Червеният списък на съставките в козметиката ! - Green For Beauty

Червеният списък на съставките в козметиката !




9-те съставки в козметиката, които трябва да избягвате

Търсейки натурални и безвредни продукти четенето на етикети е неизбежно
Ето и едни списък с най-вредните съставки които е добре да избягвате купувайки козметика.

1. Парабени

Най-широко използваните консерванти в козметиката. Използват се да спрат растежа на микроорганизмите, за да удължат срока на годност на продуктите.
Какво пише и къде се намират: Проверете задния етикет за най-често срещаните парабени: methylparaben, propylparaben, ethylparaben, benzylparaben и butylparaben.
За съжаление парабените се намират във почти всеки конвенционален козчетичен продукт-шампоани, лосиони, почистващи препарати, пасти за зъби, кремове и много други.

Защо да ги избягваме: Парабените имитират човешките хормони и могат да предизвикат различни ендокринни нарушения . Въпреки че няма достатъчно данни за продължителна употреба на ниски дози от парабени, концентрирани количества парабени са свързани с рак, ендокринни смущения, репродуктивна токсичност, имунотоксичност, невротоксичност и дразнения на кожата.

Какво мога да направя?
Избягвайте продукти, които съдържат парабени, когато това е възможно.
Търсете продукти, които съдържат алтернативи на парабените като био козметиката,която съдържа екстракт от семена на грейпфрут, масло от нийм, екстракт от розмарин, калиев сорбат.
Ако е възможно използвайте безводни продукти
Направете своя собствена козметика без употребата на консерванти

 



2.Формалдехид отделящи консерванти - Imidazolidinyl urea, Diazolidinyl urea.     

Консерванти, които се изпалзват заедно с парабените и освобождават формалдехид

Какво пише и къде се намират: Quaternium-15, Dimethyl-dimethyl (DMDM) hydantoin, Imidazolidinyl urea, Diazolidinyl urea, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bronopol)
В почти всички козметични продукти и продукти за лична хигиена- продукти за косата и продукти за лична хигиена, бебешки кърпички и лакове за нокти.

Защо да ги избягваме:Urea and Diazolidinyl Urea са най-често използваните каонсерванти след парабените. Установено е чеса една от основните причина за контактен дерматит
Формалдехид отделящи консерванти освобождават формалдехид, който е канцерогенен и се свързват с проблеми в развитието, ендокринни смущения, алергии, имуннологични проблеми и др.
Формалдехидът се счита за вероятен канцероген от много експертни и държавни органи
Когато в един продукт се намират формалдехид отделящи консерванти и включва също и амини, като триетаноламин (TEA), диетаноламин (DEA), или моноетаноламин (MEA), може да се образува нитрозамини- канцерогенни вещества, които потенциално могат да проникнат в кожата.Европейският съюз ограничава употребата на формалдехиди в продукти за лична хигиена и изисква, продуктите с формалдехиди или формалдехид-отделящи съставки да се етикират като "съдържащи формалдехид".



3.Petrolatum

Популярен като вазелин, това на практика е нефтен продукт- смес от въглевордороди.

Какво пише и къде се намира: На продуктите се изписва като petrolatum и petroleum jelly Минерално масло се използва в много продукти за грижа за кожата, защото е евтино.Може да го срещнете в балсами за устни, кремове, лосиони.

Защо да го избягваме:
Petrolatum е минерално синтетично масло и причинява много проблеми тъй като нарушава естествените механизми на овлажняване на кожата, което от своя страна води до суха кожа и напукнате. По този начин се продава продукт, който създава много симптоми които твърди че всъщност облекчава се облекчи.Производителите го използват защото е изключително евтино.
Petrolatum запушва порите и не позволява на кожата да диша и да се освобождава от токсините.Комедоногенен- избягвайте го ако сте с мазна и проблемна кожа.




4.Propylene Glycol

Пропиленгликолът е овлажнител, задържа водата да не се изпари от кожата. Продукт на химичен синтез.

Какво пише и къде се намира: На етикетите се изписва като: propylene glycol, , 1,2-propanediol, propane-1,2-diol . намира в много лични грижи и продукти за грижа за кожата, понякога в много големи дози - в сапуни, лосиони, води за почистване, кремове и серуми.

Защо да го избягваме:
Пропилен гликол има малка молекула и се абсорбира през всички слоеве на кожата
Може да предизвика дразнене и чувствителност на кожата, очите и белите дробове, дори и в много малки дози.Свързва се с токсичност за определени органи и може да предизвика ендокринни смущения.



5.Sodium Lauryl Sulfate(SLS)

Какво пише и къде се намират:sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate, sodium lauryl ether sulfate Това синтетично вещество се използва в шампоаните, перилните препарати,пасти за зъби, води за уста. и служи за образуване на пяна.

Защо да ги избягваме: Предизвиква раздразнения на очите, кожни обриви, косопад, пърхот на скалпа и алергични реакции. Според научните изследвания SLS води до дразнене на кожата и може дза се свържес рак, смущения на ендокринната система, репродуктивна токсичност и невротоксичност.



6.Синтетични Аромати(Fragrance)

Синтетичните аромати, които се използват в козметиката могат да бъдат над 200 вещества. Няма начин да се знае какви химикали са, тъй като върху етикета просто ще бъде указано като "Fragrance "

Какво пише и къде се намират:Fragrance,намират се във почти всички конвенционални козметични продукти и продукти за лична хигиена.

Защо да ги избягваме:
Някои от проблемите, причинени от тези химикали са главоболие, световъртеж, обриви, хиперпигментация, кашлица, повръщане, дразнене на кожата. Считани за един от топ 5 алергените в света, синтетичните аромати са мощен невротоксин, което означава, че са токсични за мозъка. Много хора, които са чувствителни, може действително да се чувстват замаяни, когато вдишват продукта със синтетични аромати.

Какво мога да направя?
  • Ако имате чувствителна кожа, избягвайте всички продукти с добавка на синтетични аромати
  • Ако на етикета пише parfum уврете се че съдържа натурални етречни масла и аромати , а не изкуствени



7.TEA и DEA

Rзвестни също и като триетаноламин и диетаноламин. Те се добавят към продуктите като пенообразуватели и като емулгатори в козметиката.
Какво пише и къде се намират:DEA, diethanolamin, TEA, triethanolamine, Coconut fatty acid monoethanolamide , Cocamide TEA , Cocamide DEA. Използват се в продукти като спирала, фон дьо тен и бебешки шампоани за тяло, като емулгатори и/или агенти за образуване на пяна

Защо да ги избягваме: Установепо е че те са кожни сенсибилизатори и могат да образуват канцерогенни нитрозамини в кожата или тялото след абсорбирането им или при смесване с нитрозиращи агенти. Могат да бъдат токсични за имунната система



8.Фталати

Използват се за за разтваряне на ароматите и за по-доброто нанасяне на козметичните продукти.Фталатите служат като фиксатор, разтворител и свързващ агент в парфюмите, за да забавят изпарението и да задържат аромата по-дълго.

Какво пише и къде се намират: Най-използваните в козметиката са dibutylphthalate (DBP), dimethylphthalate (DMP), and diethylphthalate (DEP). Често не са написани в етикате , а са част от
Срещат се в парфюмите, лаковете за нокти, спрейовете за коса и други козметични продукти

Защо да ги избягваме:
Фталатите се свързват с вредно въздействие върху ДНК и блокират процесите, които регулират мъжките полови хормони – андрогени . Съществуват различни изследвания че причиняват мъжкото безплодие и увреждат спермата и може да засегнат и развитието на плода. Натрупват се в тялото и са били открити в много големи количества при жени в детеродна възраст.
Какво мога да направя?
  • да не се използват спрейове и да се ползват рол-он или сухи дезодоранти (натурални)
  • потърсете лакове за нокти и козметични продукти несъдържащи фталати
  • ако сте бременна бъдете особено предпазливи за съдържанието на фталати в козметиката



9.Триклозан

Широкоспектърен антибактериален и антигъбичен агент, който се използва в много козметични продукти
Какво пише и къде се намира:Triclosan. Използва се в много сапуни, пасти за зъби, води за уста, продукти за грижа за кожата

 


Защо да го избягваме:
Когато миете ръцете си със сапун, съдържащ триклозан, убивайки бактериите върху ръцете симожете да погълнете активното вещество то и да унищожи приятелските бактерии в храносмилателния ви тракт.По този начин имунната ви система отслабва и се нарушава деликатния баланс на приятелски флора в червата . Има доказателства, които сочат, че Триклозан може да допринесе за създаването на щамове на бактерии, които са резистентни към антибиотици.

Няма коментари