Хидролати / Флорални води - от близо - Green For Beauty

Хидролати / Флорални води - от близо


В продължение на години мислех, че използвам просто  вода  в моята естествена грижа за кожата - докато не погледнах още по-близо и детайлно на тях и техните действие цялостно върху организма!

Кaкво са хидролатите ?: Хидросолите/хидрозоли или цветни/флорални води са продукт получен при дестилацията на етерично масло. Парата преминава през растителния материал и събраният кондензат се събира. Етеричното масло, плаващо на повърхността, се събира и водата, която остава, е хидролатът. Те са силно ароматни и споделят някои от лечебните свойства на етеричните масла.

Какво трябва да знаем при закупуването на хидролати ?  
Факт e , че може да закупите замърсени хидрозоли, когато пазарувате  съставки за професионално  или лично ползване. Важно е вашите екстракти и хидрозоли да бъдат съхранявани правилно от производителят.

Най-вероятно ви е казано или е упоменато на етикета ,че вашият хидролат има срок на годност напр. 3-6 месеца, стига да се съхранява в хладилника. Това е вярно - доколкото хидрозолът не се отваря или не се използва след бутилиране. Желателно е да са опаковани в тъмни / непрозрачни бутилки, тъй като като етеричните масла са чувствителни към светлина и топлина. Макар че те са страничен продукт от дестилацията на етерично масло, най-качествените са дестилирани специално за производството на хидрозоли. Ако искате да използвате тези лечебни води за тяхната терапевтична полза, потърсете хидрозоли, които са дестилирани специално за производството на хидрозоли. Уверете се ,че са чисти а не примесени с вода или разредени с др. вещества. 

Когато се приготвят от индустрията , хидрозолите и екстрактите се приготвят в най-съвременните помещения при изключително хигиенни условия в съответствие със спазването на изискванията за добра производствена практика. Тези хидрозоли / екстракти след това се пастьоризират и се пълнят в оригинални дезинфекцирани или стерилизирани контейнери. Горната част (въздухът над хидрозола / екстракта) се запълва с инертен газ, като азот, за да се блокира въздухът и кислородът. Контейнерите, използвани за съхраняване на хидрозолите, трябва да останат непокътнати и незамърсени, когато са затворени и запечатани в оригиналните им контейнери и съхранявани при подходящи условия в продължение на до 6 месеца (в редки случаи до една година). Тези контейнери са барабани от 5-50 кг (в зависимост от търсенето на пазара и естеството на екстракта или хидрозола).


Ползите от хидлоратите: Около 30 пъти по-силни от билковите чайове и по-нежни от етеричните масла. Те могат да се използват за здраве, грижа за кожата, парфюмерия и за подобряване на храната и напитките.

Как да използваме хидролатите ? Могат да се използват по много начини. Може да бъде толкова просто, колкото добавянето на малко ментов хидрозол към водата. Това не само оживява водата ви също така помага при нарушено храносмилане и подуване на корема! Впръскване на хидролат върху дехидратирана, чувствителна кожа, ще успокои възпалението и ще придаде мекота. Лавандуловият хидрозол може да се използва като релаксиращ спрей за възглавница , за да подготви ума и тялото за сън.

Като органик гримьор хидролатите присъстват постоянно в работата ми. Обикновено освежавам лицето с няколко впръсквания преди грима и след приключване фиксирам грима за да остане по-свеж за по-дълго време. Ефектна между минерален грим и фон дьо тен и хидролат е невероятен ,кожата става гладка и сияйна.

През лятото и топлите дни винаги нося по един спрей в чантата си с който се освежавам от време на време.

Топ 4 хидролата за кожата

Лайка успокоява и  намалява зачервявания, сърбяща кожа, акне,екземи и обриви.
Маточина контролира излишният себум и има едновременно тонизиращо и противогъбично действие.
Хамамелис е чудесно средство за балансиране на тийнейджърската кожа и също така има антиоксиданти, които го правят добър избор и за зряла кожа.
Розова вода е кралицата на хидролатите тя има същите ефекти и приложеният за кожата,като при горните изброени. 

Последният хидролат, който използвах:  Хамамелис (witch hazel) отдавна е любим мой тонер. Той е невероятен за мазна кожа и влажен климат ... но не можех да намеря такъв който е без алкохол - който изсушава кожата ми доста бързо. 

Най-любимият ми хидролат е розова вода както и лавандула, които ползвам дори за готвене.
За съжаление не са в стъкло и са в прозрачни опаковки,но качеството е наистина много добро и това ,което правя е, че си взимам голяма разфасовка (излиза много изгодно) и го преливам в голяма стъклена бутилка от амбър.


Надявам се, тази статия да е била полезна за вас ! Ще се радвам да споделите дали ползвате хидролати/флорали води и кои са вашите любими ?



Няма коментари