DIY домашна козметика | Какво трябва да знаем ? - Green For Beauty

DIY домашна козметика | Какво трябва да знаем ?




Първите рецепти в този блог се появиха през 2014/15 ,а след това качих и няколко видеа в YouTube канала. През 2016 записах да уча формулиране на органична козметика и тогава установих колко глупости съм изрекла и написала, за това и прекъсах канала, защото исках информацията която давам да е адекватна и правдоподобна. За това сега се завръщам, за да споделя някои полезни съвети и да си изработим домашна козметика, като професионалисти.

Първата и основа стъпка е да се запознаем с процентите и как правилно се калкулира грамажа, когато искаме да си изработим даден продукт. За да сме сигурни, че нашата рецепта ще се получи точно така както си представяме, трябва да знаем как се измерва грамажът на съставките. Основно рецептите в интернет се отмерват в лъжици и капки, но ако искаме професионални резултати в домашни условия, това е основното нещо, което трябва да знаем.

1)Всяка формула, която правим трябва да е точно100% 



Ако примерно, искаме да изработим продукт, който е 50г. , правим следната калкулация (грамажа на продукта умножаваме по процента на съдържанието във формулата и делим на 100) по този начин получаваме нужният грамаж.
50*27/100 = 13.5 г

Например:
Масло от кайсиеви ядки - 27% - 13.5 грама
Шеа бътър - 27% - 13.5 грама
Пчелен восък - 45% -  22,5 грама
Витамин Е - 1% - 0,5 грама

За да отмерим точно грамажа ще ни трябва точна везна (0.01)

Дори 1 грам може тотално да промени или скапе цялата ни формула, за това е много важно да се придържаме до максимална точност.

2) ДА на консерванта!
Както обичам да казвам, консервант не е лоша дума. Той не е вреден, когато говорим за удобрените от Ecocert например Cosgard, Euxyll, Geogard ECO. Ако искаме да си правим домашна козметика без опастност от това да си навредим, трябва да се сближим с консервантите. 
Има безводна и водна емулсия. В безводната емулсия, когато искаме да си направим крем и използваме основно масла е достатъчно да сложим антиоксидант/витамин Е, за да се запази нашата формула (стига формулата да няма контакт с вода). При всички останали случаи в които влагаме и вода присъствието на консервант е задължително, независимо дали ще използваме крема за 24 часа, два дена, дали сме сложили хидролат или пречистена вода, дали продукта е в защитена опаковка и без контакт с вода. Консервант винаги трябва да има щом имаме и вода. Колониите от бактерии се разможават само за няколко часа, чисто и просто ние не живеем в стерилна среда и няма как да ги спрем, дори с консервант формулата все още може да остане нестабилна и незащитена.





3)Записвайте всичко !
Преди да започнем една формула, най-важно е да я запишем, да я калкулираме и да си запишем всяка стъпка от нейният процес. Това ще ни бъде от полза и за моментите, когато нещо не ни се получава за да се върнем и за да видим къде сме сгрешили и да променим това. А и не искате да направите нещо уникално, което няма да можете да повторите, защото не помните какво точно сложихте.

4)Етикирай 
След като сте изработили перфектният балсам за устни - залепете му етикет и дата.
Това е важно за, да следите срока на продуктите, а и за да знаете какво точно има вътре.

5)Проучвай всичко, което използваш 
Важно е да познаваме съставките, които използваме, какво точно правят за кожата ни, особено когато говорим за етерични масла. Търсете допълнителна информация, за да разбирате продуктите и техните функции по-добре. Важно е от къде взимате съставките, техният клас и най-добре е ако могат да ви предоставят MSDS, където има подробно стойностите и всичко относно суровината.

6)Не вярвайте на всичко, което пише в интернет

Доверявайте се най-вече на собственият си опит и това, което е минало лично през вас.
В интернет можете да срещнете куп рецепти от типа "Този крем  ще ви върне 20 години назад" или "Крема на Ванга" и какво ли още не. Обикновено тези рецепти са на основата на абсурдно за мен бял восък, също така пчелен восък, но пчелният восък не може да създава емулсии и ще се получи мехлем.
Давам пример за най-честата вариация на рецепта която можете да срещнете:

-15 г какаово масло
-10 г пчелен восък
-100 мл масло от жожоба
- 40 мл дестилирана вода

*НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА*
Препоръчвам да прочетете и статията Защо да сме внимателни с купуването/продаването на домашната козметика ?

Абонирайте се към блога за да получите най-новите рецепти и съвети !

Няма коментари