Топ 5 билки в грижата за кожата | Anti aging | - Green For Beauty

Топ 5 билки в грижата за кожата | Anti aging |




Билките, използвани в естественaта грижа за кожата и козметичните продукти могат да осигурят противостареещи (anti age) свойства. Непрекъснатото нарастване на био и натуралната козметиката в индустрията, и прилагащите се билки в нея  най-вече голямо е търсенето при анти-ейдж продуктите .

Какво означава "против стареене" ?

На първо място, ние трябва да разберем какво точно означава "анти-стареене". За повечето от нас, това означава,  задържането на признаците на стареене на кожата ни - предотвратяване или намаляване на появата на бръчки, стягане на кожата ,пигментация на кожата или старчески петна. Общо казано, анти-стареене - подмладяване , в търсене на извора с вълшебният продукт ,който ще ни направи вечно млади.

Има хиляди козметични продукти на пазара, които ще твърдят, че именно те имат "вълшебният бокал на младостта" обещавайки ви ,че ще ви върнат поне 10 години назад , но по-голямата част от тях са пълни с най-различни съставки, а вие не познавате всички съставки и разполагате с надеждата ,че щом се продава ,то продукта е безопасен и вероятно ефикасен.
Много потребители искат и се насочват към чисти и plant based продукти ,където силата на растенията играе много  важна роля.

Ако търсим билки ,които да действат подмладяващо за кожата и организма ,трябва да търсим растения с високо съдържания на антиоксиданти, както и съдържащи противовъзпалителни и регенериращи свойства. Тези билки трябва да осигурят изсветляване на кожата, като я предпазват от радикалите и елементите образуващи старчески петна и пигментация и трябва да осигуряват влага и хранителни вещества.


Съществуват ли наистина ,такива чудодейни анти стареещи билки ? Да ! И аз ще споделя 5 от добре познатите.

1. Роза и шипка
Много хора не са се замисляли от къде идва наименованието на шипката и ,че тя всъщност е свързана с розата , на английски (rosehip) Не случайно ги сложих и заедно,именно шипката расте в "бедрата" на розата в нейната основа. И двете са мощни антиоксиданти с огромни ползи за здравето и кожата и в същото време с различни стойности . Шипката е основна съставка при анти ейдж продуктите има изключително хидратиращо действие ,отделно е много полезна при белези и акне,което можем да срещнем и при по-зрялата кожа.
Розата ,нашата прекрасна роза ,може да се изпише много за нея ,но накратко тя е нашият еликсир за красота и младост. Помага кожата да се регенерира и има мощно анти стареещо действие.


2.Лайка (Matricaria Chamomilla) - тази чудна билка е клинично доказана с нейните противовъзпалителни и възстановяващи свойства. Тя има широк спектър от различни свойства: антибактериални, противогъбични, противовъзпалителни и антисептични. Също така хипоалергенна със способността да неутрализира кожни дразнители. Има два основни вида лайка, немската лайка, считана за по-мощна от римската лайка поради това,че  маслото е с малко по-високо съдържание на азулен, органично съединение .

3.Лавандула (Lavendula Officinalis) - подобно на лайката, лавандулата също има много различни свойства -  противовъзпалителни, антисептични, антибактериални и се използва за лечение на рани. Лавандуловото масло стимулира клетъчната регенерация и растеж, както и тонус на кожата. Също съдържа мощни антиоксиданти.



4. Хвощ (Equisetum arvense) - тази древна билка е описана като успокояваща, свързва се с изцеление и омекотяване. Богато съдържание на силициев диоксид (минерал)  заздравява съединителната тъкан. Здравословен тен на кожата и регенерирне. Уникалното в тази билка е  това,че има способността да извлича най-полезното от почвата повече от всяко друго растение ,за това е истинско съкровище във всяко отношение.





5. Зелен чай (Camellia Sinensis) - тази прекрасна напитка също така предлага много ползи за грижата за кожата. Той е мощен антиоксидант и често се използва в анти-ейдж козметиката. Той съдържа съединение, наречено катехин което защитава клетките от свободните радикали. Изследванията показват, че тези съединения са защитни за кожата, предоставяща UV защита , подобряване на външния вид и хидратиране на кожата.





Така че следващия път, когато обмисляте нов анти-ейдж козметичен продукт, погледнете за някоя от тези билки, споменати по-горе - можете би ще откриете, че силата на растенията е точно това, от което имате нужда, за да откриете,  извора на младостта.

Референции и допълнително четене:

Няма коментари