Крем от авокадо и банан ЛБВ by Coconbee - Перфектният десерт и обърканото възприятие за захар - Green For Beauty

Крем от авокадо и банан ЛБВ by Coconbee - Перфектният десерт и обърканото възприятие за захар


Крем от авокадо и банан ЛБВ by Coconbee - Перфектният десерт и сбърканото възприятие за захар


Захарта – незаменима любов или самият дявол?!

Събота вечер е. Събрали сме се с приятелка да пием вино. Но какво повече отива на едно розе от десерт?! Особено шоколадов, който се разтапя в устата, примесен с леко тръпчивия привкус на виното. Поръчвам си от онази хубавата торта, изцяло направена от шоколад – шоколадов блат с шоколадов крем и отгоре залята с .... шоколад.
Как си представяш перфектният десерт? Засищаш и суперсладък, или лек, пухкав и плодов? Признавам си, аз никога не съм била фен на сладкото. Особено ако става въпрос за шоколад. Аз съм от хората, които си взимат 1-2 редчета и приключват. Знам, вече ме мразите J Но всеки си има своите пороци (за това - друг път).
Да кажем обаче, че приблизително в едно парче от тази торта (100гр.) се съдържат 350 ккал, от които 52,8г.* въглехидрати (,от които 30гр. Са захар!) Което означава, че след тази торта инсулинът и нивата ми на захар ще са скочили до небето. След първоначалната еуфория и щастие, което изпитвам, след това ще дойде самосъжалението (евентуално). Че съм изяла това ужасно парче, че тренировката ми днес е отишла по дяволите, че ако се кача на кантара, той ще чукне 100 кила, че пъпката, която снощи излезна на носа ми, е от захарта...
И си задавам въпроса: Кому е нужно всичко това?
Защо вместо обвиненията и всички лоши чувства, които следват от изяждането на едно парче торта, не можем да се усмихнем и да изживеем мига?! Ама разбира се, че един път в месеца (или по-рядко) шоколадът, тортата или мъфинът, който си позолим да хапнем нито ще развалят фигурата ни, нито ще ни излезнат пъпки по лицето. Всичко е в баланса и в това да ограничаваме количествата.


Моето мнение за захарта, обаче, е че поне веднъж в живота си само за 30 дни трябва да се пробвате да изключите тотално захарта от менюто си. (И под захар имам предвид бяла кристална захар (рафинирана), глюкозо-фруктозен сироп, царевичен фруктозен сироп и други разновидноси на изкуствените подсладители – потърси в интернет и се убеди) За толкова дни организмът се чисти от вредните й свойства и се освобождава от тях, за да направи място на всичко хубаво, което ние консумираме. Да, знам, че ще е трудно, знам, че има хиляди оправдания, за да не го направите, но обещавам – ще усетите разлика още на първата седмица. Вече има толкова много заместители и изречения от сорта „не мога да пия кафето си чисто, горчи ми“; „десертът не е достатъчно сладък без захар“; „ми, те ме черпиха един бонбон в офиса, защото една колежка имаше рожден ден, и аз не можах да откажа“. Повярвайте ми, и аз ги ползвах като оправдания, докато не осъзнах, че захарта ме саботира да усещам вкуса на храната. Вкусът на кафето се промени, чувствах, че все едно за първи път го вкусвам, а десертите с банан досега не ми се струваха толкова сладки, дори без мед или друг подсладител. Захарта е зависимост, наркотик, от който всъщност организма ни няма нужда. Знам, че звучи смешно, но всеки, който е спрял консумацията на захар ще ме подкрепи. Просто се отървете от предрасъдъците, че захарта прави всичко вкусно, които са ни налагани от индустрията, и променете навика. Обещавам да усетите кожата си по-чиста, апетитът за сладко - намален (обратно на това, което си мислите), ще кипите от енергия, и най- важното за мен – няма да сте зависими от „храна“. След този 1 месец преценете как да включите или замените захарта и дали всъщност се нуждате от нея. Здравословни (и полезни!) заместители на захарта, за които можете да прочетете много в интернет пространството са например: медът, чист кленов сироп, сироп от агаве, меласа (от фурми, мммм...) или захар мусковадо.
*Данни от интернет

Десерт на деня: Крем от авокадо и банан


Затова днес ви предлагам един крем, който се състои само от няколко съставки. Страхотен заместител е на сладък крем или пудинг, има наситен вкус. И най-важното: съдържа само 171ккал (на порция) и е с далеч по-позитивно действие (за фигурата, за червата, за мозъчната дейност, за настроението....), отколкото едно парче шоколадова торта или нездравословен десерт. Разбира се, че и аз от време на време си позволявам някой и друг десерт или нещо тестено, не си мислете, че съм някоя психопатка и не близвам захар J Но не смятам, че всичко се върти около нея, даже напротив, гледам колкото се може да я избягвам и замествам. Моят вкус (особено свързан със захарта) вече е доста изменен, затова ако е ви е дастатъчно сладко, добавете подсладител по избор. А за още по-наситен вкус, оставете десертчетата да преседят за няколко часа в хладилника, за да стегнат. И после само се насладете.

П.П.: Двете сърчица от снимката са от белгийски шоколад, които с моята приятелка изядохме заедно с крема. J И не съжаляваме!!

П.П.2: С розе или чаша сладко малиново вино са първи приятели, опитай! J




Време на приготвяне: 10 мин.
Порция: 3
Степен на трудност: лесна рецепта



Продукти

5-6 натурални фурми (ок. 60гр.)
1 средно авокадо (около 120гр.)
2 средни банана
1с.л. разтопено кокосово масло (10-15гр.)
5 с.л. кокосова сметана/мляко
1 с.л. нат. Какао/ Рожков
 1ч.л. Ванилия
Щипка Сол


Приготвяне

1. С помощта на блендер/ кухненски робот пасирайте всички продукти до получаването на еднородна смес.
2. Разпределете сместта в 3 чашки/форми по избор и сложете в хладилника за няколко часа или консумирайте веднага.
Сега остана само да им се насладиш. J


*за още вдъхновения - последвай ме в Instagram
 https://www.instagram.com/coconbee/






Няма коментари