Историята на моята кожа | My skincare story - Green For Beauty

Историята на моята кожа | My skincare story




Историята на моята кожа. Отдавна я отлагам, но никога не съм се чувствала достатъчно готова. Това което главно ме възпираше е да не заблудя някого или да подам неточна информация както и факта,че снимките които ще покажа в този пост са от много лични и неприятни за мен моменти. Този разказ е основната първо причина този блог да съществува ,за това все някога трябваше да дойде момента да разкажа и тази история. 

За съжаление ще трябва да подчертая ,че случаят е много индивидуален, за това не всяко лечение и метод ще е подходящ или лечебен за всеки. Няма универсален метод. Всеки от нас е с различен организъм ,който функционира по свой начин. Как да слушаме организма си и да започнем да водим един здравословен разговор с него,за да знаем от какво той има нужда. Защото той говори и ни моли. Подчертавам,че не съм дерматолог.


Историята е дълга и почва отдавна. Няма да ви занимавам толкова със самата история колкото със съветите в нея. Накратко. Акнето с което бях и диагностицирана, не е генетично и никой в семейството ми не е имал кожни проблеми. Майка ми и сестра ми са с невероятни кожи.


Хората,които ме познават от години знаят,че не винаги съм била така ,а може би някои изобщо не са ме и виждали в такова състояние или просто съм го прикривала добре. Противно на статистиката периода в който това се случи не беше в пика на тийнейджърските ми години, а след като завърших 12 клас. В годините преди това не съм имала подобни проблеми,просто нормално ми се появяваше някой друга пъпчица. Tук се появява причина номер 1Аз сама си въобразих ,че имам акне и проблем. Тогава започнах да купувам свободно допуснатите в аптеките всякакви мазила,дори и лекарства с надпис АКНЕ. Пише ли АКНЕ - мое е !  Имаше ли пъпка то аз решавах ,че трябва да я "убия" и да изчезне мигновено. Вместо да третирам само пъпката и зоната ,аз решавах да се "застраховам" и всъщност третирах цялото лице. Уви те ставаха повече и повече. А тези продукти бяха толкова агресивни,че изсушаваха кожата ми толкова много ,че на сутринта се събуждах с ужасно мазна кожа,като предпочитах кожата да ми е суха и напукана пред това да е ужасно мазна. Тогава изобщо не разбирах в какъв кръговрат  влизам и колко влошавам нещата.


И един нещастен ден аз наистина се събудих със съвсем истинско акне. Огромни подкожни пъпки,които аз постоянно чоплех,натисках и стисках, защото вярвах в идеята ,че цялата тази гной трябва да е навън,за да се излекува. 
След това ми хрумна "прекрасната" идея ,че кожата просто трябва да се поддържа много чиста. Тоест аз измивах с препарати лицето си сутрин, след това на обяд когато се прибера вкъщи и същата процедура вечер. Като следва лосион анти акне +пилинг ани акне+гел анти акне + анти акне мазило от аптеката + анти акне крем. Единственото,което направих е да сваля естествената защитна, имунната система на кожата и организма, прекъсвайки процеса естествено да се възстановява и да изгражда своята бариерна стена. Тук подчертавам,че все пак този кожен проблем или форма на Акне ми е бил заложен и е било въпрос на време и реакция как ще се развие. 


(Снимки Декември 2016)


Имах период в който живеех,учех и работих в Англия. В периода когато бях там,бях под сериозен стрес и напрежение ,но изненадващо точно тогава кожата ми се чувстваше доста добре. Знам за повече случаи на хора,които отивайки в Англия развиват сериозно акне. Този факт доста ме беше притеснил, предполагам обяснението за това е  по-влажният въздух. В онзи период отделно бях изключила в крайност всички животински продукти и техните производни заедно с глутен и захар. Бях веган една година и се чувствах доста добре.  Тогава започнах и да храня кожата си с най-различни зелени смутита.  Млечните продукти са много вредни при този тип кожен проблем. Особено прясно мляко и кашкавали. За да не се чудите относно кое трябва да ядете и кое не, ви препоръчам да инвестирате в един кръвен тест 180-250 лв. в който могат да видят вашата поносимост към различен тип храни. Това ще ви спести доста !  Започнах малко по-малко да подменям продуктите в грижата за кожата и косата. Единствено не можех да се обърна срещу грима и като гримьор не си представях да се разделя с всички прекрасни палитри цветове,червила и т.н. В периода в който живеех там,работих за така наречените high class makeup brands  - като техен гримьор и консултант аз бях задължена да използвам и нося техните продукти (препоръчително). Не искам да намесвам марките и техният авторитет,но няколко месеца след това,на лицето ми се появи твърдо подкожно топче под дясното око.



В началото беше просто леко зачервяване,болеше и усещах ,че е дълбоко. Тогава слава богу бях решила да не го пипам и да го оставя само да излезе. Мина период от един месец ,а то не изчезваше и продължаваше да расте. Мислех,че е поредната ужасна пъпка. Накрая се оказа ,че това е доброкачесствена киста,която ако не се беше махнала можеше да продължи да расте и да се стигне до сериозни възпаления. А за черешка ми се появи и нервен дерматит, огромно червено петно на шията,ръцете и няколко участъка по лицето. След това почнаха да ми стават и някакви рани в линията на косата.







Разбира се като повечето дерматолози, ми бяха предписани класически мазила и лекарства от аптеката,за които всички ние сме чували. Поне лекарката не ме задължи да си ги взема,но беше за натуралните алтернативи. Взех ги с последната надежда и идея ,че все пак медицинската козметика е по-различна и има своите цели,но така и не усетих някакъв резултат. Тук ще вметна,че имаше една мед.козметика която опитах и имаше видим успокояващ резултат - Dr.Derm серията Акне Аут. Като при тях ми хареса,че имат доста натурални екстракти,които са в по-голям процент от чистите химични и синтетични. Това донякъде ме успокояваше .
БЕЗ парабени
БЕЗ минерали
БЕЗ алкохол
БЕЗ тестове върху животни



 След като раната зарасна, нейното възстановяване продължи около година,разбира се видимо по-скоро от мен ,защото малката червена точка под дясното ми око винаги ми се набиваше щом се поглеждах в огледалото. 

Тогава взех окончателното решение да обменя цялата козметика, да се поинтересувам повече за състава на нещата,които слагам на лицето си. Изхвърлих всичко. Всичко. 
Малко по-малко започнах да набавям био и натурални алтернативи,да чета и научавам за силата на природните масла,клей,билки и бях толкова силно впечатлена , запалих до толкова ,че трябваше да напусна работата си,просто защото когато при мен идваше клиент с видим кожен проблем не можех и не исках да му продам от козметиката която тогава представях. След повече от 8 години уроци и курсове по актьорско. След голяма подготовка и прием в университета за който мечтаех. Аз реших,че искам да науча повече за природата и как можем да сътворим козметика от нея която може да ни помага за всичко. Напуснах университета си и презаписах в акредитирана онлайн платформа за формулиране на органична козметика. Не си бях представяла колко много ще ми хареса това  и колко силна е природата майка . Имах толкова силно желание да създам нещо чисто и красиво. Покрай всичко което чета и научавам се радвам когато мога да бъда полезна с нещо. И тук в този блог малко по-малко искам да споделя за всички онези чудни билки,масла,методи и продкти, които се оказаха полезни за мен.


Малко по малко нещата почнаха да се оправят.Първото,което ме спаси беше методът на почистване с масла. Пуснах статия за това и ТУК. Твърдите,болезнени пъпки почнаха да излизат много по-рядко. Изчезваха доста по-бързо от преди. 

Прекрасно е ,че на пазара ни се появяват все по-достъпни и чисти продукти и определено мога да кажа,че имаме право на избор. Не се отказах от моята страст - грима в момента съм органик гримьор на бранда в който се влюбих - ZAO. За силата на прекрасните цветове,които са чисти ,на съчетанието на природата в опаковката и съдържанието. На неговата чиста красота. Никога не съм вярвала,че гримът ще ми хареса толкова много и ,че мога да съм толкова спокойна носейки го.





Сега година по-късно се чувствам щастлива и прекрасно в кожата си. В момента не консумирам месо,но хапвам яйца,козе сирене и козе кисело мляко от които чувствам кожата си добре. Година по-късно смятам,че открих баланса. Бях в много крайности. Всичко да е абсолютно органично,биологично и сертифицирано и т.н ,да си нося шампоана когато отивам на фризьор,да не си суша косата, да съхне само на слънце. Да огранича продуктите и да ползвам само суровини,тоест миех си косата само с оцет и билки,след това се опитах да не я мия изобщо, паста за зъби само от кокосово масло, да се сресвам само с дърво, да не нося никакъв грим, ако съм някъде и ръцете са ми напукани предпочитах да не ги мажа отколкото да сложа някакъв продукт на ръцете си, да използвам само органичен памук ..... и какво ли още , а това също не е полезно за нас,а понякога без да се усещаме натоварваме и хората около нас. Никоя крайност не е полезна за нас. 

Ключов момент са нашите собствени мисли,те оказват голямо влияние върху нас. Защото това е нашият организъм и когато той реагира по-определен начин не бива да го виним,да се изнервяме и да се мразим, напротив вие имате още една възможност да се опознаете по-добре и ако успеете да го направите,ще ставате все по-добри в това да поддържате здравето си в баланс. Да водите здрав диалог между вас и организмът и неговите нужди. Все още имам моменти в които се изривам ужасно и то за минути,просто избиват от нищото, но след това се сещам,че час преди това си хапнах фъстъци и сладолед със сметана и бързо навързвам нещата. Не се събуждам всеки ден с прекрасно гладка и чиста кожа. Когато обаче това стане си благодаря,когато не стане пак си благодаря. След това е търпение,просто защото знам как мога да оправя нещата и за какъв период от време. 

Благодаря за прочита ! Ще се радвам,ако някой сподели мнение или има въпроси.

2 коментара

  1. Страхотен пост! Прочетох го с удоволствие и се радвам, че сама си успяла да откриеш правилния начин да се грижиш за кожата си. Бих желала да те попитам дали би могла да ми препоръчаш нещо, с което да намаля дребните пъпцици по челото. По принцип имам сравнително чиста кожа, но излязат ли ми пъпчици, винаги са по челото, а понякога имам дребни пъпчици, които си остават там по-дълго време.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Дени! Скоро мисля да напиша и една статия допълваща тази относно лицевата карта. Обикновено пъпчиците по челото сигнализират за проблем с обработката на храна,ако си хапвала нещо по-трудно смилаемо или имаш непоносимост към нещо,опитай се да си спомниш какво си яла преди да ти излязат и така може да хванеш причината и съответно да намалиш съответната храна. Провери дали продуктите ти съдържат талк,той запушва порите,намира се главно в пудрите за грим. След като вече е случило много добре ми действа черната хума стрита с активен въглен и розова или лайкова вода до каша и се прилага като маска вечерно време. :)

    ОтговорИзтриване