Bismuth Oxychloride (бисмут оксихлорид) - Какво представлява в минералният грим ? - Green For Beauty

Bismuth Oxychloride (бисмут оксихлорид) - Какво представлява в минералният грим ?




Неволята учи, казали са хората. Има много съставки, макар и да съм формулатор и да боравя всеки ден с различни съставки има и такива за които или не знам или на които не съм обръщала специално внимание, но понякога живота те сблъсква случайно с тях.
Днес ще разгледаме Bismuth Oxychloride - често срещана съставка в минералният грим
Открих специално тази съставка, като основна в минералният фон дьо тен на Antipodes.
Съставката има лошо реноме в интернет, но ще разгледаме и истински научни факти и различните гледни точки. Една от причините изобщо да не се замисля за тази съставка е,че продукта притежава ECOCERT, което в 99% от случаите е гаранция за чистота и качество на съставките.

Какво представлява Bismuth Oxychloride?
Бисмутовият оксихлорид, който рядко се среща в природата, се произвежда чрез комбиниране на бисмут, страничен продукт от рафиниране на олово и меден метал, с хлорид (хлорно съединение) и вода.

След като бисмутът е събран, той се пречиства допълнително през няколко етапа за отстраняване на опасни елементи като олово и крайният резултат е бисмут оксихлорид.

Натурален ли е Bismuth Oxychloride? 
Реално погледното той не е натурален, тъй като както разбрахме, той се открива естествено в природата в много малки количества и е преработен, но защо тогава се слага в натурален грим, като минералният фон дьо тен? Известен още като синтетична перла. В минералният грим, той прави кожата изключително гладка и оставя лек перлен финиш.
Някои козметични компании твърдят, че бисмутовият оксихлорид е естествен и по-добър за кожата, отколкото талк, идеята е че замества талка, за който смятам, че наистина е в пъти по-вреден. Въпреки това бисумута е по-тежък от талка.  Използва се в козметиката, защото има подчертан блестящ, перлен вид и фина бяла прахова текстура, която прилепва добре към кожата, точно ефекта който прави и въпросният фон дьо тен на Antipodes.

Какъв е проблемът с тази съставка в минералният грим ?
Съставка е приета в козметиката, като безопасна и е класифицирана, като синтетична. Основният проблем е, че има хора които реагират на тази съставка. Някои хора реагират на бисмутов оксихлорид поради кристална си структура. Това, което се случва, е, че кристалите могат да „изтръпнат“ по кожата и да се забият в порите, където по-острите „спици“ могат да предизвикат дразнене. Това е повече проблем, когато бисмутовият оксихлорид е основната съставка в грима, както и за продукт който се използва в дългосрочен план.
Въпреки това, такива случаи има изключително малко.

Другата гледна точка...
Аз лично използвам фон дьо тена на Antipodes от месеци, с чувствителна кожа и широки пори съм, не съм усетила никакво дразнене, нито запушване на порите. Съставката смятам, че не е толкова страшна колкото пише в интернет, в декоративната козметика има далеч по-страшни съставки от тази. Смятам, че ако човек има проблем с металите или никел, е добре да го избягва в продуктите си.  Процесите му на усъвършенстване са скъпи по отношение на разходите по тестовете, полученото съединение е безопасно за всички типове кожа, особено за проблемните и чувствителен тип кожа. Това е една от причините, поради която минералните гримове, особено тези, съдържащи бисмут оксихлорид, са доста по-високи, като цена. Може би онези, които са изпитали алергични реакции към гримове, съдържащи бисмут оксихлорид, са имали по-евтин вариант на тази суровина. Следователно методът на получаване и пречистване, използван при прибирането на бисмут оксихлорид, е от решаващо значение.

Минералните гримове, които използват рафинирани и одобрени от FDA сортове бисмут оксихлорид, всъщност са безопасни за приложения на кожата. Докато козметичните продукти с този вид съставки не са евтини, те със сигурност постигат ефекта и доставят предимствата, които повечето минерални гримове имат. Една от причините някои продукти, съдържащи бисмут оксихлорид, да дразнят кожата е, че методът за усъвършенстване на съставката не отговаря на спецификациите на FDA. Друг фактор, който трябва да се вземе предвид, е начинът на приложение. Някои хора реагират зле на някои материали, използвани в приложенията за грим като четки с естествен косъм и гъби. В някои случаи гримът не е единственото нещо, което трябва да бъде обвинявано, когато изпитвате дразнения или алергични симптоми. Аз лично ще продължа спокойно да използвам специално този фон дьо тен, ще се оглеждам за тази съставка и в други продутки, просто няма да го използвам често и ежедневно. Накрая това отново е въпрос на личен избор и до това кой как се чувства от определен продукт или съставка.

Тук ще цитирам и отговра на Antipodes по отношението на техният Bismuth Oxychloride
Относно „бисмутов оксихлорид“, използваната от нас съставка е от 100% естествен произход и е сертифицирана по европейски стандарт ECOCERT.
Нашите основи са дерматологично одобрени за чувствителна кожа в Нюйоркска лаборатория, перфектно съвместими резултати без нежелани реакции.
Вярвам, че има и създадена от човека, много по-евтина версия на тази съставка, която може да предизвика дразнене, и се разпространява в интернет. Ние не използваме тази версия.
Следващото ни пускане на опаковки за минерална основа посочва сертифициран ECOCERT естествен до тази съставка.
Ако имате други въпроси или притеснения, уведомете ни.
Поздрави
Alannah
А вие срещали ли сте тази съставка във вашите продукти и бихте ли я използвали ?

Чувствайте се свободни да споделите вашите съвети в коментари.  Сигурна съм,че две мнения винаги са по-полезни :)))
Благодаря !
________________________________________________________
За всички нови читатели в блога:
Можете да ме откриете също така в:
Instagram : @green_for_beauty
Facebook: Odonata
Facebook страницата на студиото за био§минерален грим  
YоuTube : GreenForBeauty

Mожете да се абонирате за канала освен, чрез имейла и през Google (тъй като понякога newslettera не отчита вашият абонамент и е възможно да не получите никъв нотификейшън за нови постове) за това най-добре Google


Кредити:Food and Chemical Toxicology, June 2015, pages 52-61
http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=73.2162&SearchTerm=bismuth%20oxychloride
http://bismuth.atomistry.com/production.html


Няма коментари