Парфюмът като новият отровен пасивен пушек - Защо трябва да отстраним синтетичните аромати ? - Green For Beauty

Парфюмът като новият отровен пасивен пушек - Защо трябва да отстраним синтетичните аромати ?




Може би някои от вас знаят, че голяма моя страст са парфюмите. Така както и за повечето дами, макар че лично от опит смятам, че мъжете  наблягат и акцентират още повече в това какъв аромат ще носят и как ще ги кара да се чувстват носейки го. От чиста до извратена ирония е, че думата парфюм вече е придобила скандално значение, тъй като е наречен новият пасивен пушек, когато етимологията на думата „парфюм“ идва от латинската фраза, „per“ означава „през“ и „fumus“, което означава „дим“. Като цяло историята на парфюма датира от много векове и ери насам. Опитът да се свърже миналото с настоящата индустрия за аромати, за съжаление разкрива радикално прекъсване и отклонение от първоначалната терапевтична цел и използването на чисти етерични масла. Днешните синтетични аромати са далеч от лечебните балсами, които са били толкова ценни в древния свят, че някои са стрували повече от злато. Вместо да бъдат лекарствени, днес ароматизираните продукти са свързани с диабет, затлъстяване, аутизъм, ADD / ADHD и хормонално разстройство. За съжаление, човекът, който носи или използва аромата, не е единственият засегнат. Синтетичният аромат влияе върху качеството на въздуха за тези, които също споделят пространството.


SECONDHAND ПАРФЮМ
Когато хората отиват на обществено място, те споделят това, което сега се нарича „аромат  втора ръка“. Това е комбинацията от вредни химикали, които се изпускат в публичното въздушно пространство от освежители за въздух, почистващи препарати и ароматизирани свещи, плюс всички продукти, които хората носят (от лак за коса, шампоан, дрехи, парфюми и др.). Всеки неволно вдишва замърсения въздух. Време е да изчистим въздуха и да дадем приоритет на човешкото здраве, а не на икономическия интерес. Вече градовете като Детройт са създали зони без аромат, където парфюмите и афтършейвът не са одобрени.


Какво може да не му е наред на един истински хубав  аромат? Нищо, ако е наистина истински и от автентично растително производство, неподправено етерично масло или органично, ароматно диво масло. Тези масла се използват ефективно за аромати през цялата история. Въпреки това, след тората световна война, се създават парфюми от евтини синтетични химикали, които са изобилно достъпни и могат да бъдат изключително токсични.



Какво всъщност се съдържа в един парфюм?
Днес ароматът е слонът в стаята. "Ароматът" или "парфюмът" в списъка на съставките всъщност представлява рецепта за аромат на търговска тайна, която може да се състои не само от една или две химикали, но и от стотици синтетични химикали. Тези химикали са избрани от резервоар с 5000 съставки. И от този голям брой съставки, никой от тях всъщност не трябва да бъде разкриван или тестван за безопасност.

Според проучване на работна група по околна среда (EWG) 72% от продуктите с ароматите съдържат ендокринни разрушители, наречени фталати. Фталатите са свързани с диабет, затлъстяване, рак на черния дроб и гърдата, хормонално разстройство, засягащо фертилността и развитието, както като свързан с ADHD и аутизъм в пренатална експозиция. Националната академия на науките, работеща с експертна група, заяви, че може да има химикали, причиняващи рак. За съжаление, поради секретност и липса на прозрачност при етикетирането, наистина няма начин потребителите да бъдат информирани какво точно се съдържа в техният парфюм.

До 95% от тези синтетични химикали, използвани за приготвяне на аромати, са получени от нефтохимически продукти. Тези специфични съставки са известни (според анализ на EPA от 1991 г.) като причиняващи рак, вродени дефекти, нарушения на нервната система, астма и алергии. За да станат нещата още по-лоши за нищо неподозиращите хора, много продукти са етикетирани с„без аромат“,са всъщност  ароматизирани продукти с добавка на друг маскиращ аромат.

Това може би ви звучи познато:

Влизате в магазин, пълен с ароматни свещи. Те миришат толкова свежо и прекрасно, но няколко минути по-късно носът започва да ви сърби и получавате главоболие. Забелязваш, че ти е по-трудно да се съсредоточиш върху нещо и започваш да се чувстваш лекомислен. В крайна сметка купувате свещ и си тръгвате, чувствайки се по-добре веднага щом излезете от вратата. Няколко дни по-късно миризмата на новата ви свещ е върху всичко: палтото, колата, дневната - дори когато не свети. Главоболието просто няма да изчезне и вие започвате да се чувствате изтощени и уморени.

По времето когато работих по тази статия, дори ми се случи следната ситуация : Влизам в магазин в който ароматизатора беше толкова силен,че започнах да се закашлям, гърлото ми изсъхна, все едно съм си сложила сешоар пред устата, дразненето беше толкова непоносимо, че трябваше да изляза.

Дойде момента и на парфюмите, след като от години всичко което използвам е изцяло органик, био или натурално от козметиката, домашните препарати до храната и дрехите, стигнах и до парфюма. Знаех,че в парфюмите има много синтетика, но въпреки това оставих парфюма, като единственото ми "съгрешение" спрямо мен. Не знам дали защото наистина всичко, което използвам е толкова изчистено или поради друга причина, но развих алергия към всичко с което се пръсках до сега. В гърлото ми застава една задушлива бучка, започва един жесток сърбеж и ситни пъпчици, дори и само парфюмът да е бил върху дрехата или шала, момента в който го вдишам и се започва. Да се чувстваш чист и да ухаеш добре, никога  не трябва да е за сметката на това да се облееш с  токсични вещества, които ще вдишваш и абсорбираш.
Другото забавно нещо е, че дори вкъщи не се използват синтетични ароматизатори, а само арома лампа, етерични масла и сухи билки, като лавандула.


Добре е да разберем, че замърсяването на въздуха е навсякъде около нас и че замърсяването е токсично -  използването на аромати в дома ни (или на работното място, или на върху нас самите) също замърсява общия ни въздух и околна среда. Всеки път, когато купуваме продукти със синтетични аромати, заявяваме на компаниите да продължават да го правят. Познавам няколко човека работили в заводи за производство на различни препарати, бои и т.н след което в последствие са развили астма или някакъв тип алергия.

Помислете за това - Ако се изкачите на върха на планината и си поемете дълбоко въздух, в сравнение с дълбоко вдишване на домашните почистващи препарати на които пише "mountain fresh aroma"


Kaкво ще кажете за органичните парфюми и масла ?
Ще кажа, ДА ! На първо място на мен лично ми оставят едно луксозно усещане, много интересно е как се развиват ароматите при натуралните парфюми във времето. Като начало трябва да се свикне с това, че те са много по-наситени и на пръв усет могат да имат дори неприятен аромат, това как ще се развие аромата е много индивидуално и интересно.
Направих си примерно експеримент с парфюм, който е мъжки, но впръскан на моята кожа се развива някак различно и придобива дори един флорален нежен аромат. Не е тайна, че много жени се пръскат с мъжки парфюми. Разбира се цените на тези парфюми също не са никак евтини, но техният аромат и дълготрайност си заслужават.


Алтернативата е в това да експериментираме с нови натурални аромати и да намерим подходящият за нас. Направих си разследване и изпробвах повечето неща, които успях да намеря на нашият пазар, но ще публикувам допълнителна статия относно какви парфюми и аромати намерих. А вие какъв парфюм ползвате ?







2 коментара

  1. Страхотна статия! От много време забелязвам токсичността на парфюмите за масова продажба,били те и за 200лв. Ароматите им започнаха да ми стават доста тежки, съпроводено с гадене.В момента използвам парфюми на марката L'erbolario,според тях продуктите са им с натурални флорални аромати :-) Не съм изследвала продукт в лаборатория за да съм сигурна на 100% че са чисти, но ги усещам добре. Ако някой има информация за марката ще се радвам да сподели.Бих си купила и парфюм с етерични масла, но за съжаление не съм намерила от къде.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! В следващата статия, която ще пиша присъства и L'erborario в действително концепцията им е с чисти продукти и за парфюмите също не съм напълно сигурна, но изпробвах доста от парфюмите и нямах нито сърбеж, нито задух и гадене ще споделя и за другите марки :)

      Изтриване