини за ексфолиране на кожата. Обичам ефектна особено през лятото, също така забелязах много по-малко враснали косъмчета след епилация например.

3. Почиствате порите (и по-малките пори!)

Допълнителната полза от ексфолирането на кожата е изчистването на себума, замърсяванията и всичко останало от порите. Използвайки специализирана по-малка и мека суха четка за лицето, забелязвам, че лицето ми е по-меко и порите ми са много по-малко забележими. Разбира се кожата на лицето и тялото е различно затова трябва да сме внимателни.

4. Помощ за целулита

Въпреки, че доказателствата са анекдотични, открих много изказвания на хора, които твърдят, че редовното сухо четкане значително е помогнало за стягане на кожата и намаляване на целулита. Няма много изследвания, за да се подкрепят твърденията за целулита, но сухото четкане се усеща страхотно и прави кожата по-мека, така че в действителност няма никакъв недостатък и причина да не се опита ! Аз лично, също забелязвам стягане, не пия много вода и вероятно заради това задържам течности и съответно образувам целулит, но в комбинация със стягащ бленд масла и сухото четкане, определено виждам резултати при мен. 

5. Стимулиране на природната енергия


Не мога да обясня защо, но сухото четкане винаги ми дава естествена енергия. Поради тази причина не бих го препоръчала през нощта, но е страхотно сутрин. Една теория е, че тъй като увеличава кръвообращението, също така увеличава енергията. Така или иначе, сухата четка е част от моята сутрешна рутина преди сутрешният душ.



Избор на суха четка и методът :





Сухо четкане може да се извършва ежедневно, за предпочитане сутрин преди душ. Започнете с по-мека четка и с леки движения без много натискане. С времето можете да преминете към по-твърди четки и по-силен натиск. Тук можете да намерите видове четки за сухо четкане.
  • Започвайки от краката, започвам от стъплата , по дължина нагоре с гладки движения. Обикновено четкам всяка секция от кожата 10 пъти в посока. За лимфата винаги четкам в областта на сърцето / гръдния кош, където се оттича лимфната система.Винаги се изтърквайте към центъра на тялото.
  • Повторете същия процес с ръцете, като започнете с дланите на ръцете и изчеткате ръката към сърцето. Отново 10 пъти в посока.
  • На стомаха и мишниците, четкам с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. След това повтарям процеса на корема и гърба си, а лицето ми с по-деликатна четка.
Използвам твърда четка от кокосови влакна или агаве с естествена дръжка от дърво , която ми позволява да стигна до целия си гръб и леко да изчеткам стъпалата и краката.


Забележка: Не четкайте твърде много! Мекият и гладък подход често работи най-добре. Кожата ми е леко розова след четкане, но никога не трябва да е червена. Ако изобщо боли, използвайте по-мека четка и по-леко ! Това си е релаксираща терапия и трябва да ви е приятно.

Използвайте естествен душ гел след това. Аз обожавам душ крема Relax с масло от какао и ванилия, особено след четкане се пренасям някъде другаде с неговият наистина релаксиращ и отпускащ сетивата аромат. 

Сменете четката на всеки 6-12 месеца, тъй като в крайна сметка ще се изхаби. Също така препоръчвам измиването на четката на всеки няколко седмици, за да се премахнат мъртвите клетки от кожата.





До колко е полезен и до колко работи този метод?

Няма специфични научни изследвания за сухото четкане. Голяма част от доказателствата, особено свързани с ползата за целулита, са анекдотични и ще са необходими много повече изследвания, преди дерматолозите да считат това за легитимно медицинско лечение.



 Не е предназначено да бъде медицинско лечение и не трябва да се счита за такова. Дерматолозите също така твърдят, че целулитът е генетичен и че няма лечение. М, да супер! :D
Поддръжниците на сухото четкане твърдят, че могат да стимулират лимфната система, да помагат на тялото да се отърве от токсините и да увеличи циркулацията или енергията. Дори дерматолозите се съгласяват, че лекото измиване на кожата има ексфолиращи ползи и може да стимулира тялото по начин, подобен на масаж, който със сигурност има добри ползи.

 Почистването на кожата е много успокояващо и не може да навреди, затова стана част от ежедневието ми.

Особено полезно може да се окаже и по време на бременност, може да  предпази от стрии и възстановяване на кожата след бременността.

Намерете какво работи за вас

В края на деня изследователите вероятно няма да правят проучвания за сухото четкане. Нямат и  стимул да се прави такова проучване, когато една качествена четка струва  от 50лв и е достъпна онлайн. В същото време се приема, че практиката е безвредна и в най-лошия случай е неефективна. Подобно на всеки аспект на здравето (или живота), е важно да направите свои собствени изследвания, да опитате нещата и да измерите ефектите за себе си.

Лично на мен ми харесва сухото четкане за по-гладка кожа и изблик на природна енергия, но опитайте да видите какво вие мислите.

Какво мислите? Вие практикувате ли сухо четкане?
Ако,този пост ви е харесал можете да се абонирате за блога или бюлетина за най-новите статии.

Благодаря !




Няма коментари