Първите гримове ... - Green For Beauty

Първите гримове ...


































                                                             

Легенда разказва, че богинята Афродита създала 
козметичните продукти и с тях започнала да се гримира. Тя дала на Хубавата Елена козметика, а от там мазилата се разпространили и сред жителките на полисите. Вероятно в тази легенда има нещо вярно. Думата козметика идва от гръцкото kozmetice и значи “изкуството да украсяваш”, но разкрасителните процедури са съществували толкова отдавна, че е трудно да се определи кога са възникнали. Може би още от времето на Адам и Ева жената е искала да бъде по-хубава и млада.



Факт е, че в епохата на Нефертити дамите вече са използвали пълен комплект козметични продукти – червило, руж, моливи за очи и вежди. Съвети и рецепти за красив външен вид са намерени в папируси от 3100-2970 г. пр.н.е., а в египетски гробници имало кремове за лице и пигменти за очи, направени от антимон (форма на сулфида) и въглени. Ноктите на египетските царици били оцветени с къна.

Прочутата черна и дебела очна линия египтяните правели от опърлена и счукана на прах слонова кост в комбинация с дървени въглища. Старите жени мажели белите си коси с гарванови яйца и мас от бик. Жените в Гърци пък нанасяли на миглите си стрити на прах сажди с яйчен белтък или бяла смола, а устните им били яркочервени благодарение на миниум (червено олово). Слагали си пудра не само на лицето, но и на деколтето и раменете.




Едно от най-интересните неща за мен беше, когато научих, какво символизират изкуствените бенки. Казват, че тяхната поява се дължи на случайност. Първоначално изкуствените бенки от кадифе или черна коприна, били измислени, за да скриват белезите от едрата шарка. Впоследствие започнали да се използват все по-често, като се уголемявали и придобивали най-различни форми... И така, та да се върнем към тяхната символика. Значението на бенката не било само естетическо. Според мястото, на което е била поставена се разбирало и желанието на човека, който я носи. Примерно ако е на лявата буза – търся си жена за вечерта, ако е на дясната – свободна съм и т.н. По този начин на баловете организирани в кралският двор, аристокрацията се е наслаждавала единствено и само на плътски удоволствия, което е било и приоритет на тогавашното време.



4 коментара