Билкова парна баня - здрави и красиви - Green For Beauty

Билкова парна баня - здрави и красиви



Обожавам билковите парни бани и техните невероятни ползи за организма,здравето и кожата. Много хора мислят,че билковите парни бани са за хора с време, но всъщност те ви спестяват, защото правите толкова много неща за себе си наведнъж. Те са едновременно имуностимулиращи, болкоуспокояващи, те са ароматерапия и невероятна грижа за кожата. 

Случвало ли ви си е да сте били с настинка, да си направите чаша чай и вдишвайки парата, да усетите как тази пара ви облекчава ?




Предимства на билковата парна баня

Освен успокояващата топлина на парата по лицето по време на настинка, има и  допълнителни ползи, които си заслужава да се отбележат, особено когато имаме подбрана билкова смес:

Ползи за кожата:


Парата често се използва в СПА центровете и салоните за красота, като част от терапията или процедурата. Най-вече заради способността на парата да отпушва порите на лицето, омекотявайки кожата и подобряване кръвообращението.

Успокояване след натоварване:

Използвах билкови пара от години заради способността им да кашлям и претоварвам по време на заболяване. Често добавям сушени билки към сместа за допълнителни ползи.

Вдишването на билкова пара може да помогне при пренатоварването, както и при болка от натоварване от кашлица и простуда. Ако усетя,че не се чувствам добре веднага си правя парна баня и чаша чай. Важно е да отбележа ,че парната баня се прави само в горната част на главата - лицето, тъй като ако си вземете горещ душ или вана в някои случаи може да бъде опасно при висока температура е противопоказно.

Последните години тенденцията на парната баня почна да отминава, но със сигурност когато сте били малки поне веднъж вашата баба или майка ви е правила парна баня.
В миналото това е била много честа практика, не просто при настинка, а част от ежедневният ритуал на хората. Още в древен Египет в обществените бани и частни жилища.

В друга статия споменавам как можем да си направим билкова иналация с мащерка и как да направим парна баня за деца.


цена: 28.00 лв.

Можем да направим парна баня от една билка, като лавандула или щарерка или бленд от билки.Koлкото повече и по-добре подбрани билки толкова по-добре.


Представям ви една приятна, успокояваща смес от растителни  билки, полезна за пречистване, почистване и хидратиране на кожата за здравословна естествена красива и здрава кожа. Внимателно подбран бленд за едновременно хидратиране и почистване на кожата и успокояване на възпалената,зачервена кожа.

Тази билкова смес е специално направена за хора с широки пори,мазна,акнеична и проблемна кожа, но свободно може да се използва от всеки тип кожа тъй като има пречистващо и дълбоко хидратиращо действие.



  •  Лист от къпина Rubus fruticosus ,
  •  Листа Rosmarinus officinalis (листа от розмарин)
  •   Листа Eucalyptus nitens (листа от евкалипт)
  • Citrus sinensis (портокалова) коричка
  •  цвят Matricaria chamomilla (лайка)
  •  Lavandula angustifolia (лавандула)цветя
  •  Taraxacum Ориенталски лист
  •  Helinrysum арнариум (Helichrysum)
  •  Calendula officinalis (невен)
  •  Trifolium pratense Blossom
  •  Rosa damascena (роза)
  •  листа Echinacea purpurea (Echinacea)
Можете да я намерите в сайта ТУК.



КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ:
Като билкова пара за лице: След почистване на лицето, залейте малка шепа билкова смес с варена вода в метален,керамичен или най-добре дървен съд (избягвайте пластмаса); след като се запари  поставете кърпа над главата, за да създадете парна баня. Дишайте дълбоко и се насладете за 5-10 минути веднъж – два пъти седмично.
Като вана за чай: Поставете няколко лъжички билка директно в течаща вода за успокояваща вана или поставете във торбичка за чай и накиснете


Сгънете една кърпа наполовина и я поставете на здрава, топлоустойчива, плоска повърхност като  маса. Поставете купата. Добавете сушените билки, разбъркайте добре, залейте с вряла вода и покрийте с капак за 1-2 минути.

Отстранете капака и проверете температурата на парата, за да сте сигурни, че не е прекалено гореща за лицето. Надвесете се над купата и покрийте главата с кърпа, за да създадете палатка, като оставяте възможно най-малко въздух да навлиза.


Бавно вдишвайте пара за 10 минути. Намирам за полезно да вдишам през носа си и да издишам  през устата и след това  да вдишам и издишам през носа, за да отпуша задръстванията. Ако е необходимо, позволете на всяка слуз да попадне в купата (да, знам, че звучи гадно,но по-този начин няма да изпускате парата и нейните полезни свойства).

Може да се добави и чесън за подсилване на ползите от билковата инхалация.

Парните бани  не се препоръчват за малки деца (поради възможността за изгаряне) или ако се прави трябва да е под изключително внимание. Както и бременни жени (поради потенциалните ефекти на билките) трябва да се консултират първо с лекар.


А вие правите ли парни бани ?
Готова билкова смес можете да намерите ТУК.




Няма коментари